LiveLife 1B/2015 - page 28

28
|
 LiveLife
|
helmikuu 2015
PUOLI KILOA
vihanneksia ja hedelmiä
päivässä riittää kattamaan tärkeiden
vitamiinien ja kivennäisaineiden tar-
peen. Maailman terveysjärjestön uuden
tutkimuksen mukaan moni ei pääse
edes puoleen suosituksen minimimää-
rästä.
Myös pohjolassa syödään kasviksia
suosituksiin nähden liian vähän. Suo-
men Sydänliiton mukaan suomalaiset
miehet syövät kasviksia keskimäärin
300 grammaa vuorokaudessa, naiset
hiukan enemmän.
– Olemme suorastaan maailman-
mestareita lihan, maidon, leivän ja
juuston kulutuksessa. Hedelmät, vihan-
nekset ja kala puolestaan ovat heikko
kohtamme, sanoo Oslon ja Göteborgin
yliopistojen kliinisen ravitsemuksen pro-
fessori Lena Hulthén.
JOS EI SYÖ
suositusten mukaan, ei
keho myöskään saa kaikkia tarvitse-
miaan ravinteita. Tutkimukset osoitta-
vat, että liian vähän hedelmiä ja vihan-
neksia syövillä on kohonnut sydän- ja
verisuonitautien riski.
Puoli kiloa päivässä tarkoittaa viittä
annosta. Tavallisen kokoinen hedelmä
tai kourallinen vihanneksia lasketaan
yhdeksi annokseksi. Pelkkään määrään
ei kuitenkaan kannata tuijottaa: vihan-
neksia kannattaa syödä mahdollisim-
man monipuolisesti.
– Suositukset perustuvat monipuoli-
seen ruokavalioon. Jos syö puoli kiloa
banaaneja päivässä, ei saa kovin paljon
C-vitamiinia, sanoo Lena Hulthén.
TÄÄLLÄ POHJOLASSA
on vaikea
saada riittävästi D-vitamiinia pimeään
vuodenaikaan. Auringon ohella rasvai-
nen kala on tärkein luonnollinen
D-vitamiinin lähde. Siksi kalaa tulisi
syödä 2-3 kertaa viikossa. Lifen tuoreen
kyselyn osanottajista reilu kolmasosa ei
syönyt kalaa edes kerran viikossa.
– D-vitamiinilla on monia tehtäviä.
Pitkällä tähtäimellä vähäinen D-vitamii-
nin saanti voi vaikuttaa luustoon ja
hampaisiin. Sillä voi olla yhteyksiä
myös moniin sairauksiin, kuten masen-
nukseen, sanoo Lena Hulthén.
Ratkaisu löytyy ruokavaliosta. Voi
käyttää erilaisia ravintolisiä tai suosia
ravinteikkaita elintarvikkeita kuten avo-
kadoa, sitrushedelmiä ja kaalia.
– Pitkät kuljetukset vaikuttavat myös
ravinnepitoisuuten. Ei siis kannata
ostaa toiselta puolelta maailmaa rah-
dattuja tarhapapuja, kun kotimaisessa
kaalissa on valtavasti vitamiineja, hiven-
aineita ja antioksidantteja, Lena Hult-
hén vinkkaa.
TERVEYS
VAAKA-
LAUDALLA
Jos keho ei saa riittävästi vitamiineja ja kivennäis-
aineita, sydän- ja verisuonitautien sekä luukadon
riski kasvaa.
Maanantai
Hirvenlihakastike ja papupasta
Tiistai
Uunilohta, riisiä ja pestoa
Keskiviikko
Riistaa ja pekonia sekä punaviinikastiketta ja
perunoita
Torstai
Parsakaalikeittoa ja patonkia
Perjantai
Entrecote, punaviinikastiketta ja perunakroketteja
Lauantai
Sushia
Sunnuntai
Pasta carbonara
Otterbeckin perheen
VIIKKOMENU
TEKSTI
LINNEA BOLTER
KUVA
JENNY FREJING
ku n i
:
MIHINRAVINTOAINEETKATOSIVAT?
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,...42
Powered by FlippingBook