LiveLife12016B - page 6

6
|
 LiveLife
|
helmikuu 2016
Ajassa
Tulevaisuuden
proteiinilähteet?
USEIMMAT ASIANTUNTIJAT
ovat yksimielisesti sitä mieltä,
että lihan kulutuksemme on ilmaston näkökulmasta kestämä-
töntä. Meidän pitäisi vähentää lihansyöntiä niin ympäristön kuin
terveytemmekin takia. Mitä vaihtoehtoja meillä sitten on proteiinin
saannin turvaamiseksi? Ensimmäinen laboratoriossa valmistettu
synteettinen pihvi kehitettiin jo pari vuotta sitten – mutta hintaakin
pihvillä oli reilut 250 000 euroa. Kestää siis luultavasti vielä joku-
nen aika, ennen kuin saamme synteettistä lihaa illallispöytäämme.
Lähempänä tulevaisuudessa näyttäisikin olevan hyönteisten hyö-
dyntäminen proteiinilähteenä. Suuressa osassa maailmaa hyönteisiä
syödään osana ruokavaliota ja joissakin länsimaisissa luksusravin-
toloissa hyönteisiä tarjotaan nykyisin trendiruokana. Toistaiseksi
suurin osa EU-maista on kuitenkin kieltänyt hyönteisten käytön
elintarvikkeina.
Muitakin uusia innovaatioita löytyy. Yksi esimerkki on suoma-
laisen elintarvikekemistin Reetta Kivelän kehittämä uusi kasvipe-
räinen proteiiniyhdistelmä, joka sisältää kauraa ja papuja. Tuotetta
kutsutaan nyhtökauraksi, ja siinä on proteiinia reilusti enemmän
kuin esimerkiksi jauhelihassa. Lisätietoa uudesta kasviproteiinista
löytyy osoitteesta goldandgreenfoods.com.
TEKSTI:
JENNIFER SOLDEMO, LOVISA BERGSTRAND & MARIA MARKUS
Soija tehoaa
vaihdevuosiin
SOIJAPAPUJEN ON JO PITKÄÄN
oletettu ole-
van hyväksi vaihdevuosi-ikäisille naisille, sillä
ne suojaavat luustoa haurastumiselta.
Nyt uusi University of Hull –yliopistossa
tehty tutkimus vahvistaa oletuksen.
Soijapavun salaisuus piilee sen sisältä-
missä isoflavonoideissa, jotka ovat
estrogeenin kaltaisia orgaanisia yh-
disteitä. Hyvät vaikutukset ilmenivät,
kun soijaproteiinia saatiin päivittäin
30 grammaa, mikä vastaa noin 66
milligrammaa isoflavonoideja. Tuo
määrä saadaan yleisesti itäaasialai-
sesta ruokavaliosta, mutta länsimai-
sessa ruokavaliossa isoflavonoidien
määrä jää tyypillisesti vain 2-16
milligrammaan.
Soijaproteiinia löytyy nykyisin monessa
eri muodossa, kuten papuina, tofuna ja
soijamakkaroina. Kokeile vaikka korvata
jauheliha soijarouheella. Vähintään yhtä hyvää!
Kevätaurinkoon!
PIAN SAAMME
nauttia ihanasta ja kauan kaivatusta ke-
vätauringosta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että
keväällä aurinko tarttuu ihoon erityisen hanakasti, sillä
iho on tuolloin yleensä ohuimmillaan ja kalpeimmillaan.
Aloita siis valmistautuminen ajoissa.
New Nordicin Skin Care - Collagen Filler on poh-
joismainen ravintolisäinnovaatio, joka voi vähentää ja
ennaltaehkäistä ryppyjä ja maksaläikkiä sekä lisätä ihon
kimmoisuutta. Skin care – Perfect Tan puolestaan on
mandariini-sitrustabletti, johon on yhdistetty kapris-
uutetta, ihon normaaliin pigmenttiin tarvittavaa kuparia
sekä kollageenin tuotantoon tarvittavaa C-vitamiinia.
Tuote on suunniteltu tehostamaan ihon normaalia
toimintaa ja edistämään kauniin rusketuksen saamista
ja ylläpitoa.
Muista suojata ihoasi myös ulkoisesti eli valitse itsel-
lesi sopiva aurinkovoide, ja muista myös käyttää sitä!
VATSA KUNTOON
NOIN JOKA
kymmenes meistä
kärsii ärtyvän suolen oireyhty-
mästä ja vielä useampi kokee
olevansa herkkävatsainen. Vatsa-
ja suolistovaivoihin erikoistunut
ravitsemusterapeutti ja terveys-
tieteiden maisteri Leena Putkonen
neuvoo kirjassaan Superhyvää
suolistolle (Otava 2016), miten
ruokavalion ja elämäntapamuu-
toksen avulla voi saada herkän
vatsan rauhoittumaan. Kirjassa
on myös FODMAP-ruokavalioon
sopivia reseptejä.
Kaunis
rusketus ja
terve iho!
KUVA: BISTRO IN VITRO
60%
… suomalaisista sanoo laihdutta-
neensa ainakin joskus. Tämä selvisi Ylen
Taloustutkimuksella viime keväänä
teettämässä kyselyssä. Koko ajan sanoo
laihduttavansa 10% väestöstä. Suo-
malaiset kokevat ongelmia painonhal-
linnassa puolet useammin kuin vielä
kymmenen vuotta sitten.
Vatsavaivoista
eroon ruoka-
valiolla!
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...42
Powered by FlippingBook