Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 34 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 34 Next Page
Page Background

ONKO GLUTEENITON

RUOKAVALIO

VAARALLINEN?

Ei, gluteeniton ruokavalio ei sinäl-

lään ole vaarallinen. Vehnäjauhojen

vähentäminen tekee hyvää lähes kaikille.

Keliakia kannattaa kuitenkin selvittää,

ennen kuin aloittaa gluteenittoman ruo-

kavalion. Keliakiaa voi nimittäin olla vai-

keaa havaita, jos on noudattanut glutee-

nitonta ruokavaliota.

Hyvä tietää…

Gluteeniton ruokavalio on täällä jäädäkseen. Mutta onko

gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyä kaikille?

TEKSTI

LINNEA BOLTER

KUVAT

SHUTTERSTOCK

*Kaura ei sisällä gluteenia, mutta kauratuotteet

saattavat sisältää jäämiä vehnästä, rukiista tai ohrasta.

Gluteenille herkän kannattaa ostaa puhdasta kauraa.

MONET GLUTEENITTOMAAN

ruokavalioon siirtyneet kokevat voivansa paremmin ja näyttä-

vänsä paremmalta kuin aiemmin. He kertovat saaneensa lisää virtaa ja paremman ihon, ja

painokin on voinut pudota. Mitään selkeää tutkimusnäyttöä gluteenin haitoista ei ole muilla

kuin keliaakikoilla tai henkilöillä, jotka reagoivat vahvasti gluteeniin. Paljon valkoista veh-

nää sisältävä ruokavalio liitetään kuitenkin moniin tavallisiin elintapasairauksiin, vaikka tut-

kijat eivät haluakaan mustamaalata juuri gluteenia. Miten nämä asiat siis liittyvät toisiinsa?

Ravintofysiologi Kristina Andersson auttaa meitä ottamaan asiasta selvää.

KELIAAKIKKO VAI

YLIHERKKÄ?

Keliaakikon vatsa reagoi usein vah-

vasti pieniinkin määriin gluteenia, ja

gluteeni voi aiheuttaa esimerkiksi oksen-

telua tai ripulia. Hoitamattomana keliakia

voi aiheuttaa vitamiinien ja raudan puu-

tosta, sillä vaurioitunut suolinukka hei-

kentää suoliston kykyä imeyttää ravintoa.

Jotkut ovat herkkiä gluteenille, vaikka

heillä ei ole keliakiaa. Tavallisia gluteeni-

herkkyyden oireita ovat muun muassa vat-

sakivut, ummetus, ilmavaivat, aikuisiän

akne, nivelkivut ja voimattomuus.

– IBS, eli ärtyvän suolen oireyhtymä,

aiheuttaa vatsa- ja suolisto-ongelmia.

Gluteeniton ruokavalio saattaa auttaa joi-

takin ärtyvästä suolesta kärsiviä, Kristina

Andersson sanoo.

Tee fiksuja

gluteenittomia

valintoja

Nykyään gluteenittomia vaihtoehto-

ja löytyy lähes kaikista tuotteista,

mutta esimerkiksi gluteeniton leipä tai

pasta voi olla erittäin prosessoitua eikä

siksi niin kovin terveellistä. Leivo glutee-

niton leipä itse ja valitse mieluummin pa-

pupasta tärkkelyksestä tehdyn gluteenit-

toman pastan sijaan. Kukkakaaliriisi,

höylätty kesäkurpitsa ja paistettu valko-

kaali ovat muita raikkaita vaihtoehtoja

pastalle.

– Juurekset, peruna, riisi ja kvinoa ovat

luonnollisesti gluteenittomia ja ravintorik-

kaita tuotteita, Kristina Andersson sanoo.

VALITSE TÄYSJYVÄ

VALKOISTEN JAUHOJEN

SIJAAN

Kristina Anderssonin mielestä glu-

teenin syöntiä ei tarvitse lopettaa,

jos ei kärsi toistuvista vatsaongelmista.

Kannattaa sen sijaan suosia puhtaita

raaka-aineita ja kokonaisia jyviä, ja luo-

pua kokonaan hienoksi jauhetusta veh-

nästä. Syömällä täysjyvää keho saa

enemmän kuituja, rautaa ja antioksi-

dantteja. Vehnäjauhoissa vehnän ter-

veellinen kuori on seulottu pois. Veh-

näjauhot sisältävät paljon tärkkelystä,

mutta vähän kuituja, mikä voi aiheuttaa

nopeita muutoksia verensokerissa. Tä-

män takia täysjyvävaihtoehdot ovat

aina parempia valintoja.

Vinkki!

– Voit itse jauhaa kaurahiutaleet*

jauhoksi. Sekoittamalla joukkoon

hieman mantelijauhoja ja psylliumia

saat hyvän pohjan lettutaikinalle.

Gluteenittoman granolan teet kau-

rahiutaleista, öljystä, hunajasta ja

vedestä. Paista granolaa uunissa,

niin siitä tulee todella hyvää,

Kristina Andersson sanoo.

MITÄ

GLUTEENI ON?

Gluteeni on vehnän,

ohran ja rukiin sisältä-

mien proteiinien

muodostama aine.

GLUTEENI EI AINAOLE SYYPÄÄ!

Gluteeniton trendi saattaa viedä muka-

naan, vaikkei kärsisikään vatsaongelmis-

ta. Gluteenittomat tuotteet eivät kuitenkaan

automaattisesti ole terveellisiä, Kristina An-

dersson muistuttaa.

– Monet samaistavat gluteenin epäterveelli-

seen ruokaan ja kokevat voivansa paremmin

jättämällä leivät, pastan ja pullat pois ruokava-

liosta. Silloin on kuitenkin yleensä kyse siitä,

että ruokavalio muuttuu aiempaa terveelli-

semmäksi, eikä tämä välttämättä tarkoita yli-

herkkyyttä gluteenille.

GLUTEENI

syyskuu 2016

|

 LiveLife

|

 17