Table of Contents Table of Contents
Previous Page  16 / 34 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 16 / 34 Next Page
Page Background

16

|

 LiveLife

|

Helmikuu 2017

Mitä syödään tänään? Miten ehtiä kauppaan?

Kumpi kokkaa? Tukholmalainen Forss-Wormin

perhe kamppailee kuten niin monet muutkin

lapsiperheet tiukan arkirumban kanssa. Ja muiden

perheiden tapaan tuntee ahdistusta siitä, että

pitäisi syödä ”oikein” – eikä se ei aina oikein tahdo

onnistuakaan.

TEKSTI

SOFIA ZETTERMAN

KUVAT

MAGNUS GLANS

Tänään turvaudut-

tiin thaimaalaiseen

noutoruokaan, sillä

into ei riittänyt

ruuanlaittoon. Ida

Forss, 45, Anders

Worm, 43, sekä

lapset 14-vuotias

Eskil ja 7-vuotias

Erland.

SEKÄ IDA ETTÄ ANDERS

pitävät ruunalaitosta, mutta

arkiruuan tekeminen tuntuu usein työläätä.

– Otamme molemmat vastuuta ruuanlaitosta ja suunnit-

telemme päivällisemme sen mukaan, mitkä ruoka-aineet

kulloinkin ovat tarjouksessa. Se joka ehtii, laittaa ruuan.

Usein käy niin, että samoja ruokia syödään lähes koko

ajan. Kalaa syömme aivan liian harvoin, sanoo Anders.

Viikkoruokalistan suunnittelu tässä perheessä on enem-

mänkin poikkeus kuin sääntö, eikä harvoin tehtävät suu-

ret ruokaostokset oikein ota onnistuakseen. Ida kertoo,

että pikkuostoksia tulee tehtyä lähes päivittäin.

– Jos emme jaksa tai halua kokata kunnollista päivällistä,

syömme yleensä kaurapuuroa pakastemarjojen ja soseute-

tun banaanin tai raastetun omenan sekä maidon kanssa.

Pakastimesta löytyy yleensä myös kalapuikkoja ja liha-

pullia, mutta muuten eineksiä syödään harvoin.

– Se johtuu ehkä siitä, että minusta alkoi tuntua vas-

tenmieliseltä syödä jotain, josta ei tiedä, mitä se pitää

sisällään. Moraaliset syyt eivät niinkään vaikuta asiaan.

Valitettavasti lapset eivät aina tunnu arvostavan laadukas-

ta ruokaa, joka tehdään alusta alkaen itse, sanoo Ida.

Perheen paras vinkki on ostaa laadukkaita raaka-ainei-

ta, joiden säilyvyys ei ole kovin pitkä, kuten luomulihaa,

puoleen hintaan.

– Se voi tarkoittaa kunnon sunnuntaipihviä keskiviik-

kona ja makaronia voin kanssa viikonloppuna. Hyödyn-

nämme aina myös kaikki jäsentarjoukset ja tarjouskupon-

git, Ida naurahtaa.

HAASTEELLISTA TUNTUU

olevan ennen kaikkea vihan-

nesten riittävä saanti.

– Yritämme tehdä vihannestikkuja lapsille ennen

ruokaa, mutta usein se jää kiireen jalkoihin. Silloin

tarjoilu tuntuu vähän värittömältä ja ravinneköyhäl-

tä, sanoo Ida.

Ei ole helppoa

syödä hyvin

Perheen päivällissuosikit ovat tacot, jauhelihakastike ja

spagetti, curry-kana riisin kanssa sekä lohi jogurttikastik-

keella ja bulgurilla.

Tavoitteena on, että lapset osallistuvat ruuanlaittoon

ainakin kerran viikossa.

– Kokkailu lasten kanssa on kuitenkin niin aikaa vievää,

että kiireessä on pakko olla tylsä vanhempi ja tehdä kaikki

itse, Ida tunnustaa.

Sitä paitsi kaikilla perheessä on erilaiset makumielty-

mykset. Anders rakastaa vahvasti maustettua ruokaa, ja

nirso perheen pienin, Erland, syö mieluiten valkoista riisiä

tai pastaa. Hänen lautasellaan mitään ruoka-aineita ei saa

sekoittaa keskenään, ja kaikki asetellaan lautaselle pieniksi

kuiviksi kasoiksi.

– Kuiva on hyvää, on Erlandin tunnuslause, Ida nauraa.

– Minun suosikkejani ovat sushi, perunapyörykät ja tans-

kalaiset kalapullat, jotka ovat kuin tavallisia kalapullia,

mutta eivät ällöttäviä, perheen teini Eskil puolestaan kertoo.

JOS LAPSET

eivät pidä jostakin ruuasta, he saavat syödä

riisiä tai pastaa pienen voinokareen kera. Ennen nukku-

maanmenoa he syövät yleensä vielä voileivän tai muroja

Dokumentti

RAVINTOLISÄT