Luontaistuntija 3/2015 - page 18

18
Luontaistuntija
Helpota ruuansulatusta
ja vähennä turvotusta
R
uuansulatusvaivat ovat yleisiä, jos elimis-
tömme ei jostain syystä tuota riittävästi
ruuansulatusentsyymejä. Pilkkoutumaton
tärkkelys on monesti syypää turvotukseen
vatsan yläosassa, kun taas proteiinit ja rasvat lisäävät
painetta vatsan alaosassa. Näissä tilanteissa kropan
omaa puutteellista entsyymituottoa kannattaa tukea
sopivalla entsyymilisällä.
Paljonko ruuansulatusentsyymejä sitten pitää li-
sätä? Vain sopivasti. Ruuansulatuksen auttamisen
kannalta suuret entsyymimäärät ovat monesti tar-
peettomia. Ylisuuri annos pilkkoo ravinnon sokerit
ja rasvat jopa niinkin nopeasti, että seurauksena on
glukoosi- tai rasva-arvojen voimakas kohoaminen
verenkierrossa. Tämä ei ole hyväksi terveille, eikä
varsinkaan diabeetikoille.
Hyvät maitohappobakteerit rauhoittavat
ruuansulatuksen loppuosaa
Stressi ja epäsäännölliset elämäntavat häiritsevät ent-
syymien tuoton lisäksi myös suolistomikrobien luon-
nollista tasapainoa. Jo vuosien ajan ravitsemustieteen
asiantuntijat ovat ylistäneet hyvien maitohappobak-
teerien etuja mm. ruuansulatukselle, vastustuskyvylle
ja allergioille. Elimistömme omien suolistomikrobien
tukeminen maitohappobakteereilla on monella taval-
la perusteltua.
Valioravinnon EnzyLact hellii vatsaa jo koko ruu-
ansulatusta alusta loppuun asti. EnzyLact sisältää
juuri sopivan määrän ruuansulatuksen alussa toimi-
via entsyymejä sekä suoliston loppuosan toimintaa
tasapainottavia maitohappobakteereja. Kaiken hyvän
saa helposti yhdestä aterialla nautittavasta kapselista.
Vatsa rakastaa kuitua
Vatsan hidas toiminta kiusaa yhä useammin nuoria
ja keski-ikäisiä uraihmisiä. Ummetus voi johtua lii-
kunnan puutteesta tai stressaavista ja hektisistä elä-
mäntavoista. Toisinaan vatsaa hidastavat mieliala-,
kolesteroli- tai vahvat kipulääkkeet. Yhä useammin
ongelmat johtuvat gluteenittomasta tai vähähiili-
hydraattisesta ruokavaliosta, joiden myötä vatsalle
tärkeät viljatuotteet ja niiden tärkeät kuidut jäävät
saamatta. Laiskaa vatsaa voi onneksi herätellä hyvin
yksinkertaisella konstilla; lisäämällä ruokavalioon mo-
nipuolista, luonnollista kuitua.
Ravinnon kuidulla on tärkeä tehtävä vatsan ja
suolen täytteenä. Jos täytettä ei ole riittävästi, eivät
ruuansulatuksen kuona-aineet poistu suolesta tarvit-
tavalla nopeudella. Kuitua voikin kutsua leikkisästi
kehomme sisäiseksi nuohoojaksi! Kuitu on samalla
erinomainen kasvualusta suolistomme hyville maito-
happobakteereille. Eikä taaskaan unohdeta diabee-
tikkoja. Aterialla nautitun kuidun on aina tiedetty
tasapainottavan veren sokeri- ja rasva-arvoja.
Valioravinnon Linum Plus on kuituseos, jonka nerok-
kuutena on luonnollinen monipuolisuus. Sen raaka-ai-
neet (pellava, psyllium, tyrnimarja, hilla ja mustikka)
ovat kaikki vatsalle hyviksi todettuja kuitulähteitä.
Kuidun ohella maittava rouhe sisältää hurjasti hyvää
proteiinia sekä tärkeitä omega-3 ja -6-rasvahappoja.
Linum Plus sisältä hyvin niukasti marjojen sokereita,
eikä lainkaan gluteenia.
Kaksoistyrniöljystä arvokkaat
rakennusaineet suolistoa
suojaaville limakalvoille
Kosteat limakalvot peittävät tunnetusti silmiä, suuta,
hengitysteitä ja intiimialueita. Valtaosa elimistömme
limakalvoista on kuitenkin ruuansulatuskanavassa;
mahassa ja suolistossa. Ehjät limakalvot suojaavat
elimistöä pahoilta bakteereilta ja taudinaiheuttajilta.
Samalla ne mahdollistavat ravintoaineiden, vitamii-
nien ja hivenaineiden sujuvan imeytymisen ruuansu-
latuskanavasta verenkiertoon. Limakalvojen hauraus
voi johtaa normaalin vastustuskyvyn heikkenemiseen
ja ravintoaineiden imeytymishäiriöihin.
Valioravinnon Omega7-kaksoistyrniöljykapseli on
markkinoiden ensimmäinen tyrniöljyvalmiste. Sen sa-
laisuus piilee tyrnin hedelmälihaöljyn ja siemenöljyn
ainutlaatuisessa yhdistelmässä.
Juha Sihvonen, FM, elintarvikekemia
Ole hellä vatsallesi ja
voit itsekin paremmin
Koska olet viimeksi hellinyt vatsaasi? Ehkä suussa sulavilla herkuilla? Upealla aterialla, joka
hemmotteli aluksi mieltä, mutta rankaisi lopuksi vatsaa tukalalla turvotuksella. Rankalla
salitreenillä olet hyvinkin saanut navanseudun tiukemmaksi. Huonosti ajoitettuna se on
silti saattanut aiheuttaa täyden kaaoksen ruuansulatukselle. Joskus huomio on vastaavasti
keskittynyt vyötärön jenkkakahvojen sulattamiseen ravinnon vähätkin rasvat karsimalla.
Samalla olet ehkä ikävästi kuihduttanut ruuansulatukselle ja elimistömme vastustuskyvylle
tärkeitä limakalvoja. Josko sittenkin mietittäisin jotain vatsan luonnollista toimintaa huo-
mioivia hellimistapoja.
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24
Powered by FlippingBook