Japanilaisten keino ummetukseen ja väsähtäneen
olon kohentamiseen on umeboshi
S
amuraitaistelijat alkoivat käyttää
umeboshia eli säilöttyä
japanin-
aprikoosia
(
Prunus mume
) jo
1100-luvun alussa herättämään
ruokahalua. Vasta satoja vuosia myöhem-
min alettiin ymmärtää, että umeboshia
voidaan käyttää myös
väsymystä ja uu-
pumusta vastaan
, ja siitä syystä se oli niin
suosittu samuraitten keskuudessa. Heidän
oli pakko pysyä huippukunnossa ja tervee-
nä ja olla joka hetki valmiina taistelemaan.
Umeboshi on hyödyllinen
ruuansula-
tukselle
, koska sitä voidaan käyttää sekä
jatkuvasti
vatsaa suojaavana, että vatsan
tilapäisissä häiriöissä. Se vilkastuttaa luon-
nollisesti vatsannormaalia toimintaa ja sitä
pidetään myös hyvänä torjumaan liiallisen
juhlinnan aiheuttamaa krapulaa. Aasiassa
sanotaan yhden päivittäisen umeboshin yl-
läpitävän hyvää terveyttä.
JOS KÄYT VESSASSA KERRAN
PÄIVÄSSÄ, SUOLISTOSSASI ON
MATKALLA VIELÄ KAHDEKSAN
ATERIAA!
Japanissa umeboshia on perinteisesti käy-
tetty vahvistamaan ruoansulatusta, tasa-
painottamaan vatsan toimintaa, torjumaan
loiseliöitä ja pitämään paino kurissa. Säi-
löttyyn japaninaprikoosiin on lisätty myös
teetä ja lakritsinjuurta,mitkä ovat perintei-
sesti tunnettuja vatsaa vahvistavia yrttejä.
Umeboshi sisältää runsaasti hyviä kuituja
sekä hedelmistä että vihanneksista.
Oxytarm Plum
ja sen sisältämän säilötyn
japaninluumun luontainen
sitruunahap-
po
lievittää uupumusta, stimuloi ruuan-
sulatusta ja auttaa poistamaan kuona-ai-
neita kehosta. Se sisältää myös hyödyllisiä
bakteereita, ja tutkimusten mukaan se
vahvistaa ruoansulatuselimistön luontais-
ta mikrobikantaa sekä lievittää suoliston
häiriöiden ja kiireisen elämän aiheutta-
maa ummetusta. Umeboshin sisältämässä
puer-teessä
on runsaasti
lavonoideja
,
jotka ovat voimakkaita antioksidantteja.
Ne tehostavat ruoansulatusta ja suojaavat
suolistoa.
Karhunputki
(
Angelica keiskei
)
tasapainottaa sappinesteiden eritystä.
Oxytarm Plum sisältää myös
lakrit-
sinjuurta
, mitä on käytetty vähin-
tään 3000 vuotta ruuansulatusta
tehostavana yrttinä sekä hengitystä
helpottavana tehoaineena. Umeboshi,
puer-tee ja lakritsinjuuri sisältävät luon-
taisesti runsaasti kuitua. Yksi säilötty Oxy-
tarm Plum antaa sopivan määrän kuitua
tasapainottamaan ja ylläpitämään hyvää
suolen toimintaa. Terve ja vahva suolis-
ton mikrobikanta on tärkeä osa hyvää
ruuansulatusta ja immuuunijärjestelmää.
Epätasapainossa oleva suolen bakteerikan-
ta voi aiheuttaa ummetusta tai ripulia, mut-
ta se voimyös vaikeuttaa ruoan sisältämien
ravinteiden imeytymistä.
Oxytarm Plum on erityinen yhdistelmä
ummetusta
helpottavia ainesosia, jotkape-
rustuvat muinaisenAasian perinteeseen ja
nykytieteen tarjoamaan tietoon. Sen lisäk-
si se auttaa
tasapainottamaan
suoliston
bakteerikantaa ja antaa pitkäaikaisen vai-
kutuksen. Yksittäispakkaus sisältää yhden
säilötyn japanilaisen aprikoosin (älä syö
sen sisältämääkiveä), sokeria, teetä (vihreä-
ja puer-tee), karhunputkea ja lakritsijuur-
ta, jotka kaikki ovat tunnettuja ja yleisesti
käytettyjä yrttejä. Yksittäispakkaus on ste-
riloitu ennen
maitohappobakteerin
lisää-
mistä ja pakattu suojakaasua sisältävään
muovipussiin, joka on avaamisen jälkeen
säilytettävä jääkaapissa.
Miksi samurailla
ei ollut krapulaa?
Jarmo Hörkkö
Luontaistuntija 4/2017
11