Helmikuu 2017
|
LiveLife
|
5
Nukuitko huonosti?
Silloin syöt enemmän
UUDEN EUROPEAN
Journal of Clinical Nutritionissa julkais-
tun tutkimuksen mukaan huono yöuni lisää taipumusta syödä
enemmän seuraavana päivänä. Yhdestätoista eri tutkimuksesta
kootut tulokset osoittavat, että univajeesta kärsivät henkilöt
söivät keskimäärin 385 kaloria enemmän kuin muut.
– Liian vähäinen uni on yksi nyky-yhteiskunnan tavallisim-
mista terveysriskeistä, sillä krooninen univaje on koko ajan
yleisempää. Tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta voimme selvittää
univajeen merkitystä ylipainon riskitekijänä, sanoo tutkija Haya
Al Khatib.
Mieli hoitaa
RUOKAA
MUISTIN
TUEKSI
AUSTRALIALAISTUTKI-
JOIDEN
mukaan Välimeren
ruokavalio voi hidastaa dementiaa
aiheuttavien sairauksien etenemistä.
He kävivät läpi 18 erilaista tutki-
musta, jotka oli tehty ympäri maa-
ilmaa. Tutkimusten mukaan Välimeren ruoka-
valiolla oli positiivinen vaikutus jopa niihin,
jotka eivät asuneet Välimeren alueella. Ruo-
kavalion todettiin vaikuttavan positiivisesti
myös keskittymiskykyyn ja puheeseen.
Välimeren ruokavalio sisältää paljon hedel-
miä, vihanneksia, pähkinöitä sekä papuja ja
muita palkokasveja. Punaisen lihan ja maito-
tuotteiden sijaan suositaan kalaa, äyriäisiä ja
vaaleaa lihaa.
VATSAN HYVINVOINTIIN
LECTINECT ON OLLUT
suosikkituote Norjassa siitä saakka,
kun sen myynti aloitettiin vuonna 2007. Nyt saamme
tuotteen myös Suomeen. Se sisältää biologisesti aktiivisia
lektiinejä, jotka ovat peräisin seljanmarjasta, sekä kalsiumia,
joka tukee ruuansulatusentsyymien normaalia toimintaa.
Tuote on kehitetty vatsaongelmista, kuten turvotuksesta ja
ilmavaivoista, kärsiville henkilöille.
MIELEN VAIKUTUS
kehoon on useim-
mille tuttua. Stressi heikentää vastustus-
kykyä ja lapsen pikkukolhu paranee pu-
halluksen voimasta. Mutta miten mielen
voiman voisi hyödyntää hyvinvoinnin
edistämiseen, elämänlaadun parantami-
seen ja jopa fyysisistä sairauksista para-
nemiseen? Solubiologi Jo Marchant tutkii
kirjassaan Hoida mielelläsi (Atena 2016),
kuinka suuri merkitys aivoillamme on pa-
ranemisessa ja kivunlievityksessä.
Gluteeniton
on uusi rasvaton
Tiesitkö, että…
… aivot koostuvat 100 miljardista hermosolusta ja
ovat plastiset, eli muokkautuvat. Toisin sanoen
voimme ajatuksillamme muuttaa aivojamme. Niinpä
on parempi ajatella, että ”tällaiseksi voin tulla” kuin
että ”tällainen olen”. Meillä on kyky kehittää itseäm-
me ja lisätä aivosoluja alueilla, joihin haluamme kes-
kittyä, ja siten luoda uusia ajatusmalleja.
TUTKIMUSYHTIÖ NIELSENIN
selvityksen mukaan kuluttajat ovat muut-
taneet ostokäyttäytymistään merkittävästi viidessä vuodessa. Ainakin yh-
dysvaltalaiset kuluttajat hakeutuvat yhä useammin internettiin etsimään
tietoa tuotteiden terveellisyydestä. Ihmiset kaipaavat myös takaisin perus-
asioihin, yksinkertaisempiin ainesosiin. Pakkauksiin painetut merkinnät,
kuten ”vähärasvainen”, ovat menettäneet merkitystään. Luomutuotteiden,
gluteenittomiksi merkittyjen sekä soijattomien tuotteiden myynti on sen
sijaan selvästi kasvanut. Tutkimuksesta kerrotaan Markkinointi & Mainonta
-lehden verkkosivuilla.
Uutuus!