LiveLife 215B - page 36

36
|
LiveLife
|
toukokuu 2015
C
hia-siemenillä on pitkä historia
ihmisravintona. Tämä johtuu
siitä, että kasvin siemenet ovat
hyvin ravintopitoisia ja myös hyd-
rofiilisia eli ”vettä rakastavia”.
Chia-siemenet sitovat hurjasti nes-
tettä ja turpoavat geeliksi, joka
täyttää vatsaa tehokkaasti.
Chia-siemeniä saadaan minttu-
kasvien sukuun kuuluvasta sinikukkaisesta kasvista. Kasvin
latinankielinen nimi on
Salvia hispanica
. Se kasvaa villinä
Meksikon ja Guatemalan erämaissa ja alavilla vuoristoalueil-
la. Sitä tavataan myös monilla muilla alueilla Etelä-Ameri-
kassa.
Mustia, harmaita, beigen värisiä ja valkoisia – rakasta sie-
mentä löytyy useissa eri väreissä, sillä chia-lajikkeita on yli
sata. Eri lajin siemenillä ei ole kuitenkaan makueroja. Kaik-
kien lajien siemenet ovat kooltaan pikkiriikkisiä.
PIENIÄ SIEMENIÄ
on helppo kuljettaa mukana. Siksi ats-
teekit sekä maya- ja inkaintiaanit ovat käyttäneet niitä ikiajat
ravintonaan. Intiaanit ovat pureskelleet siemeniä lisätäkseen
sisuaan tuleviin taisteluihin ja saadakseen voimia pitkiin sekä
raskaisiin vaelluksiin. Siemeniä on käytetty myös valuuttana
sekä lääkeaineena ja syöty juhlaruokana uskonnollisissa sere-
monioissa. Myöhemmin espanjalaiset valloittajat kielsivät
chia-siementen käytön joksikin aikaa. Chia-sana on atsteek-
kien kieltä ja tarkoittaa "öljyistä".
NYKYÄÄN RAVINTOASIANTUNTIJAT
pitävät chia-sieme-
niä superfoodina, joka sisältää muun muassa rasvoja, proteii-
neja ja kivennäisaineita. Kolmannes siemenen koostumukses-
ta on rasvaa, suurimmaksi osaksi linoleenihappoa, joka on
omega-3-rasvahapon kasviperäinen muoto. Noin viidesosa
siemenestä on proteiineja. Siksi chia-siemenet sopivat
Chia-siemenet voivat imeä itseensä 7 12 kertaa oman painonsa verran
nestettä. Siinä piilee niiden suuruus, kirjaimellisesti. Pienet siemenet
ovat myös täynnä hyvää ravintoa!
TEKSTI
XPETRA DOKKEN
KUVAT
EVA HILDÉN SMITH
ia
monien muiden siemen-
ten ja pähkinöiden
tavoin rikastamaan kas-
visruokavaliota ja kor-
vaamaan lihasta saatavia
proteiineja. Liki puolet sie-
menen sisällöstä on hiilihyd-
raatteja. Näistä suuri osa on vesiliu-
koisia kuituja, jotka parantavat suoliston
toimintaa ja pitävät verensokerin tasaisena. Siemenissä on
myös elintärkeitä mineraaleja: magnesiumia, kalsiumia ja
sinkkiä.
CHIA-SIEMENIÄ
syödessä on tärkeää pureskella pienet sie-
menet huolellisesti, jotta elimistö pystyy hyödyntämään nii-
den sisällön tehokkaasti. Siemenillä ei ole voimakasta makua,
mikä tekee niiden syömisestä hieman tylsää. Toisaalta maut-
tomuutensa takia niitä voi vaivattomasti yhdistellä muiden
ruoka-aineiden kanssa. Siemenet sopivat sekä lämpimiin että
kylmänä tarjottaviin ruokiin.
Siemeniä voi käyttää myös leivontaan, sillä niillä voi kor-
vata pienen osan jauhoista. Siemenet tarvitsevat paljon vettä,
jotta ne turpoavat täyteen mittaansa. Chia-siemenillä voi
korvata leivonnassa myös kananmunan. Ruokalusikallinen
chia-siemeniä ja kaksi ruokalusikallista vettä, siis tuplasti
vettä mukaan. Hyytelöseos ei näytä eikä maistu kananmu-
nalta, joten se ei välttämättä toimi omeletissa. Leivontaan
sitä kannattaa kuitenkin kokeilla.
Ehkäpä kaikista suosituin tapa hyödyntää chia-siemeniä on
sekoittaa niitä aamusmoothieen joko kuivina tai yön yli liotet-
tuina. Siementen ja veden seos säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Chia-siemeniä voidaan lisätä mysliin samaan tapaan kuin
pellavan- tai auringonkukansiemeniä.
Artikkelin resepteissä käytetyt chia-siemenet ovat luomutuotantoa. Euroopan elintarvike-
turvallisuusviraston suositus chia-siementen päiväannokseksi on 15 g.
Chia-siemen
MENESTYSTUOTE TUHANSIEN VUOSIEN TAKAA
Salvia
hispanica
Pieni suuri
Chia fresca on juoma,
jossa veteen sekoitetaan
chia-siemeniä ja mausteeksi
sitruunan- tai limenmehua.
Juoma makeutetaan hunajalla.
Hyvää ja terveellistä.
Chia
fresca
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42
Powered by FlippingBook