16
|
LiveLife
|
Helmikuu 2017
Mitä syödään tänään? Miten ehtiä kauppaan?
Kumpi kokkaa? Tukholmalainen Forss-Wormin
perhe kamppailee kuten niin monet muutkin
lapsiperheet tiukan arkirumban kanssa. Ja muiden
perheiden tapaan tuntee ahdistusta siitä, että
pitäisi syödä ”oikein” – eikä se ei aina oikein tahdo
onnistuakaan.
TEKSTI
SOFIA ZETTERMAN
KUVAT
MAGNUS GLANS
Tänään turvaudut-
tiin thaimaalaiseen
noutoruokaan, sillä
into ei riittänyt
ruuanlaittoon. Ida
Forss, 45, Anders
Worm, 43, sekä
lapset 14-vuotias
Eskil ja 7-vuotias
Erland.
SEKÄ IDA ETTÄ ANDERS
pitävät ruunalaitosta, mutta
arkiruuan tekeminen tuntuu usein työläätä.
– Otamme molemmat vastuuta ruuanlaitosta ja suunnit-
telemme päivällisemme sen mukaan, mitkä ruoka-aineet
kulloinkin ovat tarjouksessa. Se joka ehtii, laittaa ruuan.
Usein käy niin, että samoja ruokia syödään lähes koko
ajan. Kalaa syömme aivan liian harvoin, sanoo Anders.
Viikkoruokalistan suunnittelu tässä perheessä on enem-
mänkin poikkeus kuin sääntö, eikä harvoin tehtävät suu-
ret ruokaostokset oikein ota onnistuakseen. Ida kertoo,
että pikkuostoksia tulee tehtyä lähes päivittäin.
– Jos emme jaksa tai halua kokata kunnollista päivällistä,
syömme yleensä kaurapuuroa pakastemarjojen ja soseute-
tun banaanin tai raastetun omenan sekä maidon kanssa.
Pakastimesta löytyy yleensä myös kalapuikkoja ja liha-
pullia, mutta muuten eineksiä syödään harvoin.
– Se johtuu ehkä siitä, että minusta alkoi tuntua vas-
tenmieliseltä syödä jotain, josta ei tiedä, mitä se pitää
sisällään. Moraaliset syyt eivät niinkään vaikuta asiaan.
Valitettavasti lapset eivät aina tunnu arvostavan laadukas-
ta ruokaa, joka tehdään alusta alkaen itse, sanoo Ida.
Perheen paras vinkki on ostaa laadukkaita raaka-ainei-
ta, joiden säilyvyys ei ole kovin pitkä, kuten luomulihaa,
puoleen hintaan.
– Se voi tarkoittaa kunnon sunnuntaipihviä keskiviik-
kona ja makaronia voin kanssa viikonloppuna. Hyödyn-
nämme aina myös kaikki jäsentarjoukset ja tarjouskupon-
git, Ida naurahtaa.
HAASTEELLISTA TUNTUU
olevan ennen kaikkea vihan-
nesten riittävä saanti.
– Yritämme tehdä vihannestikkuja lapsille ennen
ruokaa, mutta usein se jää kiireen jalkoihin. Silloin
tarjoilu tuntuu vähän värittömältä ja ravinneköyhäl-
tä, sanoo Ida.
Ei ole helppoa
syödä hyvin
Perheen päivällissuosikit ovat tacot, jauhelihakastike ja
spagetti, curry-kana riisin kanssa sekä lohi jogurttikastik-
keella ja bulgurilla.
Tavoitteena on, että lapset osallistuvat ruuanlaittoon
ainakin kerran viikossa.
– Kokkailu lasten kanssa on kuitenkin niin aikaa vievää,
että kiireessä on pakko olla tylsä vanhempi ja tehdä kaikki
itse, Ida tunnustaa.
Sitä paitsi kaikilla perheessä on erilaiset makumielty-
mykset. Anders rakastaa vahvasti maustettua ruokaa, ja
nirso perheen pienin, Erland, syö mieluiten valkoista riisiä
tai pastaa. Hänen lautasellaan mitään ruoka-aineita ei saa
sekoittaa keskenään, ja kaikki asetellaan lautaselle pieniksi
kuiviksi kasoiksi.
– Kuiva on hyvää, on Erlandin tunnuslause, Ida nauraa.
– Minun suosikkejani ovat sushi, perunapyörykät ja tans-
kalaiset kalapullat, jotka ovat kuin tavallisia kalapullia,
mutta eivät ällöttäviä, perheen teini Eskil puolestaan kertoo.
JOS LAPSET
eivät pidä jostakin ruuasta, he saavat syödä
riisiä tai pastaa pienen voinokareen kera. Ennen nukku-
maanmenoa he syövät yleensä vielä voileivän tai muroja
Dokumentti
RAVINTOLISÄT