Luontaistuntija 6/2015 - page 18

Luontaistuntija
18
18
Nauttimamme ravinnon pilkkoutumisesta huolehtivat lukuisat eri entsyymit, joita
mm. haima erittää. Niistä jokainen huolehtii omalta osaltaan eri ravintoaineiden,
eli hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan pilkkoutumisesta sellaiseen muotoon, että
elimistö pystyy käyttämään ne hyväkseen. Jos näitä entsyymejä ei erity riittävästi,
syntyy epämiellyttäviä oireita, kuten vatsakramppeja, kaasua ja turvotusta. Oirei-
den pelko saa monet välttelemään terveellisiäkin ruoka-aineita, jos ne koetaan
”huonosti sulaviksi”. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi vihannekset ja juu-
rekset, maito, soija, pavut, viljat ja liha.
Tilapäisiä ruoansulatushäiriöitä voi aiheuttaa myös runsaampi syöminen juh-
lissa, tai se, ettei ole tilaisuutta syödä täsmälleen totuttuun aikaan. Juhlaruoat
ovat lisäksi usein runsasrasvaisia ja harvasta juhlapöydästä puuttuvat makeatkaan
herkut. Ruoansulatukselle ei tietenkään ole hyväksi jatkuva runsaan rasvan ja
sokerin syöminen. Silti moni, joka säästääkin herkuttelun erikoistilanteisiin, kärsii
ruoansulatusvaivoista. Tällöin syynä saattaa jälleen olla liian vähäinen entsyymien
määrä ruokamäärän pilkkoutumiseen. Monesti sosiaalisiin syömistilanteisiin liit-
tyvätkin juuri ne tekijät, jotka laukaisevat oireet. Miten ikävää onkaan kärvistellä
vatsavaivoissa, kun voisi nauttia hyvästä ruoasta hyvässä seurassa!
TUNNISTA RUOANSULATUSONGELMAT
Kun sairauden tai allergian mahdollisuus on suljettu pois, ja edellä mainitut vaivat
ovat edelleen riesana, oireita saatetaan usein hoitaa virheellisesti pelkillä mai-
tohappobakteereilla tai närästyslääkkeillä. Nämä eivät kuitenkaan auta silloin,
kun oireet johtuvat ruoansulatuksen kykenemättömyydestä sulattaa eli pilkkoa
ravintoaineita. Joissakin tapauksissa närästyslääkkeiden käyttö voi jopa pahentaa
ongelmaa, koska ne heikentävät vatsahappojen toimintaa ja näin myös ruoan
pilkkoutumisprosessin etenemistä. Entsyymit ovat niin ratkaisevassa osassa siinä
prosessissa, joka tapahtuu kehossamme, kun nautimme ravintoa. Niiden liian
vähäinen erittyminen on liitetty jopa yhdeksi osasyyksi ruoka-aineallergioihin.
ENTSYYMEJÄ LISÄRAVINTEENA
Oikeanlaisella laadukkaalla entsyymivalmisteella voidaan tukea kehon omia pro-
sesseja ja näin saavuttaa elimistön ruoansulatusjärjestelmän vaatima entsyymita-
so. Entsyymivalmisteen tulee täyttää tiettyjä kriteerejä ollakseen mahdollisimman
hyödyllinen tähän tehtävään. Seuraavassa hyödyllisiä vinkkejä entsyymivalmisteen
valintaan ja esimerkkejä eri entsyymien vaikutusalueista:
Koska eri entsyymit vaikuttavat eri osissa ruoansulatuskanavaa, entsyymivalmis-
teen tulee säilyttää tehonsa laajalla pH-alueella.
Ruoansulatusentsyymeistä
proteaasi (I, II, III) sekä bromelaiini, papaiini ja
peptaasit
hajoittavat ravinnon proteiinit sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy
hyödyntämään ne. Nimenomaan tällä yhdistelmällä on lisäksi sekä endo-pepti-
daasinen että ekso-peptidaasinen vaikutus, mitä merkitsee sitä, että se pystyy
hajottamaan proteiiniketjuja sekä niiden päistä että keskeltä. Tämä tekee pilkkou-
tumisprosessista mahdollisimman tehokkaan ja varmistaa tärkeiden ravintoainei-
den vapautumisen kehon käytettäväksi.
Lipaasi
huolehtii rasvojen pilkkoutumisesta. Kasviperäisen lipaasin teho ei heik-
kene mahahappojen vaikutuksesta, toisin kuin eläinperäisen lipaasin.
Laktaasi, hemisellulaasi ja alfa-galaktosidaasi sekä amylaasi, sellulaasi, in-
vertaasi, ja maltaasi
huolehtivat kaikki omalta osaltaan hiilihydraattien pilkkou-
tumisesta, myös sellaisten, jotka usein aiheuttavat ruoansulatusoireita. Tällaisia
ovat esimerkiksi maidon sisältämä laktoosi, kasvisten vaikeasti hajoavat sokerit ja
kotimaisen viljan tärkkelys.
Heidi Lahti
ENTSYYMIT –
AVAIN TOIMIVAAN
RUOANSULATUKSEEN
Miten ikävää onkaan kärvistellä vatsavaivoissa, kun voisi
nauttia hyvästä ruoasta hyvässä seurassa! 
Yksi parhaita tapoja pitää huolta itsestään on nauttia monipuolista ja
terveellistä ruokaa, josta keho saa tärkeitä ravinteita ja rakennusai-
neita. Monipuolisen ravinnon nauttiminen on kuitenkin vaikeaa, jos
kehon ruoansulatusjärjestelmä ei toimi normaalisti. Syy vaivoihin voi
olla liian vähäisessä määrässä entsyymejä.
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24
Powered by FlippingBook