Table of Contents Table of Contents
Previous Page  12 / 34 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 34 Next Page
Page Background

12

|

 LiveLife

|

Helmikuu 2017

Dokumentti

RAVINTOLISÄT

R

uokavaliolla on valta-

va merkitys, jos

haluaa pysyä vahva-

na, terveenä ja pir-

teänä läpi elämän.

– Suosittelen syömään paljon

hedelmiä ja vihanneksia ympäri

vuoden sekä kalaa ravitsemussuosi-

tusten mukaan kahdesti viikossa,

sanoo ravitsemusasiantuntija ja

ravitsemusfysiologi Anki Sundin.

– Monipuolinen ruokavalio auttaa

välttämään puutostiloja. Osta suk-

laakakkupalan sijaan parsakaalia tai

porkkanaa, niin saat samalla arvok-

kaita ravintoaineita, hän sanoo.

Joskus valinnassa voiton vie kui-

tenkin suklaa eikä porkkanat. On

myös monia muita syitä, joiden

takia nykyihmisten on vaikeaa saada

riittävästi hyödyllisiä ravintoaineita.

Syömme esimerkiksi paljon eineksiä

ja puolivalmisteita, jotka eivät

yksinkertaisesti ole sama asia kuin

tuore ruoka.

vat vähemmän ravinteita suoraan

rehustaan, hän painottaa.

Myös kalojen ravintoarvot ovat las-

keneet. Norjan kalantutkimusinstituut-

ti Nifesin mukaan kasvatetun lohen

omega-3-pitoisuus on vähentynyt

50 % kymmenessä vuodessa. Se joh-

tuu kalojen ruokkimisesta soijalla

omega-3-pitoisten pikkukalojen ja

planktonin sijaan.

SUOMALAISTEN

ravitsemussuositus-

ten mukaan meidän tulisi syödä kas-

viksia vähintään puoli kiloa päivässä.

Se ei kuitenkaan AK Karvosen

mukaan useinkaan täyty, vaan keski-

määrin kasviksia syödään 400 gram-

maa päivässä.

– Ja keskiarvohan tarkoittaa sitä,

että hyvinkin iso osa syö kasviksia huo-

mattavasti vähemmän.

Ongelmana on myös se, että syöm-

me liikaa hiilihydraatteja, kuten leipää

ja sokeria, ja käytämme prosessoituja

rasvoja luonnollisten öljyjen sijaan.

– Muun muassa B-vitamiinit ovat

melko lämpöherkkiä ja niitä katoaa

ruuasta valmistusvaiheessa. Eines-

ruuassa kuumennus tapahtuu ensim-

mäisen kerran valmistusvaiheessa ja

toisen kerran ennen syömistä, ja

siinä välissä saattaa olla viikkojen

varastointi. Valmisruokien säilöntä-

aineet estävät pilaantumisen, mutta

eivät suojaa ruoan ravinteita, kertoo

AK Karvonen Lifelta.

Ja vaikka tekisimme ruuan alusta

alkaen itse, ruoka on köyhempää

ravintoarvoiltaan kuin ennen, sillä

yhä suurempi osa ruuasta on teho-

tuotettua.

– Mitä nopeammin kasvit kasva-

vat, sitä vähemmän niihin kertyy tär-

keitä suoja-aineita kasvun aikana.

Koska viljelysmaa ei saa levätä

samalla tavalla kuin vanhan ajan

vuoroviljelyssä, maaperä köyhtyy

mineraaleista. Se heijastuu myös

kasvien kivennäisainepitoisuuksiin.

Samasta syystä tuotantoeläimet saa-

"Elimis-

töämme

rasittaa

nykyään

fyysisen

työn sijaan

stressi,

kiire, ilman-

saasteet

ja ympäris-

tömyrkyt."

Miksi tarvitsemme

RAVINTOLISIÄ?

Meidän pitäisi saada joka päivä monipuolisesti hivenaineita ja vitamiineja,

jotta voisimme hyvin. Aina se ei kuitenkaan ole kovin helppoa.

- Tehotuotetun ruoan ja valmisruokien käyttö on tehnyt ravinnostamme ravinneköyhempää,

sanoo Lifen AK Karvonen.

TEKSTI

MARIA MARKUS

KUVITUS

KAJSA ELDSTEN