Toukokuu 2017
|
LiveLife
|
15
vat kasvavat niin isoiksi, että synnytykset vaikeutuvat.
Sikion kasvun ja kehityksen takia äidin on saatava
enemmän ravinteita odotus- ja imetysaikana kuin
muulloin. Mutta vaikka vitamiinien ja kivennäisainei-
den tarve kasvaa, kaloreiden saantia ei tarvitse lisätä
kovinkaan paljon.
– Ei siis ole hyvä ”syödä kahden edestä”, vaan olen-
naista on kiinnittää huomiota ravintosisältöön ja syödä
raskauden aikana erityisen puhdasta ja ravintorikasta
ruokaa, Karttunen sanoo.
Hän neuvoo raskaana olevia syömään kolme ateriaa
päivässä ja lisäksi tarpeen mukaan terveellisiä välipalo-
ja. Painonnousun voi pitää kurissa lempeällä, mutta
tehokkaalla liikunnalla.
– Jos äidin voinnissa ei raskauden aikana ole mitään
terveydellistä ongelmaa, liikunta raskauden aikana on
enemmän kuin erittäin tärkeää, hän painottaa.
– Se, kuinka paljon paino saisi nousta raskauden
myötä, riippuu painoindeksistä ennen raskautta. Jos jo
lähtötilanteessa on merkittävästi ylipainoinen, painon
ei tulisi nousta juuri lainkaan.
VÄLTTÄMÄTTÖMIEN RAVINTOAINEIDEN
saannin voi
varmistaa ravintolisillä, mutta ylilyöntejä ravintolisien
käytössä on tärkeä välttää etenkin raskauden aikana.
Eliisa Karttunen suosittelee D-vitamiinia, omega-3-
rasvahappoja ja probiootteja kaikille odottaville äideil-
le sekä vauvoille.
– D-vitamiinilisä on tärkeä pohjoisen ilmastomme
takia, hyvät rasvahapot ovat tärkeitä sikiön kehitykselle
ja terveydelle, ja probioottien lukuisista terveysvaikutuk-
sista on paljon suomalaistakin laadukasta tutkimustietoa.
Foolihapon käyttö tulisi aloittaa jo siinä vaiheessa, kun
suunnitellaan raskautta. Aivan välttämätöntä foolihappo-
lisän nauttiminen jo hyvissä ajoin ennen raskauden alkua
on naisilla, jotka kuuluvat sikiön hermostoputken sulkeu-
tumishäiriön osalta riskiryhmään. Asiasta kannattaa jutel-
la oman kätilön kanssa. Rautalisää ei tarvitse Karttusen
mukaan syödä rutiininomaisesti. Hän kertoo, että raskau-
den keskivaiheessa hemoglobiinin kuuluu laskea, mutta
hyvällä ravitsemuksella se nousee sitten taas raskauden
loppua kohden. Jos kärsii selvästi raudanpuutteesta johtu-
vasta anemiasta, rautalisä on toki tarpeen.
TERVEELLISEN RUOKAVALION
noudattamisen ei pitäi-
si loppua synnytykseen. Kun vauva on syntynyt, on tär-
keää syödä monipuolisesti, jotta imetys sujuu hyvin, äiti
jaksaa paremmin ja lapsi saa ravinteikasta ruokaa.
– Riittävä, monipuolinen ja ravintorikas ravinto
tekee maidosta ravintorikasta ja hyvää ruokaa lapselle.
Mutta kannattaa pitää mielessä, että vaikka äidin ravit-
semus olisi heikko ja yksipuolinen, rintamaito on lap-
selle silti aina terveellisempi vaihtoehto kuin korvike.
Naisten kannattaisi Eliisa Karttusen mukaan käyttää
imetysaikaa enemmän hyödyksi painonhallinnassa.
– Äiti kuluttaa keskimäärin 500 kaloria päivässä
imetykseen. Se on siis erittäin hyvä painonhallintakei-
no. Luonto on tarkoittanut, että raskauden aikana ras-
vaa kerääntyy kehoon ja imetyksen aikana vararavin-
toa käytetään maidontuotantoon.
