22
|
LiveLife
|
helmikuu 2016
Millainen ruoka pitää terveenä ja tuo pitkän iän? Ainakin
sokerin, valkoisten jauhojen ja liiallisen lihansyönnin
välttäminen on terveysvoitto. Kannattaa syödä vähem-
män, mutta energiatiheämpää ruokaa.
TIEDETOIMITTAJA
Henrik Ennart
on vieraillut maailman sinisillä vyöhyk-
keillä eli alueilla, joilla huomattavan
moni elää satavuotiaaksi. Tänä vuonna
Ennartilta ja kokki Niklas Ekstedtiltä
ilmestyy kirja
Den blåa maten.
Millaista ruokaa sinisillä vyöhykkeillä
syödään?
– Todella monipuolista. Siellä käyte-
tään paljon erilaisia yrttejä ja vihannek-
sia, jotka myös on usein kasvatettu itse.
Vehnäjauhoa ei juurikaan käytetä, vaan
suositaan muita viljoja. Yleisesti ottaen
lisättyä sokeria ei käytetä ja lihaa
syödään vain harvoin, Ennart kertoo.
SYÖMME USEIN HYVIN
yksipuolisesti
verrattuna siihen, mitä kaikkea kauppo-
jen valikoimissa on. Ennartin mukaan
kannattaisikin syödä puhtaampaa ja
vaihtelevampaa ruokaa.
– Lähes jokaisessa tuoteselosteessa
lukee vehnäjauho ja pal-
muöljy. Syömme paljon
prosessoitua ruokaa, mitä
sinisillä vyöhykkeillä ei tehdä.
Mikä tunnetuista dieeteistä auttaa
parhaiten elämään pidempään?
– Kaikissa ruokavalioissa on jotakin
hyvää, mutta mielestäni mikään niistä
ei ole yksin paras. Kaikissa on rajoittei-
ta eikä ruoan tuoreutta tai prosessointi-
astetta juuri huomioida. Raakaravinto
menee mielestäni vähän liian pitkälle
eivätkä tutkimustuloksetkaan näytä
tukevan sitä.
SILMIINPISTÄVÄÄ SINISILLÄ
vyö-
hykkeillä on matala energiansaanti
yhdistettynä aktiiviseen elämäntyyliin.
Okinawalla Japanissa energiansaannis-
sa oli niin sanotulla Harris-Benedictin
kaavalla laskettuna keskimäärin 11%
vaje 1960-loppuun saakka. Ruotsissa
suositellaan korkeampaa energiansaan-
tia kuin Harris-Benedictin kaavalla las-
kettuna saa.
– Olen yrittänyt päästä vaikuttamaan
suosituksiin. Se ei ole helppoa. Selvästi-
kään maailman vanhimmat ihmiset
Vaihtelevaa ja
värikästä
4
Syö vaihtelevaa ja
ravinteikasta ruokaa
Syö kaikenvärisiä vihannek-
sia. Kasviksiin, täysjyvään,
kalaan ja öljyyn perustuva
ruokavalio vähentää
kansantautien
riskejä.
LUNDIN YLIOPISTOSSA
tehdyn tutki-
muksen mukaan pohjoismaisia ravitse-
mussuosituksia noudattavat elävät
pidempään. Tutkimusaineisto koostui
17 000 ruotsalaismiehen ja -naisen
ravitsemustottumuksista. 2012 tehdyssä
tutkimuksessa ilmeni, että tarkimmin
Ruotsin elintarvikeviraston suosituksia
seuraavilla miehillä kuolleisuus oli 21 %
muita alhaisempi. Kuolleisuus sydän- ja
verisuonitauteihin oli 41% alhaisempi.
Suosituksissa neuvotaan syömään pal-
jon hedelmiä ja vihanneksia. Kalaa ja
äyriäisiä tulisi syödä
2-3 kertaa viikossa.
Lisäksi suositellaan
vähentämään soke-
rin käyttöä. Suosi-
tuksia noudatti
kuitenkin vain 3%
tutkimukseen osal-
listuneista.
”Lähes jokaisessa tuoteselosteessa lukee vehnä-
jauho ja palmuöljy. Syömme paljon prosessoitua
ruokaa, mitä sinisillä vyöhykkeillä ei tehdä.”
5
Syö kohtuullisesti
Pieni kalorivaje tekee
kaikille hyvää. Syö
maha vain 80-prosent-
tisesti täyteen.
TEKSTI
KAISA SANDIN
KUVITUS
ERIK NYLUND
Henrik Ennart.
Dokumentti:
PITKÄN IÄN SALAISUUS