Luontaistuntija 5/2015 - page 6

Luontaistuntija
6
6
H
uolimatta siitä, että E-vitamiini on rasvaliu-
koinen, se varastoituu elimistöön vain ly-
hyeksi ajaksi. Jopa 75 % päivän aikana nau-
titusta E-vitamiinista poistuu kehosta. Mitä
enemmän kulutamme energiaa, sitä enemmän tarvit-
semme E-vitamiinia. Harvardin yliopiston ravitsemus-
tieteiden professori Walter Willet on yksi tunnetumpia
E-vitamiinin tutkijoita ja puolestapuhujia maailmassa.
Hän on jo pitkään korostanut E-vitamiinin merkitystä
ihmisen terveydelle ja sen elimistön soluja suojaavia
vaikutuksia. Walter Willet ei ole kuka tahansa ravit-
semustieteiden professori. Hän on erittäin kuuluisa
muun muassa julkaisemastaan ruoka-ainepyramidis-
ta, jota kutsutaan myös Harvardin malliksi.
VAIKUTTAVAT AINEET
Luonnossa esiintyvä ”E-vitamiini” on kahdeksassa
eri kemiallisessa muodossa (alfa-, beeta-, gamma- ja
deltatokoferoli sekä alfa-, beeta-, gamma- ja deltato-
kotrienoli), joiden biologinen aktiivisuus on erisuurui-
nen. D-alfatokoferoli on näistä biologisesti aktiivisin ja
sillä on vain yksi esiintymismuoto. E-vitamiinin syn-
teettinen muoto on dl-alfatokoferoli, jolla on kahdek-
san erilaista esiintymismuotoa. Niistä vain yksi (noin
12 %) on täysin samanlainen ja yhtä vaikuttava kuin
luonnollinen d-alfatokoferoli. Tämän vuoksi synteet-
tistä dl-muotoa E-vitamiinista ei ole järkevä käyttää
ravintolisissä.
VAIKUTUS JA KÄYTTÖ
E-vitamiini suojaa elimistön rasvaisia rakenteita (mm.
solukalvojen monityydyttymättömiä rasvahappoja ja
veren rasvahappoja) vapaiden happiradikaalien rap-
peuttavilta vaikutuksilta. Vapaita happiradikaaleja
syntyy jo elimistön normaaleissa aineenvaihdunta-
prosesseissa, vaikka emme harrastaisi minkäänlaista
liikuntaa. Erityisen tärkeä E-vitamiini on kuntoilijoille.
E-vitamiinia onkin runsaasti paljon happea käyttävissä
soluissa ja kudoksissa, kuten punasoluissa, lihaksissa,
keuhkoissa ja hermostossa.
E-vitamiini osallistuu myös immuunipuolustukseen,
geenien ilmentymiseen ja aineenvaihdunnan proses-
seihin. Elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyössä
muiden hapettumista estävien aineiden kanssa, eri-
tyisesti C-vitamiinin, sinkin ja seleenin. Perinteisesti
E-vitamiinia on käytetty myös ihon ja limakalvojen
terveyden ylläpitämiseksi. Riittävä E-vitamiinin saanti
on edellytys terveelle lihaksistolle, siksi erityisesti
seniorit, joilla lihasvoima on heikentynyt, tarvitsevat
sitä päivittäin.
KÄYTÖSSÄ HUOMIOITAVAA
E-vitamiinin tarvetta lisää raskas fyysinen rasitus,
runsas monityydyttymättömien rasvahappojen käyttö,
korkeat veren rasva-arvot ja elimistön korkea rauta-
pitoisuus.
E-vitamiinin puutosoireita ovat tasapainoaistin hei-
kentyminen, lihasheikkous ja näkökyvyn häiriöt. E-vi-
tamiinin päivittäinen saantisuositus on noin 10 mil-
ligrammaa. E-vitamiinin käyttö on kuitenkin turvallista
myös suurina annoksina. Jatkuvan, vuosia kestävän,
päivittäisen saannin turvalliseksi ylärajaksi on arvioitu
noin 300 milligrammaa.
SOLGAR E-VITAMIINIT
Solgarin valmisteissa E-vitamiini on luonnollisena
d-alfatokoferolina. Tämä on ylivoimaisesti parhaiten
imeytyvä muoto. Se on 100 % aktiivinen, toisin kuin
synteettinen dl-alfatokoferoli. Lisäksi valmisteissa on
mukana muitakin tokoferoleja, kuten d-beta, d-gam-
ma ja d-delta-tokoferoleja, jotka toimivat yhteistyössä
E-vitamiinin (alfa-tokoferoli) kanssa saaden aikaan sy-
nergisen vitamiinivaikutuksen elimistössä.
Timo Lehto, biokemisti, FT
E-VITAMIINI
SUOJAA JA VAHVISTAA
E-vitamiini on ryhmä rasvaliukoisia vitamiineja, joita keho ei pysty itse valmistamaan, vaan
se on saatava ravinnosta. Ruuassa E-vitamiinia on runsaimmin kasviöljyissä ja pähkinöissä.
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12
Powered by FlippingBook