12
|
LiveLife
|
Helmikuu 2017
Dokumentti
RAVINTOLISÄT
R
uokavaliolla on valta-
va merkitys, jos
haluaa pysyä vahva-
na, terveenä ja pir-
teänä läpi elämän.
– Suosittelen syömään paljon
hedelmiä ja vihanneksia ympäri
vuoden sekä kalaa ravitsemussuosi-
tusten mukaan kahdesti viikossa,
sanoo ravitsemusasiantuntija ja
ravitsemusfysiologi Anki Sundin.
– Monipuolinen ruokavalio auttaa
välttämään puutostiloja. Osta suk-
laakakkupalan sijaan parsakaalia tai
porkkanaa, niin saat samalla arvok-
kaita ravintoaineita, hän sanoo.
Joskus valinnassa voiton vie kui-
tenkin suklaa eikä porkkanat. On
myös monia muita syitä, joiden
takia nykyihmisten on vaikeaa saada
riittävästi hyödyllisiä ravintoaineita.
Syömme esimerkiksi paljon eineksiä
ja puolivalmisteita, jotka eivät
yksinkertaisesti ole sama asia kuin
tuore ruoka.
vat vähemmän ravinteita suoraan
rehustaan, hän painottaa.
Myös kalojen ravintoarvot ovat las-
keneet. Norjan kalantutkimusinstituut-
ti Nifesin mukaan kasvatetun lohen
omega-3-pitoisuus on vähentynyt
50 % kymmenessä vuodessa. Se joh-
tuu kalojen ruokkimisesta soijalla
omega-3-pitoisten pikkukalojen ja
planktonin sijaan.
SUOMALAISTEN
ravitsemussuositus-
ten mukaan meidän tulisi syödä kas-
viksia vähintään puoli kiloa päivässä.
Se ei kuitenkaan AK Karvosen
mukaan useinkaan täyty, vaan keski-
määrin kasviksia syödään 400 gram-
maa päivässä.
– Ja keskiarvohan tarkoittaa sitä,
että hyvinkin iso osa syö kasviksia huo-
mattavasti vähemmän.
Ongelmana on myös se, että syöm-
me liikaa hiilihydraatteja, kuten leipää
ja sokeria, ja käytämme prosessoituja
rasvoja luonnollisten öljyjen sijaan.
– Muun muassa B-vitamiinit ovat
melko lämpöherkkiä ja niitä katoaa
ruuasta valmistusvaiheessa. Eines-
ruuassa kuumennus tapahtuu ensim-
mäisen kerran valmistusvaiheessa ja
toisen kerran ennen syömistä, ja
siinä välissä saattaa olla viikkojen
varastointi. Valmisruokien säilöntä-
aineet estävät pilaantumisen, mutta
eivät suojaa ruoan ravinteita, kertoo
AK Karvonen Lifelta.
Ja vaikka tekisimme ruuan alusta
alkaen itse, ruoka on köyhempää
ravintoarvoiltaan kuin ennen, sillä
yhä suurempi osa ruuasta on teho-
tuotettua.
– Mitä nopeammin kasvit kasva-
vat, sitä vähemmän niihin kertyy tär-
keitä suoja-aineita kasvun aikana.
Koska viljelysmaa ei saa levätä
samalla tavalla kuin vanhan ajan
vuoroviljelyssä, maaperä köyhtyy
mineraaleista. Se heijastuu myös
kasvien kivennäisainepitoisuuksiin.
Samasta syystä tuotantoeläimet saa-
"Elimis-
töämme
rasittaa
nykyään
fyysisen
työn sijaan
stressi,
kiire, ilman-
saasteet
ja ympäris-
tömyrkyt."
Miksi tarvitsemme
RAVINTOLISIÄ?
Meidän pitäisi saada joka päivä monipuolisesti hivenaineita ja vitamiineja,
jotta voisimme hyvin. Aina se ei kuitenkaan ole kovin helppoa.
- Tehotuotetun ruoan ja valmisruokien käyttö on tehnyt ravinnostamme ravinneköyhempää,
sanoo Lifen AK Karvonen.
TEKSTI
MARIA MARKUS
KUVITUS
KAJSA ELDSTEN