Luontaistuntija 4/2015 - page 16

Luontaistuntija
16
16
Lisää jaksamista hyvin toimivasta
ruoansulatuksesta
Kun ruoansulatus ja suoli toimivat, olo on energinen ja elämä
maistuu. Epäsäännöllisyys, jatkuva stressi tai antibioottikuurit
saavat vatsan huutamaan apua: ruokatottumusten skarppausta
terästettynä tasapainottavilla prebiooteilla ja kasvivalmisteilla.
Alfred Vogelin mukaan hyväntuulisilla ihmisillä ruoka sulaa paremmin
kuin pahantuulisilla. ”Ilo on lääkettä mak-
salle, huoli ja ärtymys myrkkyä”. Ja päinvas-
toin: kun vatsa ja suoli toimivat, on helppo
hymyillä. Totta onkin, että positiivinen,
tasapainoinen mieliala edistää ruoansulatus-
nesteiden eritystä.
Suolistossa hyvät ja huo-
not bakteerit taistelevat
elintilasta. Hyvät bakteerit
hajottavat ruokaa, pilkko-
vat jäänteitä ja tuhoavat
myrkyllisiä kemikaaleja.
Ne tuottavat myös B- ja
K-vitamiineja, joista osa
imeytyy verenkiertoon
paksusuolessa.
Ruoansulatusongelmien
taustalla on sappi- ja mak-
saongelmien ohella monia
ILMOITUS
muitakin tekijöitä: huonolaatuista ja epäsäännöllisesti syötyä ruokaa,
jatkuvaa kiirettä ja stressiä tai toistuvia lääkekuureja.
Hyvät suolistobakteerit kuten maitohappobakteerit (Lactobacillus) ja
bifidobakteerit ovat tärkeä osa immuunipuolustusta. Ne muodostavat
luonnollisen suojan haitallisia bakteereja vastaan. Antibioottikuurin
yhteydessä elimistöstä tuhoutuu aina myös normaaliin bakteeristoon
kuuluvia mikrobeja, joita ihmisellä on puolitoista kiloa!
Probiootit ja prebiootit
Lääkekuurin jälkeen suolen bakteerikantaa pitäisi auttaa tervehty-
mään. Tähän tarkoitukseen sopivat probiootit eli elävät, suun kautta
nautittavat hyödylliset mikrobit sekä prebiootit, jotka edistävät hyöty-
bakteereiden hyvinvointia toimimalla niiden ravintona.
Prebiootteja on maitohappokäytetyissä elintarvikkeissa kuten hapan-
kaalissa, hapanmaitotuotteissa. Erityisen runsaasti niitä on Vogelin
Molkosan-tuotteissa: perinteisessä Molkosan-maitoheravalmisteessa,
raikkaan hedelmäisessä Molkosan Fruit´issa ja kuitupitoisessa Molko-
san Vitalityssa. Niissä kaikissa on suolistolle erityisen hyödyllistä L+
-maitohappoa.
Prebiootteja pitäisi kuulua päivittäiseen ruokavalioon. Ne huolehtivat
huomaamattomasti mutta tehokkaasti vatsan ja samalla koko elimis-
tön hyvinvoinnista. Esimerkiksi lasillinen Molkosania antaa hyvän alun
päivälle.
Tukea maksalle ja sapelle
Vogel kehottaa erityisesti huolehtimaan maksasta: ”Maksanhoito on
tärkeämpää kuin koko muu terveydenhoito yhteensä”. Maksan ja sen
yhteydessä olevan sapen tehokas toiminta ovat avainasemassa, jotta
ruoka sulaisi kunnolla.
Vogelin Cynara-tipan sisältämän latva-artisokan (Cynara scolymos)
polyfenoleihin kuuluvat karvasaineet, mm. kynaropikriini ja kynariini,
aktivoivat tehokkaasti maksan ja sapen toimintaa. Latva-artisokka
lisää sappinesteen eritystä, mikä taas vilkastuttaa rasva-aineenvaih-
duntaa. Se lievittää rasvaintoleranssia ja alentaa kokonaiskolesterolia,
etenkin haitallista LDL-kolesterolia.
Teksti: Elisa Rosenberg
Muista myös nämä:
• Syö hyvälaatuista ja monipuolista ravintoa.
• Syö ja liiku säännöllisesti.
• Huolehdi magnesiumin saannista, sillä sen puutos heikentää paksu-
suolen tärkeää lihasta.
• Vältä roskaruokaa sekä liiallista vehnän, sokerin, alkoholin, juusto-
jen ja leivän syömistä. Myös suuret määrät kahvia, punaista lihaa ja
suklaata ovat suolistolle haitaksi.
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23
Powered by FlippingBook