LiveLife 415 - page 26

26
|
 LiveLife
|
Joulukuu 2015
Flavanolien
voimaa
Tutkimusten mukaan suklaa voi edis-
tää terveyttä, sillä kaakao sisältää
paljon flavanoleja, jotka toimivat
luonnollisina antioksidantteina.
Monet tutkimukset ovat keskit-
tyneet kaakaotuotteiden kykyyn
alentaa verenpainetta ja tutkijat
ovatkin sitä mieltä, että kohtuulli-
sesti nautittuna tumma suklaa voi
edistää sydänterveyttä. Eräässä
tutkimuksessa osoitettiin myös,
että suklaajuoma voi parantaa
ikäihmisten muistia vilkastuttamalla
verenkiertoa tietyissä aivojen osissa.
Tämän ajatellaan johtuvan juuri
kaakaon sisältämistä flavanoleista.
Kaakaoflavanolit auttavat verisuonia
pysymään joustavina, mikä edistää
normaalia verenkiertoa.
Näinkaakao
kasvaa
Kaakaopuu kasvaa Pohjois- ja
Etelä-Amerikan, Afrikan ja Aasian
trooppisilla alueilla. Puu voi kasvaa
kymmenen metrin korkuiseksi, mutta
viljelyksillä ne pidetään niin matalina,
että kaakaohedelmä pystytään kor-
jaamaan sopivalta korkeudelta. Kaa-
kaopuun hedelmät sisältävät 25-50
kappaletta siemeniä eli kaakaopapuja.
Tutkimusten mukaan kaakaolla on monia positii-
visia terveysvaikutuksia. Voiko suklaalla siis
herkutella mielin määrin? No ei ihan. Kerromme
nyt, miten voit nauttia kaakaosta terveellisesti.
Kaakaon eri muodot
Kaakaopavut –
Kun kaakaopavut on
kerätty, niitä yleensä fermentoidaan
1-6 päivää, minkä jälkeen ne kuiva-
taan ja paahdetaan.
Kaakaonibsit –
Kaakaonibsit ovat rou-
hittuja kaakaopapuja. Niitä voidaan
käyttää leivonnassa, smoothieissa tai
vaikka aamumyslin joukossa.
Kaakaomassa –
Kun kaakaopavut
murskataan ja puristetaan, saadaan
puhdasta kaakaomassaa.
Kaakaovoi –
Kaakaopavuista puris-
tettava kaakaon makuinen rasva. Sitä
käytetään muun muassa valkoisessa
suklaassa.
Raakakaakao –
Raakakaakao eroaa
tavallisesta kaakaosta siten, että sitä
ei kuumenneta yli 47 asteen, vaan
se valmistetaan kylmäpuristamalla
ja paahtamalla kevyesti matalassa
lämpötilassa.
TEKSTI
LOVISA BERGSTRAND
KUVITUS
SHUTTERSTOCK
RAKASTAMME SUKLAATA
– eikä ihme, sillä sen lisäksi,
että se maistuu ihanalta, se sisältää ainesosia, jotka vapautta-
vat elimistön omia hyvän olon hormoneja eli endorfiineja.
Viime kesänä julkaistu englantilainen tutkimus saa kaikki
suklaan ystävät iloitsemaan. Tutkimuksessa, johon osallistui
25 000 miestä ja naista, kartoitettiin ruokavalion vaikutusta
terveyteen. Tutkimuksen mukaan noin 100 gramman suk-
laa-annoksen nauttiminen päivittäin voidaan yhdistää mata-
lampaan sydäntautien ja aivohalvauksen riskiin. Ruotsalais-
tutkimus vuodelta 2012, johon osallistui 37 000 miestä, kertoi
samaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisit ahmia
suklaata mielin määrin. Tutkimustulosten tulkinta ei ole täy-
sin yksiselitteistä ja suklaa sisältää paljon kaloreita. Liialli-
nen suklaan syönti lihottaa ja tuo mukanaan lihomiseen
liittyvät terveysriskit. Muista siis kohtuus.
Vinkki!
Haluatko hyötyä kaakaon terveysvaiku-
tuksista ilman suklaan syöntiä? Kokeile
kokonaisten, kuivattujen kaakaopapujen
napostelua. Toimituksessamme mielipi-
teet kokonaisten kaakaopapujen maun
suhteen vaihtelivat: toisten mielestä
maku oli aivan liian karvas, mutta toiset
innostuivat kovasti ja kertoivat, että 5-6
kaakaopapua iltapäivällä vei mukanaan
makeannälän. Kannattaisiko kokeilla?
KAAKAO
RAAKAKAAKAO ON
TERVEELLISINTÄ
Jotkut vesiliukoiset vitamiinit
sekä flavanolit tuhoutuvat hel-
posti kuumennuksen yhteydessä.
Siksi raakakaakaota pidetään
tavallista kaakaota
terveellisempänä.
TIESITKÖ ETTÄ…
… kaakaokasvin kasvitie-
teellisen nimen Theobro-
ma cacao loi ruotsalainen
luonnontieteilijä Carl von
Linné, ja nimi tarkoittaa
”jumalten ruokaa”?
PALJON
RAVINTOAINEITA
Flavanolien lisäksi kaakaopa-
vussa on paljon B-vitamiineja,
monia kivennäisaineita (kuten
magnesiumia, kalsiumia ja
rautaa) sekä proteiinia, kuitua
ja hyviä rasvoja.
Hyvä tietää ...
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...44
Powered by FlippingBook