Page 20 - Luontaistuntija 8/2012

20
Luontaistuntija 8
|
2012
Teksti: Pirjo Toivokoski, maat. ja metsät. maist. Kuva: Matton
NUOREKKUUDEN JA
TERVEYDEN JOHTOTÄHTI
E-VITAMIINI
E-vitamiini löydettiin vuonna 1922, kun sen puutoksen
havaittiin aiheuttavan keskenmenoja koe-eläimillä.
Sittemmin E-vitamiinin todettiin olevan tärkeä
antioksidantti, joka toimii solukalvoilla suojaten sitä
hapettumisvaurioilta. E-vitamiini koostuu kahdeksasta
eri yhdisteestä. Onkin tärkeää, että se saadaan
luonnollisessa muodossa esimerkiksi kylmäpuristetusta
vehnänalkioöljystä, sillä silloin se toimii tehokkaimmin
elimistön hyväksi.
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka pitää yllä solukalvon raken-
netta ja toimii antioksidanttina suojaten elimistön monityydyttymättömiä
rasvahappoja vapailta radikaaleilta ja hapettumiselta. Kylmäpuristettu
vehnänalkioöljy on paras luontainen E-vitamiinin lähde. Muut kasviöljyt,
pähkinät ja täysjyvävilja sisältävät myös E-vitamiinia.
E-VITAMIININ HISTORIA
E-vitamiini löydettiin jo vuonna 1922 eläinkokeissa. Koe-eläimet saivat A-,
B-, C- ja D-vitamiineja eli kaikkia neljää tunnettua vitamiinia. Ne kasvoivat
ja voivat hyvin, mutta eivät kuitenkaan pystyneet lisääntymään. Ilmeises-
ti jonkin rasvaliukoisen tekijän puuttuminen niiden ruokavaliosta aiheut-
ti sikiökuolemia. Kolme vuotta myöhemmin tälle tekijälle annettiin nimi
E-vitamiini ottaen luontevasti viides aakkonen käyttöön. Vaikka näyttöä E-vi-
tamiinin merkityksestä ja puutosoireista oli kertynyt jo runsaasti, vasta 1968
E-vitamiini luokiteltiin virallisesti ihmiselle välttämättömäksi vitamiiniksi.
E-VITAMIININ ERI KEMIALLISET MUODOT
E-vitamiiniryhmään kuuluu kahdeksan eri yhdistettä, joista
alfa-tokoferoli
on E-vitamiinivaikutukseltaan voimakkain. Sitä käytetäänkin tokoferolien
ja -trienolien E-vitamiiniaktiivisuuden mittana. Muut E-vitamiiniryhmän
yhdisteet ovat beta-, gamma- ja delta-tokoferolit sekä neljä tokotrienolia.
Vaikka alfa-tokoferolin E-vitamiiniaktiivisuus on suurin, sen antioksidantti-
aktiivisuus on monta kertaa vähäisempi kuin esim. delta-tokoferolin. Siksi
on tärkeää, että E-vitamiini saadaan luonnollisessa muodossa esim. kyl-
mäpuristetusta vehnänalkioöljystä, jolloin mukana ovat kaikki kahdeksan
E-vitamiiniryhmän jäsentä.
E-VITAMIININ LUKUISAT TEHTÄVÄT ELIMISTÖSSÄ
E-vitamiini sieppaa vapaita happiradikaaleja solukalvoilla suojaten solu-
kalvoja hapettumisvaurioilta
kaikkialla elimistössä
.
E-vitamiini pitää siis
yllä tervettä solukalvon rakennetta ja estää solujen rappeutumista. Erityi-
sesti
aivoille
E-vitamiinin suojatehtävä on tärkeä, sillä keskushermostossa
on paljon hapettumisherkkiä monityydyttymättömiä rasvahappoja.
Sydämelle
ja verisuonistolle
E-vitamiinilla on paljon annettavaa. Se pitää
yllä valtimoseinämän joustavuutta, torjuu LDL-kolesterolin hapettumisvaurioi-
ta ja estää verihiutaleiden tarttumista toisiinsa edistäen tervettä verenkiertoa.
E-vitamiini on tärkeä myös punasolujen toiminnalle. Sitä tarvitaan normaalin
lihastoiminnan
ylläpitämiseen.
Iho
ja hiukset
hyötyvät E-vitamiinista. Myös
lisääntymiskyky
on riippuvaista sen riittävästä saannista.
Monet elimistön toiminnot, kuten immuunipuolustusjärjestelmän toimin-
ta ja sitä kautta
vastustuskyky
heikkenevät iän myötä. E-vitamiini auttaa
pitämään yllä hyvää vastustuskykyä myös ikääntyvillä. E-vitamiinin tarve
saattaa kasvaa sairauksien aikana tai kovassa fyysisessä rasituksessa.
E-vitamiinin
puutos
johtaa solukalvojen muutoksiin, heikentyneeseen
vastustuskykyyn, hiusten elottomuuteen, solujen haitalliseen hapettumi-
seen, lisääntymishäiriöihin, väsymykseen ja ennenaikaiseen vanhenemi-
seen. E-vitamiinia onkin kutsuttu nuorekkuusvitamiiniksi.
SAANTISUOSITUS JA TURVALLINEN SAANTI
Tarvesuositusten määrityksessä käytetään kriteerinä sitä, että kyseisellä mää-
rällä ei keskimäärin ilmene puutosoireita. E-vitamiinin saantisuositus meillä
suomalaisilla on miehille 10 mg ja naisille 8 mg vuorokaudessa. Raskaana
oleville päiväsaantisuositus on 10 mg ja imettäville 11 mg. E-vitamiinin tarve
saattaa kasvaa sairauksien aikana ja kovassa fyysisessä rasituksessa.
Vaikka E-vitamiini on rasvaliukoinen, haittavaikutuksia ei ole osoitettu
suurillakaan annoksilla. Suomalainen suositus suurimmaksi hyväksyttäväksi
päiväsaanniksi aikuiselle on 300 mg.
E-vitamiini vaikuttaa koko elimistössä solukalvojen terveyteen ja suojaa siten
niin aivoja, sydäntä kuin koko muutakin elimistöä ylläpitäen nuorekkuutta ja elinvoimaisuutta.
Vitatabs® E 50 luonnon
E-vitamiini
-
vehnänalkioöljy-
kapselit sisältävät kaikkia kahdeksaa
E-vitamiinien ryhmään kuuluvaa yhdis-
tettä E-vitamiiniksi eli alfa-tokoferoliksi
laskettuna yhteensä 50 mg / kapseli.
Laktoositon, hiivaton ja makeuttama-
ton ravintolisä. Ovh. n. 10 euroa.