Table of Contents Table of Contents
Previous Page  20 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 24 Next Page
Page Background

Entsyymit avuksi

Epämääräiset vatsakivut, äkillinen ulostamis-

tarve, varhaisen täyttymisen tunne syödessä,

turvotus, ripuli, ummetus, närästys, röyhtäily,

pahoinvointi, ilmavaivat.

Kuulostaako tutulta? Et ole yksin! Tällaisista

vaivoista ja erilaisista intoleransseista kärsii iso

joukko suomalaisia.

Ongelman aiheuttaja vaikuttaa asianomaisesta usein mysti-

seltä. Yleensä odotetaan, että jokin epäsopiva ruoka-aine

oireilee heti mahassa, mutta näin ei ole kuin harvoin. Usein

oireet ilmenevät vasta pitkän aikaa syömisen jälkeen, kun

ruoka on jo pitkällä suolistossa. Siksi oireita on vaikea yhdis-

tää aikaisempina päivinä syötyyn ruokaan, jota enää ei oikein

edes muistakaan.

Mahavaivat eivät ole elimistön normaalia toimintaa.

Voisi olla helppoa olettaa, että tällaiset vaivat kuuluvat vat-

san normaaliin toimintaan, jonka kanssa vaan on elettävä.

Terve vatsa ei kuitenkaan viestittele kivuliailla nälkäoireilla

tai turpoa syödessä. Se ei myöskään työnnä happojaan ruo-

katorveen, muodosta ylen määrin kaasua eikä aiheuta kou-

ristuksia, ripulia tai ummetusta.

Tervevatsaiset eivät aina ymmärrä, että joku saa ihan

oikeasti vaivoja tavallisesta ruoasta, jota itse syövät ilman

ongelmia. Mutta tosiasia on, että yhä kasvava joukko ihmi-

siä, kärsii ongelmallisista maha-suolikanavan vaivoista, joi-

hin on vaikea löytää helppoa apua.

Yksi tavallisimmista vatsavaivoista.

Otetaan yksi hyvin yleinen esimerkki. Mahasta ylöspäin nouse-

vat happamat röyhtäykset. Niiden estäjäksi saatetaan valita

ruokavalio joka on tavattoman neutraali, koska se tuntuu

mahassa hyvältä. Samaan vaivaan käytetäänmyös nk. happo-

salpaajia, niin että mahalaukun sisältö tulisi mahdollisim-

man hapottomaksi. Ymmärrettävää ensiaputoimenpiteenä,

mutta poistaako se vaivan aiheuttajan?

Ei! Mahalaukku on se paikka jossa ruoan tulisi sulaa, ennen

kuin se etenee suolistoon. Sulatus tapahtuu mahanesteen

avulla, jossa pitää olla tarpeellinen määrä suolahappoa ja

ruoansulatusentsyymejä. Sulamaton tai osittain sulanut ruoka

ei jatka sulamista suolistossa, vaan alkaa mädäntyä. Syntyy

kaasuja, jotka ylöspäin purkautuessaan tuovat mukanaan

mahanestettä ja aiheuttavat happamia, syövyttäviä röyh-

täilyjä. Tavallinen hoitokeino siis saattaakin todellisuudessa

aiheuttaa ongelman pahenemisen.

Kaksi edellytystä toimivalle ruoansulatukselle.

Mahalaukussa on siis oltava tarpeeksi

suolahappoa ja ent-

syymejä

, jotta ruoka olisi sulanutta ennen kuin se etenee

suolistoon. Tätä edesauttaa luonnollisesti sopiva ruokavalio

ja ravintolisinä nautittavat entsyymivalmisteet.

Entsyymit ovat elintärkeitä.

Entsyymit ovat elimistölle välttämättömiä mutkikkaita pro-

teiinimolekyylejä, jotka muuttavat ruoan ainesosat elimis-

tölle käyttökelpoiseen muotoon. Tutkimukset osoittavat,

että jopa 90 prosentilla ihmisistä, jotka ovat yliherkkiä joille-

kin ruoan ainesosille, on liian vähän entsyymejä. Ruoka-ai-

neallergiat ja intoleranssit kehittyvät siis yleensä ihmisille,

joiden elimistö ei tuota tarpeeksi ruoan hajottamiseksi

tarvittavia entsyymejä. Entsyymien vähäisyyden vuoksi

elimistöltä jää myös monet ruoan vitamiinit ja hivenaineet

hyväksikäyttämättä. Lisäksi, jos paljon pilkkoutumattomia

ruokamolekyylejä pääsee suolenseinämän läpi verenkier-

toon ja imusuonistoon, ne aktivoivat immuunipuolustusta

lisäämään paikallisreaktioita. Ikävä noidankehä on valmis,

koska nuo reaktiot puolestaan ruokkivat haitallisia baktee-

reita, jotka lisääntyessään voivat aiheuttaa ongelmia.

Entsyymit todella auttavat.

Riippumatta siitä mikä on syy heikkoon entsyymiaktiivisuu-

teen, entsyymien nauttiminen ravintolisänä on usein teho-

kas keino vähentää maha-suolikanavan toiminnallisia häiri-

öitä ja ehkäistä niiden kehittymistä. Entsyymituotteen valin-

nassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se sisältää

ainakin amylaasia, lipaasia ja proteaasia.

Esimerkiksi Monizym® Enzymes (NaturaMedia) ravintolisä

sisältää edellä mainitut ja lisäksi myös entsyymejä, jotka

pilkkovat maidon laktoosia ja viljatärkkelyksestä vapautu-

vaa mannoosia. Siksi ne pystyvät hajottamaan esimerkiksi

leivästä ja perunasta vapautuvia tärkkelysperäisiä sokereita,

jotka usein ovat vilja-intoleranttisten oireiden takana. Lisäk-

si valmisteen entsyymit pilkkovat hiilihydraatteja, proteii-

neja, ja rasvoja jotka suurimolekyylisinä voisivat olla epäter-

veellisiä kerääntyessään elimistöön. Myös

imettävien äitien

on hyvä kiinnittää huomiota entsyymien riittävään saantiin,

jotta ruoansulatus toimisi mahdollisimman tehokkaasti.

Näin voidaan estää hajoamattomia ruoan ainesosia kulkeu-

tumasta äidinmaitoon, joka voisi aiheuttaa lapselle koliik-

kia, limakalvoärsytystä tai atooppista ihottumaa ja muita

myöhemmällä iällä ilmeneviä iho-ongelmia.