Table of Contents Table of Contents
Previous Page  18 / 34 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18 / 34 Next Page
Page Background

ANKI SUNDIN, RAVINTOFYSIOLOGI:

”Hyväksytään – mutta

lisää vihanneksia”

Hyvä ja monipuolinen ruokalista, vaikkakin

melko niukasti vihanneksia. Perhe Worm-Forss

saa kehuja etenkin siitä, että viikon ruokalistal-

la on useita kasvisruokia.

– Mutta missä on kala? kysyy ravintofysiologi

Anki Sundin.

18

|

 LiveLife

|

Helmikuu 2017

RUOKAVIIKKO ALKAA

valmiilla lihapullilla ja peru-

noilla, mikä toimii Ankin mukaan vallan mainiosti.

– Valmisruuat ja puolivalmisteet eivät ole niin huonoja

vaihtoehtoja kuin moni luulee. Ne voivat olla hyviä

valintoja niille, jotka eivät voi, halua tai ehdi laittaa ruo-

kaa alusta asti itse. Mutta tämä koskee vain hyvistä raa-

ka-aineista valmistettuja eineksiä!

Perunat saavat Ankilta kehuja.

– Niitä ihmisten pitäisi syödä enemmän. Ne sisältävät

sopivan määrän energiaa sekä kivennäisaineita, vitamii-

neja ja ravintokuitua.

Tiistain makkararuokaa Anki hieman

ihmettelee. Millainen on makkaran liha-

pitoisuus?

– Edullisissa makkaroissa ei ole

kovinkaan paljon ravinteita, mutta

jos niitä syö vain silloin tällöin, ei

niistä haittaakaan ole.

Ravintorikkaat kananmunat

pelastavat aterian ravintoarvon.

Keskiviikkona perhe valmisti

intialaista linssipataa, jota tarjoiltiin

riisin kanssa. Ateria saa Ankilta hyväk-

synnän.

– Lasten on hyvä oppia syömään kasvisruokaa.

Anki kuitenkin muistuttaa, että vaikka riisi on hyvä

ravintolähde, lasten tulisi syödä sitä suositusten mukaan

korkeintaan neljä pientä annosta viikossa, sillä se sisältää

enemmän raskasmetalleja kuin muut viljelykasvit.

Torstaina oli vuorossa lasten suosikki eli pannukakut,

jotka ovat saaneet Ankin mukaan aivan turhaan niin

huonon maineen.

– Ne ovat edullisia ja niihin on helppo upottaa pian pilaan-

tuvat ruoka-aineet, kuten maito ja kananmunat. Hillon sijaan

kannattaa kuitenkin tarjoilla marjoja ja hedelmiä, tai tehdä

ateriasta ruokaisampi syömällä pannukakut esimerkiksi juus-

toraasteen, quornin tai kanan kanssa, Anki sanoo.

Perjantain juhlaillallinen saa pelkästään plussaa Ankilta.

– Fetajuusto ja linssit sisältävät paljon proteiinia. Ne ovat

todella hyvää ruokaa ja täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita!

NOUTORUOKA SILLOIN

tällöin ei myöskään ole asia, josta

kannattaisi huolestua. Ruoka on harvoin kovin suuri ongel-

ma. Useimmiten suurempi ongelma on arkisin juotavat

limsat, sanoo Anki.

– Joissakin ravintoloissa säästetään kuitenkin rahaa käyttä-

mällä samaa friteerausöljyä moneen kertaan, ja paistoöljyjen

myötä kasvaa riski saada ruuasta paljon transrasvoja. Pidä

huolta siitä, ettet syö wok-annosta, joka maistuu vähänkään

härskiintyneelle!

Perheen viikkoruokalistan puutteisiin lukeutuu

kala. Meidän tulisi ravitsemussuositusten

mukaan syödä kalaa kahdesta kolmeen ker-

taan viikossa, eri kalalajeja vaihdellen.

– Lohi, makrilli ja silli ovat rasvaisia

kaloja, ja ne sisältävät paljon proteiinia,

omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia.

Vähärasvainen kala, esimerkiksi turska ja

seiti, eivät sisällä omega-3-rasvahappoja

eikä D-vitamiinia merkittäviä määriä. Kala-

puikot menevät myös, mutta pidä mielessä,

että mitä halvempi tuote, sitä huonompaa laatua

voit odottaa.

Myöskään puuron tai viilin syöminen kunnon päivällisen

sijaan silloin tällöin ei ole mikään katastrofi, mutta ateriaa

kannattaa täydentää kananmunalla.

– Tarkastele, mitä syöt viikon mittaan ja millaiseksi ravin-

teiden saannin kokonaiskuva muodostuu. Jos sorrut karkkei-

hin, kakkuihin ja limsoihin useita kertoja viikossa, on se asia,

josta ruokavalion korjaamisliike kannattaa aloittaa, sanoo

Anki.

LASTEN RAVINTOLISÄT

Evira suosittelee D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista

käyttöä kahden viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi saakka 10 mil-

ligrammaa vuorokaudessa. 2-18-vuotiaille suositellaan

D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 7,5 mil-

ligrammaa vuorokaudessa.

– Haluan painottaa, että useimmat Pohjolan ihmiset

eivät saa riittävästi D-vitamiinia hyvinvoinnin takaamiseksi.

D-vitamiinilisästä ei missään nimessä ole ainakaan mitään

haittaa, sanoo Anki Sundin.

Näin saat

lisättyä

vihannesten saantia

Kokeile raastaa vihanneksia

muun ruuan joukkoon – silloin

lapset eivät edes huomaa niitä.

Voit raastaa esimerkiksi kesäkur-

pitsaa, porkkanoita tai kaalia ja

lisätä niitä vaikkapa patoihin,

jauhelihakastikkeeseen ja

munakkaaseen.

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä rasvoja, joita saam-

me pääasiassa rasvaisesta kalasta, eli ruuasta, jolle monet

lapset nyrpistelevät nenäänsä.

– Mitä tulee omega-3-rasvahappoihin, en näe mitään

ongelmaa sen ravintolisäkäytössä, jos

lapsi kieltäytyy syömästä lohiannostaan.

Tarvitsemme hyviä rasvoja. Sinun täy-

tyy vanhempana arvioida, saako lapse-

si omega-3-rasvahappoja riittävästi.

Dokumentti

RAVINTOLISÄT