Luontaistuntija 7/2015 - page 11

Luontaistuntija
11
11
T
ästä lähtien C-vitamiini on ollut innokkaan
tutkimuksen aiheena sen lukuisten terveys-
vaikutusten vuoksi. C-vitamiinipitoisen ruoan
riittämätön saanti on yhdistetty monien sai-
rauksien riskitekijäksi. Vain muutamalta eläimeltä,
kuten ihmisiltä ja apinoilta, puuttuu kyky valmistaa
itse C-vitamiinia elimistössään.
Euroopassa C-vitamiinin saantisuositus aikuisille on
80 milligrammaa, mutta kukaan ei ole vielä pystynyt
selvittämään, miksi C-vitamiinia itse valmistavat eläi-
met tuottavat sitä useita grammoja päivässä ja stressi-
tilanteissa vieläkin enemmän. Eräät tutkijat ovat jopa
esittäneet, että kaikki ihmiset kärsivät geneettisestä
sairaudesta, joka johtuu kyvyttömyydestä valmistaa
C-vitamiinia. Heidän mukaansa tämän sairauden ää-
rimmäinen muoto on keripukki.
C-vitamiinin uusi tuleminen
Kaksinkertainen Nobel-palkittu biokemisti Linus Pau-
ling toi ensimmäisenä tiedemiehenä yleisempään
tietoon tutkimustuloksia, joiden mukaan C-vitamiini
hillitsee flunssan oireita. Nämä väitteet johtivat mo-
niin laajoihin kliinisiin tutkimuksiin, jotka osoittivat
C-vitamiinin todella vähentävän flunssan oireita.
Vuonna 1975 erittäin arvovaltaisessa ja laajalevikki-
sessä Yhdysvaltojen lääkäriliiton (JAMA) lehdessä jul-
kaistiin C-vitamiinin hyötyvaikutukset täysin tyrmäävä
kokoomatutkimus, joka aiheutti C-vitamiinin hyötyvai-
kutuksiin liittyvän perustutkimuksen loppumisen lähes
täysin. Vasta 1990-luvulla JAMA:n tutkimusta alettiin
kritisoida, kun eräät tutkijat huomasivat siinä mer-
kittäviä laskuvirheitä ja tutkimustulosten vääristelyä.
C-vitamiinin tehtävät elimistössä
C-vitamiinitutkimus on alkanut elpyä uudelleen vas-
ta 2000-luvulla. Vuonna 2011 tehdyn Linus Pauling
-instituutin arvion mukaan C-vitamiinin saantisuosi-
tus tulisi kaksinkertaistaa nykyisestä suosituksesta,
jotta C-vitamiinin saannilla olisi edullinen vaikutus
kansanterveyteen. Instituutin tutkijoiden mukaan
nykyiset suositukset perustuvat lyhytkestoisiin tutki-
muksiin, vaikka vitamiineja tarvitaan koko elämän
ajan elimistön tarpeisiin. Terveyshyöty vitamiineista
ja hivenaineista näkyy yleensä vasta vuosien tai jopa
vuosikymmenien säännöllisen käytön jälkeen.
C-vitamiini ylläpitää
tervettä vastustuskykyä.
C-vitamiinia tarvitaan tukikudoksen, kuten kolla-
geenin, rustojen, jänteiden, luuston ja ihon raken-
nuksen apuaineena. Se on välttämätön hermoston
toiminnalle, sillä tiettyjä hermovälittäjäaineita ei
synny ilman C-vitamiinia. Raudan tehokas imeyty-
minen vaatii C-vitamiinin läsnäolon. C-vitamiini on
välttämätön karnitiinin muodostukselle elimistössä.
Karnitiini on aminohappo, joka kuljettaa rasvahappoja
mitokondrioihin, solujen voimalaitoksiin.
C-vitamiini on myös tehokas hapettumista estä-
vä vitamiini, joka suojelee solukalvoja, proteiineja
ja perintöainesta (DNA) vapailta happiradikaaleilta.
C-vitamiini on erityisesti kuntoilijoiden suosiossa,
koska se ylläpitää tervettä vastustuskykyä kuntoilun
aikana ja sen jälkeen. Jos tunnet itsesi väsyneeksi
ja uupuneeksi, voit tarvita C-vitamiinilisiä. Immuni-
teettia vahvistavana vitamiinina sitä on hyvä käyttää
tavallista runsaammin esimerkiksi flunssan tai jonkin
akuutin vaivan aikana.
Timo Lehto, biokemisti, FT
Apua uupumukseen
ja väsymykseen
Solgar Ester-C
®
Plus
Lääketieteen isä Hippokrates kuvasi ensimmäisenä C-vitamiinin puutoksen aiheuttamat oireet: vuotavat ikenet, luuston haurastumisen,
lihas- ja nivelkivut, heikotuksen ja ärtyisyyden. 1700-luvulla jokaisessa brittiläisessä laivassa tuli olla varasto sitrushedelmämehua miehis-
töä varten. Vasta vuonna 1933 tiedemiehet onnistuivat eristämään C-vitamiinin. Sen viralliseksi nimeksi annettiin askorbiinihappo.
Vatsaystävällinen Ester-C
®
Ester-C
®
on puskuroitu, happoneut-
raali ja hyvin imeytyvä C-vitamiini-
valmiste. Se valmistetaan ainutlaatui-
sella vesipohjaisella menetelmällä.
Valmisteessa on mukana C-vitamiinin
aineenvaihduntatuotteita kuten
treonaattia, jota esiintyy luonnostaan
C-vitamiinin kanssa. Näin Ester-C
®
valmisteista saadaan rasvaliukoi-
sempia ja niiden toiminta solutasolla
tehostuu. Tuotteeseen on myös lisätty
luontaisesti runsaasti C-vitamiinia
sisältävää acerolajauhetta, sitrus-
bioflavonoideja, rutiinia ja ruusun-
marjajauhetta, jotka toimivat syner-
gistisesti C-vitamiinin kanssa.
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...24
Powered by FlippingBook