5
Palveleva terveyskauppasi
30
vuotta
Teksti: Henrik Pero Kuva: Matton
Oikea ruokavalio
helppo ja tehokas tapa torjua
verenpaineen ja kolesterolin kohoamista
Kohonnut verenpaine ja kolesteroli ovat Suomessa kuten
muissakin teollisuusmaissa suurimpia riskitekijöitä ihmisen
terveydelle ja yhdessä tupakoinnin kanssa merkittävimpiä
kuolleisuuden syitä. Vakavia sairauksia voi kuitenkin ennal-
taehkäistä tehokkaasti oikean ruokavalion avulla.
Tehokkain ja helpoin tapa vähentää esimerkiksi aivohalvauksen tai
sydäninfarktin riskiä on ruokailutapojen muuttaminen, erityisesti suolan
käyttöön ja kaliumin riittävään saantiin tulisi kiinnittää enemmän huomi-
ota, aloittaa emeritusprofessori, lääketieteen ja kirurgian tohtori
Heikki
Karppanen.
Suomalaisten suolantarve ylittyy päivittäin kymmenkertaisesti. Veren-
paineen kohoaminen on kehon tehokkain tapa poistaa suolaa munuaisten
kautta. Vähintään 70 %:lla aikuisista suomalaisista verenpaineen kohoami-
nen on välttämätöntä suolamyrkytyksen estämiseksi, ja siksi suurimmalla
osalla suomalaisista verenpaine ylittää suositusylärajan, 120/80.
Suolan aiheuttamia riskejä lisää myös elintarvikkeiden pieni kalium-
pitoisuus, joka heikentää munuaisten kykyä erittää natriumia. Elintarvik-
keiden nykyiset valmistusmenetelmät poistavat jopa yli 90 % kaliumista.
Kalium parantaa suolan (natriumin) erittymistä. Siksi kaliumin lisääminen
elintarvikkeisiin ja siten sen määrän lisääntyminen ruokavaliossa on te-
hokas tapa vähentää suolasta aiheutuvia haittoja.
Karppasen mukaan iän myötä munuaisissa tapahtuu suolan erittymis-
tä huonontavia muutoksia, minkä seurauksena myös alttius verenpaineen
kohoamiseen kasvaa.
Ja vaikka verenpaine olisikin kunnossa, liika suola aiheuttaa myös
osteoporoosia ja sydänlihasvaurioita.
Kohonneet kolesteroliarvot puolestaan vaivaavat yli puolta suoma-
laisista. Ruoassamme on edelleen liikaa eläinperäistä kovaa rasvaa, joka
aiheuttaa kolesterolin kohoamista ja lisää siten sydän- ja verisuonisaira-
uksien riskiä.
Syö enemmän erityisesti kasviksia ja kalaa vähäsuolaisena. Käytä
kovien eläinrasvojen asemesta mieluimmin juoksevia, kylmäpuristettuja
öljyjä ja niitäkin säästeliäästi, professori ohjeistaa.
Terveyselintarvikkeiden hyödyt
Tieteelliset tutkimukset ovat myös osoittaneet, että sekä kohonneen
kolesterolin että kohonneen verenpaineen alentaminen vähentävät sy-
däntautiriskiä tehokkaammin kuin että hoidettaisiin vain jompaakumpaa
erikseen. Tupakoitsijoiden kohdalla myös tupakoinnin lopettaminen edis-
tää terveyttä merkittävästi.
Oikeanlaisen ruokavalion lisäksi yhtenä hyvänä keinona sekä kole-
sterolin että kohonneen verenpaineen hillitsemiseksi Karppanen näkee
terveyselintarvikkeet.
Kasvisterolin ja kaliumin käytön lisääminen, suolan käytön vähentä-
minen ja D-vitamiini ovat saaneet tieteellisissä tutkimuksissa kiistatonta
näyttöä terveyttä edistävinä toimina.
Lisäksi tällaiset tuotteet toimivat usein herätteinä muunkin ruo-
kavalion korjaamisessa, ja siten ne voivat olla tärkeä osa oikeanlaista,
terveellisempää ruokavaliota.
Rouheva laskee kolesterolia
ja auttaa hallitsemaan verenpainetta
Suomalainen Rouheva Multibene® on patentoidun Multibene® -konsep-
tin mukaisesti kehitetty pellavansiemenrouhepohjainen ravintolisä. Se
sisältää kasvisterolia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia ja auttaa näin
alentamaan sekä kolesterolia että kohonnutta verenpainetta. Rouhevassa
ei ole lainkaan lisättyä suolaa ja matala natriumpitoisuus yhdessä sopivasti
lisätyn kaliummäärän kanssa auttaa kohonneen verenpaineen ja siitä
aiheutuvien terveyshaittojen torjunnassa. 22 % ravintokuitua sisältävä
Ruoheva myös edistää vatsan toimintaa.
Rouhevan sisältämä kasvisteroli ja kalium ovat osoittaneet toimi-
vuutensa tieteellisissä tutkimuksissa, joten kohonneesta kolesterolista tai
verenpaineesta kärsivälle ne ovat hyvä keino ennaltaehkäistä vakavampia
ongelmia, Heikki Karppanen vahvistaa.
"
Vaikka verenpaine
olisikin kunnossa, liika suola
aiheuttaa myös osteoporoosia
ja sydänlihasvaurioita."