LiveLife22016B - page 7

”Maidonjuonti on pitkälti pohjoismainen
ilmiö. Suurimmassa osassa maailmaa
aikuiset eivät juo maitoa.”
NORMAALISTI SUO-
MALAINEN
saa noin
400 mg kalsiumia ruoka-
valiostaan päivittäin, vaik-
ka ei käyttäisi mitään mai-
totuotteita. Suositeltu
päivittäinen kalsiumin saanti on
kuitenkin 800 mg. Jogurttia ja
juustoa syömällä määrän saa hel-
posti täyteen, mutta jos haluaa väl-
tellä maitotuotteita kokonaan, on
Harjun mukaan oltava hieman tar-
kempana kalsiumin saannin suhteen.
Silloin kannattaa esimerkiksi tutus-
tua kasvimaitohyllyjen valikoimaan.
– Esimerkiksi kalsiumilla rikastettu
soijamaito on hyvä valinta, hän sanoo.
Myös ravintolisä voi olla tarpeen,
mutta sitä ei kannata käyttää auto-
maattisesti, sillä jos kalsiumia saa-
daan riittävästi ruokavaliosta ja
lisäksi syödään ravintolisiä, voi ylen-
määräinen kalsium aiheuttaa veri-
suonten kalkkeutumista. Eikä ylen-
määräinen kalsiumin saanti
vahvista luustoa lainkaan.
– Suomessa on tutkittu väestön
kalsiumin saantia, ja tutkimusten
mukaan saamme keskimäärin melko
runsaasti kalsiumia. Luustolle ter-
veellistä ruokavaliota pitää ajatella
kokonaisuutena. Esimerkiksi tofu,
vihreät kasvikset, ekstraneitsytoliiviöljy
ja D-vitamiini ovat hyödyllisiä luustolle.
Jos päättää käyttää kalsiumravin-
tolisää, kannattaa Harjun mukaan
valita kalsiumsitraattia sisältävä val-
miste, sillä se on hyvin imeytyvä eikä
aiheuta munuaiskiviä, toisin kuin
kalsiumkarbonaatti.
JOITAKIN VOI MIETITYTTÄÄ
maidon korvaaminen rasvaisemmilla
maitotuotteilla, kuten juustoilla, sillä
olemmehan oppineet välttelemään
rasvaa. Juhana Harjun mukaan ei
ole kuitenkaan mitään syytä rajoittaa
maitorasvan saantia, sillä maitoras-
van on todettu pikemminkin edistä-
vän kuin heikentävän verisuonten
terveyttä. Tosin sen käyttöä ei kanna-
ta hurjasti lisätäkään, sillä se ei kuulu
yhtä voimakkaasti sydäntautiriskiä
vähentäviin rasvoihin kuin esimerkik-
si ekstraneitsytoliiviöljy ja monityy-
dyttymättömät rasvahapot.
Maito sisältää myös monia mine-
raaleja, kuten jodia ja fosforia. Tar-
vitseeko niiden saannista olla huolis-
saan, jos jättää maidon pois
ruokavaliosta?
– Ei tarvitse. Esimerkiksi jodia saa
parhaiten jodioidusta mineraalisuolas-
ta. Jos käyttää Kalaharin tai Himala-
jan suolaa, tai jodioimatonta merisuo-
laa, kannattaa kuitenkin syödä myös
jotain merilevävalmistetta. Fosforia
puolestaan saamme liikaakin länsi-
maissa, ja liiallinen fosfori heikentää
luuston terveyttä useastakin eri syystä,
muun muassa alentamalla seerumin
kalsiumtasoja.
Lopuksi Harju muistuttaa, että
maidon ja muiden maitotuotteiden
käyttöä voisi hyvin vähentää myös
ruuanlaitossa.
– Maitotuotteilla, kuten kermalla,
peitetään mielestäni usein ruuanlai-
ton puutteita. Itse olen välimerellisen
ruuanlaiton ystävä. Siinä maut tulevat
esiin ilman kermaakin, hän sanoo.
SUOSI NÄITÄ
MAITOTUOT-
TEITA
• Maustamaton
jogurtti
• Piimä
• Viili
• Kypsytetyt
juustot, kuten
Edam, Gouda
ja kittipintaiset
juustot
SYÖ VAIN
HARVOIN
• Raejuusto
• Rahka
• Sulatejuusto
• Tuorejuusto
toukokuu 2016
|
 LiveLife
|
 7
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...32
Powered by FlippingBook