Table of Contents Table of Contents
Previous Page  4 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 32 Next Page
Page Background

4

|

 LiveLife

|

 Joulukuu 2016

Terveysuutiset

TEKSTI

LOVISA BERGSTRAND

JA PHILIPPA MAGNUSSON

Monivitamiini

odottaville

äideille!

RASKAANAOLEVAT

KÄRSIVÄTUSEIN

RAUDANJAD-VITAMIININ

PUUTTEESTA

RASKAANA OLEVIEN

kannattaa pitää huolta riittävästä

D-vitamiinin, raudan ja foolihapon saannistaan. European

Journal of Endocrinologyssa julkaistun uuden tutkimuk-

sen mukaan jopa 30 prosenttia raskaana olevista

naisista kärsii raudanpuutteesta. Uumajan yliopistossa

tehdyssä tutkimuksessa todettiin puolestaan, että reilusta

200 tutkitusta raskaana olevasta yksikään ei saanut ravin-

nostaan riittävästi D-vitamiinia ja foolihappoa. Useimmat

tutkimukseen osallistuneet noudattivat ravitsemussuosi-

tuksia ainakin osittain.

– Tämä kertoo, että neuvolassa täytyy paneutua enem-

män ravitsemusneuvontaan, sanoo Anette Lundqvist. Hän

on kätilö ja valmistelee väitöskirjaa Kansanterveyden ja

kliinisen lääketieteen instituutissa.

Kurkuma

kiinnostaa

Googlessa

FUNKTIONAALINEN RAVITSEMUS

eli elin-

tarvikkeet, joilla väitetään olevan hyviä vaiku-

tuksia kaikkeen aina ihon kunnon, seksuaalisen

halun, univaikeuksien ja kivun väliltä, on eräs

tämän hetken kasvavimmista terveystrendeis-

tä. Tämä selviää amerikkalaisen Googlen uu-

simmasta Food Trends -raportista, jossa on

analysoitu viimeisen kahden vuoden aikana

tehdyt ruokaa koskevat haut. Maanantaisin

funktionaalista ravintoa haetaan eniten,

perjantaisin vähiten.

Kirjauutuus!

5 HAETUINTA

FUNKTIONAALISTA

ELINTARVIKETTA

1

Kurkuma

2

Omenasiiderietikka

3

Avokadoöljy

4

Karvaskurkku

5

Kefiiri

OMEGA-3PARANSI LASTENLUKUTAITOA

GÖTEBORGIN YLIOPISTOSSA

tehdyn tutkimuksen mukaan ome-

ga-rasvahapot voivat parantaa koululaisten lukutaitoa. Arvalla

tutkimukseen valitut 154 lasta käyttivät joko omega-3- ja

-6-kapseleita tai täysin samanlaisia lumekapseleita kolme kuu-

kautta. Rasvahappoja käyttäneet lapset pärjäsivät useissa lu-

kutesteissä selvästi aiempaa paremmin.

– Ravinnossa on nykyään suhteellisen vähän omega-3:a ja

omega-6:a. Sillä arvellaan olevan negatiivinen vaikutus

lasten oppimiskykyyn, lukutaitoon ja tarkkaavaisuuteen,

sanoo tutkija Mats Johnson.

– Aivojen solukalvot koostuvat pääasiassa monityydytty-

mättömistä rasvoista. Eräät tutkimukset viittaavat siihen,

että rasvahapot ovat tärkeitä hermosolujen viestinnässä ja

aivojen signaalijärjestelmän säätelyssä.

KUVA: FOOD PHARMACY

VOIKORUOKAPARANTAA?

TAIJA JA JANI SOMPIN

Parantava ruoka (Gummerus

2015) on tietopaketti ravitsemuksesta, vitamiineista ja ras-

vahapoista ja käsittelee perus-

teellisesti ravitsemuksen vai-

kutusta terveyteen. Sompit

ovat vuosien potilastyösken-

telyn myötä huomanneet,

kuinka tärkeä rooli ruokavali-

olla on ihmisen terveydelle.

Taija Somppi on yleis- ja veri-

suonikirurgi sekä fysiotera-

peutti, Jani Somppi on liikun-

tafysiologi ja osteopaatti D.O.

Heiltä on aiemmin ilmestynyt

kirja Parantavat rasvat (2011).

Kurkumaa koskevien

hakujen määrä on kasvanut

300% viimeisen viiden

vuoden aikana.

300%

Tuulia Järvisen ja Piia Heinosen

kirjoittama Meidän perheen

parhaaksi -kirja (Atena 2016)

tarjoaa vauvojen ja taaperoi-

den ruokayliherkkyyksien

kanssa kamppaileville perheille

tukea, kannustusta, tietoa sekä

käytännön neuvoja.