Entsyymit avuksi
Epämääräiset vatsakivut, äkillinen ulostamis-
tarve, varhaisen täyttymisen tunne syödessä,
turvotus, ripuli, ummetus, närästys, röyhtäily,
pahoinvointi, ilmavaivat.
Kuulostaako tutulta? Et ole yksin! Tällaisista
vaivoista ja erilaisista intoleransseista kärsii iso
joukko suomalaisia.
Ongelman aiheuttaja vaikuttaa asianomaisesta usein mysti-
seltä. Yleensä odotetaan, että jokin epäsopiva ruoka-aine
oireilee heti mahassa, mutta näin ei ole kuin harvoin. Usein
oireet ilmenevät vasta pitkän aikaa syömisen jälkeen, kun
ruoka on jo pitkällä suolistossa. Siksi oireita on vaikea yhdis-
tää aikaisempina päivinä syötyyn ruokaan, jota enää ei oikein
edes muistakaan.
Mahavaivat eivät ole elimistön normaalia toimintaa.
Voisi olla helppoa olettaa, että tällaiset vaivat kuuluvat vat-
san normaaliin toimintaan, jonka kanssa vaan on elettävä.
Terve vatsa ei kuitenkaan viestittele kivuliailla nälkäoireilla
tai turpoa syödessä. Se ei myöskään työnnä happojaan ruo-
katorveen, muodosta ylen määrin kaasua eikä aiheuta kou-
ristuksia, ripulia tai ummetusta.
Tervevatsaiset eivät aina ymmärrä, että joku saa ihan
oikeasti vaivoja tavallisesta ruoasta, jota itse syövät ilman
ongelmia. Mutta tosiasia on, että yhä kasvava joukko ihmi-
siä, kärsii ongelmallisista maha-suolikanavan vaivoista, joi-
hin on vaikea löytää helppoa apua.
Yksi tavallisimmista vatsavaivoista.
Otetaan yksi hyvin yleinen esimerkki. Mahasta ylöspäin nouse-
vat happamat röyhtäykset. Niiden estäjäksi saatetaan valita
ruokavalio joka on tavattoman neutraali, koska se tuntuu
mahassa hyvältä. Samaan vaivaan käytetäänmyös nk. happo-
salpaajia, niin että mahalaukun sisältö tulisi mahdollisim-
man hapottomaksi. Ymmärrettävää ensiaputoimenpiteenä,
mutta poistaako se vaivan aiheuttajan?
Ei! Mahalaukku on se paikka jossa ruoan tulisi sulaa, ennen
kuin se etenee suolistoon. Sulatus tapahtuu mahanesteen
avulla, jossa pitää olla tarpeellinen määrä suolahappoa ja
ruoansulatusentsyymejä. Sulamaton tai osittain sulanut ruoka
ei jatka sulamista suolistossa, vaan alkaa mädäntyä. Syntyy
kaasuja, jotka ylöspäin purkautuessaan tuovat mukanaan
mahanestettä ja aiheuttavat happamia, syövyttäviä röyh-
täilyjä. Tavallinen hoitokeino siis saattaakin todellisuudessa
aiheuttaa ongelman pahenemisen.
Kaksi edellytystä toimivalle ruoansulatukselle.
Mahalaukussa on siis oltava tarpeeksi
suolahappoa ja ent-
syymejä
, jotta ruoka olisi sulanutta ennen kuin se etenee
suolistoon. Tätä edesauttaa luonnollisesti sopiva ruokavalio
ja ravintolisinä nautittavat entsyymivalmisteet.
Entsyymit ovat elintärkeitä.
Entsyymit ovat elimistölle välttämättömiä mutkikkaita pro-
teiinimolekyylejä, jotka muuttavat ruoan ainesosat elimis-
tölle käyttökelpoiseen muotoon. Tutkimukset osoittavat,
että jopa 90 prosentilla ihmisistä, jotka ovat yliherkkiä joille-
kin ruoan ainesosille, on liian vähän entsyymejä. Ruoka-ai-
neallergiat ja intoleranssit kehittyvät siis yleensä ihmisille,
joiden elimistö ei tuota tarpeeksi ruoan hajottamiseksi
tarvittavia entsyymejä. Entsyymien vähäisyyden vuoksi
elimistöltä jää myös monet ruoan vitamiinit ja hivenaineet
hyväksikäyttämättä. Lisäksi, jos paljon pilkkoutumattomia
ruokamolekyylejä pääsee suolenseinämän läpi verenkier-
toon ja imusuonistoon, ne aktivoivat immuunipuolustusta
lisäämään paikallisreaktioita. Ikävä noidankehä on valmis,
koska nuo reaktiot puolestaan ruokkivat haitallisia baktee-
reita, jotka lisääntyessään voivat aiheuttaa ongelmia.
Entsyymit todella auttavat.
Riippumatta siitä mikä on syy heikkoon entsyymiaktiivisuu-
teen, entsyymien nauttiminen ravintolisänä on usein teho-
kas keino vähentää maha-suolikanavan toiminnallisia häiri-
öitä ja ehkäistä niiden kehittymistä. Entsyymituotteen valin-
nassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se sisältää
ainakin amylaasia, lipaasia ja proteaasia.
Esimerkiksi Monizym® Enzymes (NaturaMedia) ravintolisä
sisältää edellä mainitut ja lisäksi myös entsyymejä, jotka
pilkkovat maidon laktoosia ja viljatärkkelyksestä vapautu-
vaa mannoosia. Siksi ne pystyvät hajottamaan esimerkiksi
leivästä ja perunasta vapautuvia tärkkelysperäisiä sokereita,
jotka usein ovat vilja-intoleranttisten oireiden takana. Lisäk-
si valmisteen entsyymit pilkkovat hiilihydraatteja, proteii-
neja, ja rasvoja jotka suurimolekyylisinä voisivat olla epäter-
veellisiä kerääntyessään elimistöön. Myös
imettävien äitien
on hyvä kiinnittää huomiota entsyymien riittävään saantiin,
jotta ruoansulatus toimisi mahdollisimman tehokkaasti.
Näin voidaan estää hajoamattomia ruoan ainesosia kulkeu-
tumasta äidinmaitoon, joka voisi aiheuttaa lapselle koliik-
kia, limakalvoärsytystä tai atooppista ihottumaa ja muita
myöhemmällä iällä ilmeneviä iho-ongelmia.