Luontaistuntija 5/2015 - page 9

Luontaistuntija
9
9
T
änä päivänä pellavaa hyödynnetään ensisijai-
sesti öljykasvina. Kotimainen pellavaöljy on
erinomainen valinta ravinnon täydentämiseen
sellaisenaan tai ruuanlaitossa lempeästi ja-
lostettuna. Huolella viljelyyn valitut pellot ja öljyn
valmistus ns. kylmäpuristamalla hapettomissa olosuh-
teissa alle 37 °C lämpötilassa tarjoavat laatua arvosta-
valle kuluttajalle parhaan mahdollisen tuotteen. 
KASVIPERÄINEN LÄHTÖAINE EPA:LLE JA DHA:LLE
Aivan erityistä pellavaöljyssä on sen poikkeuksellisen
suuri omega-3:n, alfalinoleenihapon (ALA) määrä.
Yhdestä teelusikallisesta öljyä saa lähes 3 grammaa
ALA:a. ALA on elimistöllemme välttämätön rasva-
happo ja tosiasiassa ainoa omega-3-rasvahappo, jota
kroppamme ei pysty itse rakentamaan muista ravin-
toaineista. Elimistömme nimittäin muokkaa ALA:sta
edelleen kalaöljyistä tuttuja pitkäketjuisia ome-
ga-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:ta. Monivaiheisen
luonnollisen rakennusketjun varrella syntyy lisäksi
iso joukko muita hyvinvoinnille tärkeitä rasvahappoja
ja ns. prostaglandiineja. Ihmiselo ilman kasviperäistä
omega-3:a ei olisi mahdollista.
Pellavaöljyn terveellisyys ei toki pääty pelkkiin kol-
mosiin. Se sisältää myös toista välttämätöntä rasva-
happoa, omega-6-sarjaan kuuluvaa linolihappoa (LA).
Juha Sihvonen, FM, elintarvikekemia
ERIKOISEN RIKAS
OMEGA-3-LÄHDE
SUOMALAINEN PUHDAS
PELLAVANSIEMENÖLJY
Pellavalla on vahvat juuret suomalaisessa kansanperinteessä. Ankarissa olosuhteissa toimeentulevan kasvin korret olivat taannoin tärkeä
raaka-aine kankaiden valmistuksessa. Pellavan kuituja arvostetaan edelleen, mutta nyt ravintokuitujen muodossa. Pellavan siemenistä
löytyy silti kuitujakin arvokkaampia ravintoaineita; erikoisen runsaasti omega-3:a sisältävää pellavaöljyä. 
Elimistömme tarvitsee näitä molempia sellaisenaan,
mutta myös muiden aineenvaihduntatuotteiden ra-
kentamiseen.
RASVAHAPPOJEN SUHDE UHKAA VINOUTUA
Kansainväliset ravitsemusasiantuntijat ovat vuosien
ajan saarnanneet länsimaisen ruokavalion vääräs-
tä omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhteesta.
Näiden rasvahapposarjojen optimaalinen suhde on
kutakuinkin 1:3–1:4. Tilanne suomalaisessa ravitse-
muksessa on pitkään ollut amerikkalaisia ja yleisesti
eurooppalaisia ruokavalioita parempi.
Ruokatottumuksemme ovat kuitenkin muuttuneet.
Esim. kansainvälisten einesten yleistyessä myös elimis-
tömme on saanut tutustua uudenlaisten rasvojen päi-
vittäiseen saantiin. Omega-3 ja -6-rasvojen tasapaino
on lähenemässä hyvää vauhtia länsimaisia keskiarvoja.
PELLAVAÖLJY PARANTAA RASVAHAPPOJEN
TASAPAINOA
Pellavaöljyssä em. rasvahappojen suhde on ajan hen-
gessä sanoen super; omega-3:omega-6 = 4:1. Käytän-
nössä jo hyvin pienellä pellavaöljylisällä voi tasapai-
nottaa muun ravitsemuksen aiheuttamaa epäsuhtaa.
Vain 1–2 tl päivittäinen annos kotimaista pellavaöljyä
on helppo ja edullinen korjauskeino.
IHOLLE, VERENKIERROLLE, SYDÄMELLE
Pellavaöljy silottaa vaikeaselkoista rasva-aineen-
vaihduntaa. Käytännössä puhtainta suomalaista
pellavansiemenöljyä nautitaan silti yleisimmin ihon
silottamiseen. Hyviä rasvahappoja tarvitaan sopivassa
suhteessa kaikkien solujen rakenteisiin. Konkreetti-
simmin edulliset muutokset näkyvät ja tuntuvat usein
ihon hyvinvoinnissa.
EU:n viranomaisten hyväksymän terveysväitteen
mukaan pellavaöljyn sisältämän ALA:n riittävä saanti
alentaa kolesteroliarvoja. Pellavaöljy on siten erin-
omainen kasviöljy sydämen hyvinvointiin. Teoriassa
voidaan sanoa, että ravinnon hyvät rasvahapot vai-
kuttavat myös verisuonten solukalvoilla pitäen ne
notkeina ja joustavina.
PUHTAINTA PELLAVAÖLJYÄ
Valioravinnon markkinoima kylmäpuristettu pella-
vansiemenöljy tuotetaan suomalaisten sopimusvilje-
lijöiden tiloilla. Tuotteessa yhdistyvät kauniilla tavalla
kotimaisen lähiruuan ja superfoodin tunnusmerkit.
Öljyä voi nauttia sellaisenaan tai sekoittamalla esim.
salaatin tai smoothien joukkoon. Pellavaöljy ei sovellu
paistamiseen.
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12
Powered by FlippingBook