ONKO GLUTEENITON
RUOKAVALIO
VAARALLINEN?
Ei, gluteeniton ruokavalio ei sinäl-
lään ole vaarallinen. Vehnäjauhojen
vähentäminen tekee hyvää lähes kaikille.
Keliakia kannattaa kuitenkin selvittää,
ennen kuin aloittaa gluteenittoman ruo-
kavalion. Keliakiaa voi nimittäin olla vai-
keaa havaita, jos on noudattanut glutee-
nitonta ruokavaliota.
Hyvä tietää…
Gluteeniton ruokavalio on täällä jäädäkseen. Mutta onko
gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyä kaikille?
TEKSTI
LINNEA BOLTER
KUVAT
SHUTTERSTOCK
*Kaura ei sisällä gluteenia, mutta kauratuotteet
saattavat sisältää jäämiä vehnästä, rukiista tai ohrasta.
Gluteenille herkän kannattaa ostaa puhdasta kauraa.
MONET GLUTEENITTOMAAN
ruokavalioon siirtyneet kokevat voivansa paremmin ja näyttä-
vänsä paremmalta kuin aiemmin. He kertovat saaneensa lisää virtaa ja paremman ihon, ja
painokin on voinut pudota. Mitään selkeää tutkimusnäyttöä gluteenin haitoista ei ole muilla
kuin keliaakikoilla tai henkilöillä, jotka reagoivat vahvasti gluteeniin. Paljon valkoista veh-
nää sisältävä ruokavalio liitetään kuitenkin moniin tavallisiin elintapasairauksiin, vaikka tut-
kijat eivät haluakaan mustamaalata juuri gluteenia. Miten nämä asiat siis liittyvät toisiinsa?
Ravintofysiologi Kristina Andersson auttaa meitä ottamaan asiasta selvää.
KELIAAKIKKO VAI
YLIHERKKÄ?
Keliaakikon vatsa reagoi usein vah-
vasti pieniinkin määriin gluteenia, ja
gluteeni voi aiheuttaa esimerkiksi oksen-
telua tai ripulia. Hoitamattomana keliakia
voi aiheuttaa vitamiinien ja raudan puu-
tosta, sillä vaurioitunut suolinukka hei-
kentää suoliston kykyä imeyttää ravintoa.
Jotkut ovat herkkiä gluteenille, vaikka
heillä ei ole keliakiaa. Tavallisia gluteeni-
herkkyyden oireita ovat muun muassa vat-
sakivut, ummetus, ilmavaivat, aikuisiän
akne, nivelkivut ja voimattomuus.
– IBS, eli ärtyvän suolen oireyhtymä,
aiheuttaa vatsa- ja suolisto-ongelmia.
Gluteeniton ruokavalio saattaa auttaa joi-
takin ärtyvästä suolesta kärsiviä, Kristina
Andersson sanoo.
Tee fiksuja
gluteenittomia
valintoja
Nykyään gluteenittomia vaihtoehto-
ja löytyy lähes kaikista tuotteista,
mutta esimerkiksi gluteeniton leipä tai
pasta voi olla erittäin prosessoitua eikä
siksi niin kovin terveellistä. Leivo glutee-
niton leipä itse ja valitse mieluummin pa-
pupasta tärkkelyksestä tehdyn gluteenit-
toman pastan sijaan. Kukkakaaliriisi,
höylätty kesäkurpitsa ja paistettu valko-
kaali ovat muita raikkaita vaihtoehtoja
pastalle.
– Juurekset, peruna, riisi ja kvinoa ovat
luonnollisesti gluteenittomia ja ravintorik-
kaita tuotteita, Kristina Andersson sanoo.
VALITSE TÄYSJYVÄ
VALKOISTEN JAUHOJEN
SIJAAN
Kristina Anderssonin mielestä glu-
teenin syöntiä ei tarvitse lopettaa,
jos ei kärsi toistuvista vatsaongelmista.
Kannattaa sen sijaan suosia puhtaita
raaka-aineita ja kokonaisia jyviä, ja luo-
pua kokonaan hienoksi jauhetusta veh-
nästä. Syömällä täysjyvää keho saa
enemmän kuituja, rautaa ja antioksi-
dantteja. Vehnäjauhoissa vehnän ter-
veellinen kuori on seulottu pois. Veh-
näjauhot sisältävät paljon tärkkelystä,
mutta vähän kuituja, mikä voi aiheuttaa
nopeita muutoksia verensokerissa. Tä-
män takia täysjyvävaihtoehdot ovat
aina parempia valintoja.
Vinkki!
– Voit itse jauhaa kaurahiutaleet*
jauhoksi. Sekoittamalla joukkoon
hieman mantelijauhoja ja psylliumia
saat hyvän pohjan lettutaikinalle.
Gluteenittoman granolan teet kau-
rahiutaleista, öljystä, hunajasta ja
vedestä. Paista granolaa uunissa,
niin siitä tulee todella hyvää,
Kristina Andersson sanoo.
MITÄ
GLUTEENI ON?
Gluteeni on vehnän,
ohran ja rukiin sisältä-
mien proteiinien
muodostama aine.
GLUTEENI EI AINAOLE SYYPÄÄ!
Gluteeniton trendi saattaa viedä muka-
naan, vaikkei kärsisikään vatsaongelmis-
ta. Gluteenittomat tuotteet eivät kuitenkaan
automaattisesti ole terveellisiä, Kristina An-
dersson muistuttaa.
– Monet samaistavat gluteenin epäterveelli-
seen ruokaan ja kokevat voivansa paremmin
jättämällä leivät, pastan ja pullat pois ruokava-
liosta. Silloin on kuitenkin yleensä kyse siitä,
että ruokavalio muuttuu aiempaa terveelli-
semmäksi, eikä tämä välttämättä tarkoita yli-
herkkyyttä gluteenille.
GLUTEENI
syyskuu 2016
|
LiveLife
|
17