Table of Contents Table of Contents
Previous Page  13 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 24 Next Page
Page Background

Luontaistuntija 4/2016

13

MUISTA TÄRKEÄT KUIDUT

Suoliston bakteerikannan hyvinvointiin

vaikuttaa ensisijaisesti syömäsi ravin-

to. Tärkeää on huolehtia mm. riittävästä

ravintokuidun saannista. Suomalaisten

kuidun saanti on edelleen nykyistä ravit-

semussuositusta alhaisempi. Kasvikset,

hedelmät ja täysjyväviljat toimivat hyvänä

ravintokuidun lähteinä, mutta erityisen

hyviä kuitulisiä saa pellavarouheesta ja

marjoista.

PELLAVA

TÄYDELLISTÄ TERVEYSRUOKAA

Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kui-

tua.

Liukenematonkuitu toimii suoliston

hyväksi lisäämällä ulosteen massaa ja

tarpeellisten bakteerien määrää. Pella-

vansiemenissä on erityisen paljon lino-

li- ja alfalinoleenihappoa. Alfalinoleeni-

happo (ALA) on ihmiselle välttämätön

rasvahappo, joka lukeutuu Omega 3

-rasvahappoihin. Suomalaisessa pitkän

Kuidut ja bakteerit tasapainoon

Tietomme suoliston bakteerikasvuston tärkeästä merkityksestä ihmisen terveydelle on vahvistunut. Erityisesti

antibioottien laajan käytön tiedetään häiritsevän suoliston normaalia toimintaa sekä bakteerikantaa. Useim-

miten antibioottien käyttö on perusteltua, mutta kannattaa ottaa huomioon, että niillä voi olla hyvin hankalia

sivu- tai haittavaikutuksia. Ilmavaivat, turvotus, kutina ja kosteus peräaukossa sekä monenlaiset herkistymiset

eri ruoka-aineille voivat olla oireita suoliston huonosta tasapainosta.

LINOMIX on suomalainen ravitse-

musasiantuntijoiden suunnittelema

ravintolisä, joka sisältää

pellavarou-

heen

lisäksi

24 % marjoja

, pienen

määrän

kauralesettä

ja

intiaanisoke-

ria

. Se on hyvänmakuinen ja help-

pokäyttöinen ”ravintopommi”, jota

voi lisätä mm. puuroon, jogurttiin

ja marjakeittoon. Kaksi rkl päivässä

antaa hyvän perustan terveelliseen

ruokavalioon.

Kesäkuussa

Linomixin ostajalle

Pellavarouhe-kirja

kaupan päälle!

Birgit Stenroos, fytonomi

päivänalueellakasvavassa pellavassa on

jopa 20 % enemmän hyviä rasvahappoja

kuin ulkomailta tuodussa.

PELLAVAN LIGNAANIT JA

SUOLISTON BAKTEERIKANTA

Useiden tutkimusten kohteena ovat mo-

nissa syötävissä kasveissa esiintyvät ja

kuituihin sitoutuneet lignaaniyhdisteet.

Lignaaneja saa erityisen paljon pellavan-

siemenistä. Jotta lignaanien terveyshyödyt

saadaan elimistön käyttöön, täytyy suolis-

ton bakteerikannan olla kunnossa. Paksu-

suolenhyvät bakteeritmuuntavat lignaanit

hormoninkaltaisiksi yhdisteiksi, jotka ovat

hyödyksi sekä miehille että naisille. Kun

suolisto on ”rempallaan” ja ruokavalio ei

sisällä riittävästi ravintoaineita, joista saa

terveyttä edistäviä bakteereita, olisi ihan-

teellista käyttää pellavatuotteiden ohella

ihmisperäisiä maitohappobakteerival-

misteita

.

MARJAT METSIEMME

VÄRIKKÄÄT IHMEET

Marjat tuovat suurta lisäarvoa ruoka-

valioomme, mutta myös vatsamme hy-

vinvoinnille.

Mustikka, tyrni, karpalo

ja ruusunmarja

sisältävät runsaasti la-

vonoideja, antosyanideja ja fenolisia yhdis-

teitä, joilla tiedetäänolevan runsaasti hyviä

vaikutuksia koko elimistölle.