D-VITAMIINI.
Kalsiumilla on
tärkeä rooli sikiön luuston, ham-
paiden ja sydämen kehityksessä.
Kalsiumin tarve kasvaa raskauden
aikana. Silti kalsiumia ei yleensä
tarvitse syödä ravintolisänä, vaan
on parempi käyttää D-vitamiinia,
joka auttaa elimistöä hyödyntä-
mään kalsiumia. D-vita-
miinilisä on tärkeä
varsinkin silloin,
jos ei vietä aikaa
auringossa.
FOOLIHAPPO.
Foolihappoa
suositellaan
käytettäväksi
400mikrogramman
annoksena jo siitä lähtien, kun
raskautta suunnitellaan, ja aina
raskausviikolle 12 asti. Foolihap-
po tehostaa raudan imeytymistä
ja sillä on tärkeä rooli solunjakau-
tumisessa, verisolujen muodos-
tumisessa sekä sikiön hermoston
kehittymisessä. Se myös vähen-
tää riskiä sikiön hermoputken
sulkeutumishäiriölle.
OMEGA-3.
Monet
pelkäävät rasvojen
syöntiä, mutta var-
sinkin raskauden
aikana on tärkeää
saada riittävästi
hyviä rasvahap-
poja. Rasva ei ole
vain hyvä energialähde, vaan se
on tärkeä rakennusaine vatsassa
olevalle vauvalle. Syö vähemmän
tyydyttynyttä rasvaa ja lisää
tyydyttymättömien rasvojen
saantia. Vaikka söisit kalaa, on
hyvä täydentää ruokavaliota
omega-3-ravintolisällä.
Omega-3-rasvahapoilla
on tärkeä merkitys muun
muassa sikiön aivojen ja
silmien kehitykselle.
RAUTA.
Naisen raudan-
tarve kasvaa voimak-
kaasti raskausaikana.
Äidin verimäärä kasvaa
ja rautaa tarvitaan myös
kehittyvän vauvan
tarpeisiin. Rautaa tarvitaan
hemoglobiinin muodostukseen.
Se hoitaa hapen kuljetuksen
keuhkoista soluille. Jos epäilet
raudansaantiasi, juo rau-
tapitoista rypälemehua
viikolle 20 saakka.
Sen jälkeen, jos hemo-
globiini on poik-
keuksellisen alhainen,
voi olla tarpeen siirtyä
rautatabletteihin. Muista
myös, että lehtikaali, pinaat-
ti ja parsakaali ovat hyviä rauta-
lähteitä. Niitä kannattaa syödä
yhdessä C-vitamiinirikkaiden
ruokien kanssa, sillä C-vitamiini
tehostaa raudan imeytymistä.
ALKOHOLI RAS-
KAUDEN AIKANA
Alkoholin käyttöä
kannattaa välttää
raskauden aikana.
– Alkoholin suh-
teen ei ole turvara-
jaa. Kukaan ei pysty
sanomaan, milloin
raskaudessa on me-
nossa kriittiset het-
ket, jolloin alkoholi
vaurioittaa jo hyvin
pieninäkin annoksi-
na, Eliisa Karttunen
painottaa.
Alkoholitonta lin-
jaa olisi hyvä jatkaa
myös imetyksen ajan,
vaikka alkoholi ei eri-
tyisesti tiivisty rinta-
maitoon eli maidossa
ei ole sen enempää
alkoholia kuin äidin
veressäkään.
– Lapsi tarvitsee
turvallisen ja päih-
teettömän äidin, hän
summaa.
RASKAUSAJAN RAVINTOLISÄT
Vaikka kuinka yrittäisi syödä hyvin ja terveellisesti, aina se ei
onnistu läheskään täydellisesti. Näiden elintärkeiden ravinto-
aineiden saanti voi olla hyvä turvata ravintolisien avulla.