TIESITKÖ, ETTÄ…
… antibioottikuuri voi
sekoittaa suoliston bak-
teerikannan jopa useaksi
vuodeksi.
S
uolisto on asia, josta emme
mieluusti puhu kovin suureen
ääneen. Puhumme mieluummin
perhosista vatsassa kuin baktee-
reista, jotka vatsassamme asuste-
levat. Siihen pitäisi tulla muutos,
sanoo ravintofysiologi David
Jonsson. Ravitsemustieteen uraa
uurtavinta tutkimusta tehdään
tällä hetkellä juuri vatsa-suolikanavaan sekä siellä
asustaviin ja terveyteemme vaikuttaviin mikro-organis-
meihin liittyen.
– Olemme tienneet jo pitkään, että suolisto sisältää
suuren määrän bakteereita, mutta vasta viime vuosina
olemme alkaneet ymmärtää syvällisemmin, kuinka ne
vaikuttavat meihin ja kuinka suuri merkitys sisäisellä
ekosysteemillämme on, sanoo David Jonsson.
– On yhä vaikeampaa vetää selvää rajaa ”meidän”
ja sisällämme asuvien mikro-organismien välille, sillä
niin tiiviissä symbioosissa elämme niiden kanssa. Voisi
sanoa, että sinä
olet
ekosysteemisi, sanoo David.
Tuoreimmat tutkimukset painottavat myös, että
monilla yleisillä terveysongelmilla ja sairauksilla on
tekemistä suoliston bakteeriston kanssa. Ilmeisimpiä
esimerkkejä näistä ovat tietysti vatsavaivat.
NOIN 20-25 PROSENTTIA
väestöstä kärsii jonkinlaisista
toistuvista vatsavaivoista. Tavallisimmat niistä nipute-
taan lyhenteen IBS alle. Sillä tarkoitetaan ärtyvän suo-
len oireyhtymää ja siitä kärsii Duodecimin mukaan
ainakin joka kymmenes suomalainen.
Ärtyvän suolen oireyhtymällä ja suolistoflooralla on
selvä yhteys, mutta vatsan ja suoliston bakteereilla on
paljon laajempiakin vaikutuksia terveyteen.
Ylipaino, diabetes, nivelsairaudet ja allergiat ovat
esimerkkejä ongelmista, joiden taustalla suoliston bak-
teerit näyttelevät tutkijoiden mukaan suurta roolia.
Tutkimusten mukaan bakteerit voivat vaikuttaa sekä
maksan että immuunipuolustuksen toimintaan ja siten
myös elimistön muihin toimintoihin.
Myös psyykkisillä ongelmilla, kuten masennuksella,
katsotaan nykyisin olevan tekemistä suoliston baktee-
reiden kanssa.
– Tiedämme edelleen aivan liian vähän tästä yhtey-
destä, mutta tutkimukset osoittavat, että meidän tulisi
suhtautua vatsan terveyteen vakavasti. Enkä tarkoita
nyt vain vatsaongelmista kärsiviä, vaan aivan kaikkia,
sanoo David Jonsson.
TERVEYDEN KANNALTA OLISI
tärkeää, että suolistossa
olisi mahdollisimman monipuolinen bakteeristo. Voi-
daksemme hyvin suolistostamme pitäisi löytyä paljon
erilaisia mikrobeja sekä hyvä tasapaino hyvien ja huo-
nojen bakteerien välillä.
Mitään selkeää ja aukotonta vastausta siihen, kuinka
voisimme ruokavalion ja elintapojemme avulla vaikut-
taa suoliston bakteeriston koostumukseen, tutkijat eivät
ole vielä löytäneet. On kuitenkin joitakin selkeitä
suuntaviivoja, joiden avulla voimme luoda suoliston
bakteeristolle suotuisat olosuhteet.
– Tiivistäisin asian niin, että jos syö paljon pikaruo-
kaa, sokeria ja pitkälle prosessoituja ruokia, aiheuttaa
vatsan hyvinvoinnille negatiivisia vaikutuksia. Sokeri
muun muassa edistää terveydellemme haitallisten bak-
teerien kasvua. Paljon sokeria sisältävä ruokavalio on
kaiken lisäksi usein köyhä ravintoaineista, jotka tekevät
vatsalle hyvää. Niitä ovat esimerkiksi oikeanlaiset
ravintokuidut. Suoliston hyödylliset bakteerit kaipaavat
ravinnokseen ennen kaikkea vesiliukoisia kuituja,
David Jonsson kertoo.
Hän muistuttaa kuitenkin, että kyse on myös suolis-
ton yksilöllisestä bakteerikoostumuksesta. Ruoka-aine,
joka on hyväksi yhdelle, voi aiheuttaa ongelmia toiselle.
– Hyvinvoivan vatsan kannalta on parasta vähentää
sokeria ruokavaliosta ja lisätä kuidun saantia. Vihan-
nekset, marjat ja hedelmät ovat loistavia valintoja.
Kannattaa myös olla tarkka rasvalähteiden suhteen ja
suosia esimerkiksi oliiveja, avokadoa, pähkinöitä ja ras-
vaista kalaa.
David suosittelee tehtaissa valmistettujen ruokien
välttämistä ja kannustaa valmistamaan ruokaa itse vat-
saystävällisillä menetelmillä.
– Jos haluaa vain yhden ravintoneuvon noudattaak-
seen, se on mahdollisimman luonnollisen eli prosessoi-
mattoman ruuan suosiminen. Silloin loppu seuraa
enemmän tai vähemmän omalla painollaan.
”Vasta
viime vuosi-
na olemme
alkaneet
ymmärtää
syvällisem-
min, kuinka
suuri mer-
kitys sisäi-
sellä eko-
systee-
millämme
on.”
syyskuu 2016
|
LiveLife
|
19