Aminohappo-
aineenvaihdunnan häiriöt
Aminohappoaineenvaihdunnan häiriöt liittyvät moniin
kroonisiin vaivoihin: krooninen väsymys, päänsärky, ruuan-
sulatushäiriöt, ruoka- ja kemikaaliyliherkkyydet, infektiot,
tulehdukset, neurologiset häiriöt, erilaisten rappeutuma
sairauksien varhaisoireet, oppimis- ja kasvuhäiriöt ja
henkiset kehityshäiriöt.
Ruuan muokkaaminen
energiaksi
vaatii monia
aminohappoja
L-KYSTEIINI
Kysteiini on rikkipitoinen aminohappo, jolla on merkittävä rooli
proteiinien lujuuden säätelyssä. Kysteiini muodostaa B5-vitamii-
nin (pantoteenihappo) kanssa energia-aineenvaihdunnalle tärkeää
koentsyymi-A:ta. Kysteiinistä muodostuu elimistössä myös taurii-
nia, joka säätelee kaliumin, natriumin, kalsium ja magnesiumin
siirtymistä sydämeen ja sieltä pois. Elimistö valmistaa kysteiinistä
glutationia, joka on maksalle tärkeä antioksidantti ja myrkkyjen
poistaja. Rikkipitoiset aminohapot, kuten kysteiini ja metioniini
ovat tärkeitä valkosolujen aktivoijia immuunisysteemissä.
L-TYROSIINI
Tyrosiinista muodostuu elimistölle välttämättömiä välittäjäai-
neita, kuten dopamiinia, adrenaliinia ja noradrenaliinia, joilla on
vaikutus stressin säätelyyn, mielialaan, vireyteen ja ruokahaluun.
Tyrosiini on myös välttämätön kilpirauhashormonin muodos-
tumiselle.
Lue lisää mm. suolistolle tärkeästä L-glutamiinista tämän jutun digiversiosta: www.luontaistuntijat.fi/lehdet