Luontaistuntija
9
9
T
änä päivänä pellavaa hyödynnetään ensisijai-
sesti öljykasvina. Kotimainen pellavaöljy on
erinomainen valinta ravinnon täydentämiseen
sellaisenaan tai ruuanlaitossa lempeästi ja-
lostettuna. Huolella viljelyyn valitut pellot ja öljyn
valmistus ns. kylmäpuristamalla hapettomissa olosuh-
teissa alle 37 °C lämpötilassa tarjoavat laatua arvosta-
valle kuluttajalle parhaan mahdollisen tuotteen.
KASVIPERÄINEN LÄHTÖAINE EPA:LLE JA DHA:LLE
Aivan erityistä pellavaöljyssä on sen poikkeuksellisen
suuri omega-3:n, alfalinoleenihapon (ALA) määrä.
Yhdestä teelusikallisesta öljyä saa lähes 3 grammaa
ALA:a. ALA on elimistöllemme välttämätön rasva-
happo ja tosiasiassa ainoa omega-3-rasvahappo, jota
kroppamme ei pysty itse rakentamaan muista ravin-
toaineista. Elimistömme nimittäin muokkaa ALA:sta
edelleen kalaöljyistä tuttuja pitkäketjuisia ome-
ga-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:ta. Monivaiheisen
luonnollisen rakennusketjun varrella syntyy lisäksi
iso joukko muita hyvinvoinnille tärkeitä rasvahappoja
ja ns. prostaglandiineja. Ihmiselo ilman kasviperäistä
omega-3:a ei olisi mahdollista.
Pellavaöljyn terveellisyys ei toki pääty pelkkiin kol-
mosiin. Se sisältää myös toista välttämätöntä rasva-
happoa, omega-6-sarjaan kuuluvaa linolihappoa (LA).
Juha Sihvonen, FM, elintarvikekemia
ERIKOISEN RIKAS
OMEGA-3-LÄHDE
SUOMALAINEN PUHDAS
PELLAVANSIEMENÖLJY
Pellavalla on vahvat juuret suomalaisessa kansanperinteessä. Ankarissa olosuhteissa toimeentulevan kasvin korret olivat taannoin tärkeä
raaka-aine kankaiden valmistuksessa. Pellavan kuituja arvostetaan edelleen, mutta nyt ravintokuitujen muodossa. Pellavan siemenistä
löytyy silti kuitujakin arvokkaampia ravintoaineita; erikoisen runsaasti omega-3:a sisältävää pellavaöljyä.
Elimistömme tarvitsee näitä molempia sellaisenaan,
mutta myös muiden aineenvaihduntatuotteiden ra-
kentamiseen.
RASVAHAPPOJEN SUHDE UHKAA VINOUTUA
Kansainväliset ravitsemusasiantuntijat ovat vuosien
ajan saarnanneet länsimaisen ruokavalion vääräs-
tä omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhteesta.
Näiden rasvahapposarjojen optimaalinen suhde on
kutakuinkin 1:3–1:4. Tilanne suomalaisessa ravitse-
muksessa on pitkään ollut amerikkalaisia ja yleisesti
eurooppalaisia ruokavalioita parempi.
Ruokatottumuksemme ovat kuitenkin muuttuneet.
Esim. kansainvälisten einesten yleistyessä myös elimis-
tömme on saanut tutustua uudenlaisten rasvojen päi-
vittäiseen saantiin. Omega-3 ja -6-rasvojen tasapaino
on lähenemässä hyvää vauhtia länsimaisia keskiarvoja.
PELLAVAÖLJY PARANTAA RASVAHAPPOJEN
TASAPAINOA
Pellavaöljyssä em. rasvahappojen suhde on ajan hen-
gessä sanoen super; omega-3:omega-6 = 4:1. Käytän-
nössä jo hyvin pienellä pellavaöljylisällä voi tasapai-
nottaa muun ravitsemuksen aiheuttamaa epäsuhtaa.
Vain 1–2 tl päivittäinen annos kotimaista pellavaöljyä
on helppo ja edullinen korjauskeino.
IHOLLE, VERENKIERROLLE, SYDÄMELLE
Pellavaöljy silottaa vaikeaselkoista rasva-aineen-
vaihduntaa. Käytännössä puhtainta suomalaista
pellavansiemenöljyä nautitaan silti yleisimmin ihon
silottamiseen. Hyviä rasvahappoja tarvitaan sopivassa
suhteessa kaikkien solujen rakenteisiin. Konkreetti-
simmin edulliset muutokset näkyvät ja tuntuvat usein
ihon hyvinvoinnissa.
EU:n viranomaisten hyväksymän terveysväitteen
mukaan pellavaöljyn sisältämän ALA:n riittävä saanti
alentaa kolesteroliarvoja. Pellavaöljy on siten erin-
omainen kasviöljy sydämen hyvinvointiin. Teoriassa
voidaan sanoa, että ravinnon hyvät rasvahapot vai-
kuttavat myös verisuonten solukalvoilla pitäen ne
notkeina ja joustavina.
PUHTAINTA PELLAVAÖLJYÄ
Valioravinnon markkinoima kylmäpuristettu pella-
vansiemenöljy tuotetaan suomalaisten sopimusvilje-
lijöiden tiloilla. Tuotteessa yhdistyvät kauniilla tavalla
kotimaisen lähiruuan ja superfoodin tunnusmerkit.
Öljyä voi nauttia sellaisenaan tai sekoittamalla esim.
salaatin tai smoothien joukkoon. Pellavaöljy ei sovellu
paistamiseen.