Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 24 Next Page
Page Background

Aminohappo-

aineenvaihdunnan häiriöt

Aminohappoaineenvaihdunnan häiriöt liittyvät moniin

­kroonisiin vaivoihin: krooninen väsymys, päänsärky, ruuan-

sulatushäiriöt, ruoka- ja kemikaaliyliherkkyydet, infektiot,

tulehdukset, neurologiset häiriöt, erilaisten rappeutuma­

sairauksien varhaisoireet, oppimis- ja kasvuhäiriöt ja

henkiset kehityshäiriöt.

Ruuan muokkaaminen

energiaksi

vaatii monia

aminohappoja

L-KYSTEIINI

Kysteiini on rikkipitoinen aminohappo, jolla on merkittävä rooli

proteiinien lujuuden säätelyssä. Kysteiini muodostaa B5-vitamii-

nin (pantoteenihappo) kanssa energia-aineenvaihdunnalle tärkeää

koentsyymi-A:ta. Kysteiinistä muodostuu elimistössä myös taurii-

nia, joka säätelee kaliumin, natriumin, kalsium ja magnesiumin

siirtymistä sydämeen ja sieltä pois. Elimistö valmistaa kysteiinistä

glutationia, joka on maksalle tärkeä antioksidantti ja myrkkyjen

poistaja. Rikkipitoiset aminohapot, kuten kysteiini ja metioniini

ovat tärkeitä valkosolujen aktivoijia immuunisysteemissä.

L-TYROSIINI

Tyrosiinista muodostuu elimistölle välttämättömiä välittäjäai-

neita, kuten dopamiinia, adrenaliinia ja noradrenaliinia, joilla on

vaikutus stressin säätelyyn, mielialaan, vireyteen ja ruokahaluun.

Tyrosiini on myös välttämätön kilpirauhashormonin muodos-

tumiselle.

Lue lisää mm. suolistolle tärkeästä L-glutamiinista tämän jutun digiversiosta: www.luontaistuntijat.fi/lehdet