L
ihakset koostuvat pääosin prote-
iineista ja proteiinit puolestaan
aminohapoista. Aminohapot
ovat elintärkeitä solujen raken-
tumiselle, hormonien muodostumiselle,
entsyymeille ja immuunipuolustukselle.
Keho pystyy valmistamaan itse osan
aminohapoista, mutta joitakin saadaan
vain ravinnosta. Proteiinin määrä
vaihtelee eri ruoka-aineissa.
Periaatteessa vain eläinproteii-
nissa, kuten kalassa, kanassa ja
munissa, proteiini on ravitse-
muksellisesti täysiarvoista.
Keho valmistaa proteiineja
välttämättömien aminohappojen
eli fenyylialaniinin, isoleusiinin, leu-
siinin, lysiinin, metioniinin, treoniinin,
tryptofaanin ja valiinin (lapsilla myös
arginiinin ja histidiinin) avulla.
Kasviproteiineja on erityisesti pavuis-
sa, linsseissä, herneissä, pähkinöissä
ja siemenissä. Yleensä kasveissa ei
kuitenkaan ole kaikkia välttämättömiä
aminohappoja. Siksi kasvissyöjien olisi
tärkeä käyttää monipuolisesti erilaisia
proteiinilähteitä ja tarvittaessa täydentää
ruokavaliotaan proteiinilisillä.
Kannattaa erottaa
toisistaan kaksi asiaa,
sanoo Eva Blomstrand,
joka työskentelee
ravitsemusfysiologian
professorina urheilu-
korkeakoulu GIH:ssa
Tukholmassa.
Terveysnäkökulmasta proteiineja
saa riittävästi, kun syö vaihtelevaa ja
terveellistä ruokaa. Mutta proteiinilisän
käyttäminen treenin yhteydessä stimuloi
lihasten kasvua, ja tämä pätee kaikkiin
harjoittelun tasosta riippumatta.
PROTEIINI PITÄÄ
pitkään kylläisenä, ja sitä
kannattaa syödä hiukan enemmän, jos
haluaa päästä eroon makeanhimosta ja
pudottaa painoa. Tonnikalalla, kananmu-
nalla tai raejuustolla päällystetty leipä pi-
tää nälän poissa pitkään. Kun verensokeri
pysyy tasaisena, suorituskykykin kasvaa:
energiaa on enemmän, jaksaa paremmin
ja pystyy keskittymään pidempään.
Eri proteiinilisiä ja niiden laatua,
tehoa ja vaikutuksia tutkitaan, jatkaa Eva
Blomstrand.
Tutkijat suosittelevat päivän proteiini-
Tiede
Proteiini
Proteiini on elintärkeä kehon rakennusaine ja hyvä energian-
lähde. Riittävä proteiinin saanti on erityisen tärkeää ahkeran
kuntoilun, laihdutuskuurin tai sairauden aikana, tai jos haluat
kasvattaa lihasmassaa.
TEKSTI
LOTTA SVEDBERG
Rakennusaine
Proteiini
Eva Blomstrand
Hyviä proteiinin lähteitä:
kala,
äyriäiset, kananmuna, siipikarja,
liha, raejuusto, rahka, jogurtti, maito,
pavut, linssit, herneet, quorn, tofu,
hera/heraproteiini.
Vähemmän hyviä:
leikkeleet, pro-
sessoitu, paistettu tai grillattu ruoka.
38
LiveLife •
4/2013