LiveLife12016B - page 11

11
|
 LiveLife
|
  helmikuu
2016
Hyvä tietää…
Vapaat radikaalit...
Vapaat radikaalit ovat reaktiivisia molekyylejä, joita syntyy
soluissa hapen palamisen sivutuotteina. Niitä voi syntyä
myös ulkoisten tekijöiden, kuten pakokaasujen, ilmansaas-
teiden, auringonvalon ja tupakansavun, seurauksena. Vapaat
radikaalit ovat tärkeä osa kehon signaalijärjestelmää, mutta
jos niitä on liikaa, solut voivat vaurioitua. Tällaista tilannetta
kutsutaan hapetusstressiksi.
...vastaan antioksidantit
Antioksidantit ovat molekyylejä, jotka suojaavat soluja
hapetusstressiltä. Niiden tehtävä on neutraloida vapaita
radikaaleja ja ehkäistä siten solujen vaurioitumista. Kehon
tuottamista entsyymeistä melkoinen joukko toimii myös
antioksidantteina. Antioksidantteja saa myös ravinnosta.
– Kehon tuottamat ja ravinnosta saatavat antioksidantit
täydentävät toisiaan puolustautuessaan vapailta radikaa-
leilta. On tärkeää syödä monipuolisesti, koska siten
keho saa monenlaisia antioksidantteja sopivissa määrin,
sanoo ravitsemusasiantuntija ja lääketieteen tohtori
Susanne Rautiainen Lagerström.
Antioksidantit
PIDENTÄVÄTKÖ
ANTIOKSIDANTIT IKÄÄ?
Vapaiden radikaalien aikaansaamat vauriot
aiheuttavat suuren osan vanhenemiseen
liittyvistä prosesseista. Antioksidantit ovat ikään
kuin solujen ruosteenestoainetta.
– Oksidatiivinen stressi vanhentaa. Mutta mitä
vanheneminen on? Pitkää ikää vai elämänlaatua?
Valitettavasti se ei mene ihan niin suoraviivaisesti,
että suuri antioksidanttien saanti pidentäisi
elinikää. Emme nimittäin tiedä tarkasti,
kuinka keho hyödyntää ruuasta saatuja
antioksidantteja, sanoo Susanne.
Nuo kehon pikku supersankarit, jotka taistelevat
vapaita radikaaleja vastaan ja suojelevat soluja
hapetusstressiltä. Mitä antioksidantit ovat ja
voivatko ne pidentää elinikää?
TEKSTI
LOVISA BERGSTRAND
SYÖ VÄRIKKÄÄSTI!
Hedelmät ja vihannekset saavat
kirkkaat värinsä usein juuri
antioksidanteista. Yleisesti ottaen mitä
kirkkaampi väri, sitä enemmän
antioksidantteja. Kirkkaassa kuoressa
on siis enemmän antioksidantteja
kuin haaleamman sävyisessä
hedelmälihassa.
Valmistaruokaoikein
Kuumentaminen joko lisää tai vähentää
ruuan antioksidanttipitoisuutta. Muun
muassa kukkakaalin, herneiden ja kesäkurpitsan
antioksidanttipitoisuudet laskevat kuumentaessa.
– C-vitamiini liukenee veteen.
Esimerkiksi parsakaalia keittäessä voi käydä niin,
että osa ravinteista menee keitinveden mukana
viemäriin, sanoo Susanne. Keho pystyy
hyödyntämään tomaatin antioksidantit eli
lykopeenin kuumennettuna paremmin.
Suojaa sairauksia
vastaan?
Tutkimusten mukaan hedelmien ja vihannesten
runsas syönti alentaa useiden vakavien sairauksien
riskiä. Se, johtuuko kasvisten antama suoja
nimenomaan antioksidanteista, on tutkijoiden
mukaan vielä epävarmaa.
– On vaikeaa määritellä, mistä hyvät vaikutukset
johtuvat. Pelkästään jonkin tietyn antioksidantin
tankkaus suurina määrinä ei ole johtanut positiivisiin
tuloksiin, ja siksi on tärkeää syödä monipuolisesti
sekä lisätä hedelmien ja vihannesten kulutusta.
Tutkimuksissa on huomattu, että paljon
antioksidantteja sisältävillä ruuilla on positiivisia
terveysvaikutuksia, mutta emme tiedä, johtuuko
se pelkästään antioksidanteista,
sanoo Susanne Rautiainen Lagerström.
Hyviä antioksidanttien
lähteitä
Antioksidantteja on ennen kaikkea hedelmissä
ja vihanneksissa. Erityisen antioksidanttipitoisia
ruokia kutsutaan usein superfoodeiksi.
Niitä ovat monet marjat, vihreät
lehtivihannekset, pähkinät ja värikkäät mausteet.
- Suosi runsaasti polyfenoleja sisältäviä
elintarvikkeita, kuten vihreää teetä, kahvia,
kaakaota ja punaviiniä. Äläkä unohda pohjoisia
marjojamme, kuten puolukkaa, mustikkaa ja
vadelmaa, sanoo Susanne.
helmikuu 2016
|
 LiveLife
|
 11
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...42
Powered by FlippingBook