LiveLife12016B - page 8

Mustikka-suklaa
proteiinipallot
Tarvitset:
3 rkl Life neitsyt-
kookosöljyä
3 rkl kookos-
sokeria
50 g tummaa
suklaata
1 dl kuivattuja
mustikoita
1 dl vaniljan-
makuista
proteiinijauhetta
4 dl kuitukaura-
hiutaleita
2 rkl raaka-
kaakaota
2-3 rkl vettä
2 rkl hunajaa
Tee näin:
Sekoita kookosöljy ja –sokeri teho-
sekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Hienonna suklaa ja mustikat, ja sekoita
kaikki ainekset keskenään. Pyörit-
tele taikinasta pieniä palloja, aseta ne
lautaselle ja laita lautanen jääkaappiin.
Kun pallot ovat kovettuneet, säilytä ne
kannellisessa purkissa. Pallot säilyvät
viileässä viikon ajan ja pidempäänkin,
jos laitat ne pakastimeen.
Suomalaiset suosivat
suomalaista ruokaa
Suomalaisen Työn Liiton vuonna 2014 tekemän kyselyn mukaan kotimai-
set ja oman paikkakunnan tuotteet ovat suomalaisten sydäntä lähellä.
Suomalainen alkuperä on tärkeää erityisesti ruokavalinnoissa. Varsinkin
naiset ja iäkkäämmät kuluttajat suosivat paikallisia yrityksiä ja tuotteita.
Nuorille paikallisuus on vähiten tärkeintä. Elintarvikkeiden alkuperän ja
hinnan lisäksi kuluttajien valinnoissa painavat laatu ja terveellisyys.
KURKUMAA TULEHDUKSIIN
KURKUMA TUNNETAAN
ennen kaikkea
curry-mausteseoksen keltaisena ainesosa-
na. Nyt ravitsemustutkijat ovat kiinnostu-
neet kurkumasta, sillä sen sisältämä kur-
kumiini näyttäisi omaavan soluja suojaavia
ominaisuuksia. Kurkumiini on antioksidantti
ja sen uskotaan vaikuttavan tulehduksia
ehkäisevästi ja antibakteerisesti. Uudessa
Journal of American College of Nutri-
tion –lehdessä julkaistussa artik-
kelissa keskustellaan kurkumiinin
hyödynnettävyydestä, sillä se
imeytyy heikosti suolistosta ja
menee muutenkin helposti läpi
ruuansulatuksessa. Kurkumiinin
hyödylliset terveysvaikutukset ovat siis
dokumentoituja, mutta se, miten keho voisi
parhaiten hyödyntää sen terveyshyödyt,
kaipaa lisätutkimusta, sanovat tutkijat.
TRANSRASVAT OVAT
ruokavaliomme
pahiksia. Ne nostavat veren koles-
teroliarvoa ja kasvattavat tyypin 2
diabeteksen sekä sydän- ja verisuoni-
sairauksien riskiä. Erityisesti teolli-
sesti muodostuneet transrasvat ovat
epäterveellisiä ja niitä löytyy joistakin
pikaruuista ja leivonnaisista. Tanska
kielsi transrasvojen käytön elintarvik-
keissa jo vuonna 2004. Suomessa
transrasvoja ei Eviran mukaan pidetä
sellaisena terveysvaarana, että niiden
käyttöä tulisi rajoittaa kansallisin
säädöksin.
Eviran sivuilla kerrotaan, että pohjois-
maisessa vertailussa transrasvahappo-
jen saantimme on alhaisin kaikista.
Noin 20 kpl
PAREMPAAUNTA
HERÄILETKÖ ÖISIN
tai kärsitkö nukahtamisvaikeuksista? Iän myötä me-
latoniinin eritys elimistössä vähenee, jolloin kehon tuottama melatoniini ei
välttämättä riitä hyvän yöunen takaamiseksi. Melatoniinivalmiste voi sekä
lyhentää nukahtamisaikaa että parantaa unen laatua. Heräilystä kärsivän
kannattaa kokeilla pitkävaikutteista melatoniinia. Sen puolittumisaika on
keskimäärin neljä tuntia, joten se toimii erityisesti henkilöillä, jotka herää-
vät pian nukahtamisen jälkeen.
Herkullista
naposteltavaa!
RESEPTI JA KUVA: LOUISE LJUNG
Haitalliset
transrasvat
71%
suomalaisista valit-
see aina tai useim-
miten kotimaisen
elintarvikkeen.
72%
suomalaisista on sitä
mieltä, että mitä
lähempänä omaa paik-
kakuntaa tuote on
tehty, sitä parempi.
Vältä
huonoja
rasvoja
Ajassa
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...42
Powered by FlippingBook