LiveLife22016B - page 6

M
aito on ollut
monille meistä
vuosikymmen-
ten ajan itses-
tään selvä ruo-
kajuoma niin
koulussa kuin kotonakin. Mittavat
elintarviketeollisuuden ja terveysvi-
ranomaisten kampanjat ovat vuosien
mittaan kannustaneet kansalaisia
maidonjuontiin, ja maidon terveelli-
syyttä on perusteltu etenkin sen
kyvyllä edistää luuston terveyttä. Nyt
maidon terveysväitteitä on alettu voi-
makkaasti kyseenalaistaa. Maitoa
pidetään jopa terveysuhkana.
Yksi esimerkki tutkimuksista, jotka
kyseenalaistavat maidon terveellisyy-
den, on viime syksynä British Medi-
cal Journal -lehdessä julkaistu ruotsa-
laistutkimus, jonka mukaan runsas
maidonjuonti ei vahvista luita, vaan
voi sen sijaan kohottaa ennenaikaisen
kuoleman riskiä etenkin naisilla. Mie-
hillä yhteys kuolleisuuteen oli pie-
nempi kuin naisilla, mutta tilastolli-
sesti merkitsevä.
Miten tähän pitäisi suhtautua?
Kannattaako maitoa juoda vai vältellä?
– Mielestäni aikuisen ei kannata
juoda maitoa, vastaa Suomen Ter-
veysravinnon
ravintoasiantuntija
Juhana Harju.
– Maidonjuonti
on pitkälti pohjois-
mainen ilmiö.
Suurimmassa
osassa maailmaa
aikuiset eivät juo
maitoa. Esimerkiksi yhdysvaltalaisessa
tieteellisessä katsauksessa suositellaan
juomaksi mieluiten vettä, ja sen jäl-
keen tulevat tee ja kahvi. Suomessakin
maidonjuonti lisääntyi vasta sitten,
kun jääkaapit yleistyivät, hän muistut-
taa.
HARJU ON
kirjoittanut kirjan osteo-
poroosin ehkäistystä ja hoidosta ruo-
kavalion avulla (Luusto lujaksi elä-
mäntavoilla, Atena 2011), ja tullut
siihen lopputulokseen, ettei aikuinen
tarvitse maitoa edes luuston terveyden
ylläpitoon.
– Maidonjuonnista huolimatta
osteoporoosia on Skandinaviassa
hyvin paljon, mikä käytännössä osoit-
taa, että maidosta ei ole ehkäisemään
osteoporoosia ja lonkkamurtumia.
Hänen mukaansa maitoa ei tarvita
kalsiumin lähteenä, vaan päivit-
täisen kalsiumin saannin voi turva-
ta helposti vaikkapa jogurtilla ja muu-
tamalla siivulla juustoa. Hän ei siis
laita kaikkia maitotuotteita pannaan,
vaan suosittelee valitsemaan maito-
tuotteet fiksusti.
– Esimerkiksi maustamaton luomu-
jogurtti on hyvä valinta, sillä jogur-
teissa ja muissa hapanmaitotuotteissa
on hyödyllisiä maitohappobakteereja,
jotka voivat muun muassa ehkäistä
lihomista. Hyviä maitotuotteita ovat
myös kypsytetyt kovat juustot ja kitti-
pintaiset pehmeät juustot. Niissä on
paljon K2-vitamiinia, joka on yhdis-
tetty pienempään diabeteksen ja veri-
suonten kalkkeutumisen riskiin. Juus-
ton kypsyttäminen myös hajottaa
Maito – kansallisjuomamme – on viime aikoina noussut
kriittisten keskustelujen kohteeksi. Myös tuoreet tutkimustulokset antavat
aihetta kriittiseen suhtautumiseen. Tarvitseeko aikuinen maitoa
vai onko maito aikuiselle peräti vaarallista?
MAITO
TEKSTI
MARIA MARKUS
KUVA
SHUTTERSTOCK
terveysriski?
maidosta laktoosin pois. Samalla pois-
tuu galaktoosi, jota on laktoosista
noin puolet.
JUURI GALAKTOOSI
on tuoreim-
missa tutkimuksissa todettu maidon
haitalliseksi ainesosaksi. Sillä on
todettu yhteys niin sydäninfarktiin
kuin luuston haurastumiseen. Sen
haitallisuus johtuu oletettavasti siitä,
että se aiheuttaa elimistöön hape-
tusstressiä ja tulehdusta. Lisäksi sillä
on eräässä tutkimuksessa havaittu ole-
van haitallinen vaikutus kalsiumai-
neenvaihduntaan.
– Galaktoosin haitalli-
suuden taustalla saattaa
olla se, että monilla
ihmisillä sitä hajotta-
van entsyymin aktiivi-
suus on vähän mata-
laa. Tämän
entsyymin tarkoitus on
muuttaa galaktoosi glu-
koosiksi. Entsyymin toi-
minnan lievää heikkoutta ei
kuitenkaan pidä sekoittaa vaka-
vampaan GALT-puutteeseen, joka
on yleensä lapsuudessa havaittu har-
vinainen perinnöllinen aineenvaih-
duntasairaus, Harju sanoo.
Koska galaktoosia hajottavan ent-
syymin aktiivisuustasoa on mahdo-
tonta itse arvioida, eikä siihen ole
mitään näppärää testaustapaakaan
toistaiseksi tarjolla, Harjun mukaan
järkevintä olisi vältellä maitoa. Vaih-
taminen laktoosittomiin maitotuottei-
siin ei auta, sillä laktoosin pilkkomi-
sesta huolimatta niissä on galaktoosia.
Tiesitkö, että?
Maitoa on aikoinaan kutsuttu
”valkeaksi myrkyksi”, sillä
tuberkuloosi ja muut sairaudet
levisivät sen kautta. Vasta pas-
töroinnin myötä maidosta tuli
vaaratonta ja se löysi tiensä
ruokapöytiin.
6
|
 LiveLife
|
 toukokuu 2016
Juhana Harju.
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...32
Powered by FlippingBook