3
Palveleva terveyskauppasi
30
vuotta
Teksti: Timo Lehto, biokemisti, FT
C-VITAMIINI
–
APU UUPUMUKSEEN JA VÄSYMYKSEEN
1700-
luvulla jokaisessa brittiläisessä laivassa tuli olla varasto sitrushedel-
mämehua miehistöä varten. Vasta 1933 tiedemiehet onnistuivat eristä-
mään C-vitamiinin, ja sen viralliseksi nimeksi annettiin askorbiinihappo.
Tästä lähtien C-vitamiini on ollut innokkaan tutkimuksen aiheena sen
lukuisten terveysvaikutusten vuoksi. C-vitamiinipitoisen ruoan riittämätön
saanti on yhdistetty monien sairauksien riskitekijäksi. Vain ihmiseltä ja
muutamalta eläimeltä puuttuu kyky valmistaa itse C-vitamiinia. Euroopassa
C-vitamiinin saantisuositus aikuisille on 80 mg, mutta kukaan ei ole vielä
pystynyt selvittämään, miksi C-vitamiinia itse valmistavat eläimet tuotta-
vat sitä useita grammoja päivässä ja stressitilanteissa vieläkin enemmän.
Eräät tutkijat ovatkin esittäneet, että kaikki ihmiset kärsivät geneettisestä
sairaudesta, joka johtuu kyvyttömyydestä valmistaa C-vitamiinia. Heidän
mukaansa tämän sairauden äärimmäinen muoto on keripukki.
C-VITAMIININ UUSI TULEMINEN
Kaksinkertainen Nobel-palkittu biokemisti Linus Pauling toi ensimmäise-
nä tiedemiehenä yleisempään tietoon tutkimustuloksia, joiden mukaan
C-vitamiini hillitsee flunssan oireita. Nämä väitteet johtivat moniin laajoi-
hin kliinisiin tutkimuksiin, jotka osoittivat C-vitamiinin todella vähentävän
flunssan oireita. Vuonna 1975 erittäin arvovaltaisessa ja laajalevikkisessä
Yhdysvaltojen lääkäriliiton (JAMA) lehdessä julkaistiin C-vitamiinin hyöty-
vaikutukset täysin tyrmäävä kokoomatutkimus, joka aiheutti C-vitamiinin
hyötyvaikutuksiin liittyvän perustutkimuksen loppumisen lähes täysin.
Vasta 1990-luvulla JAMA:n tutkimusta alettiin kritisoida, kun eräät tutkijat
huomasivat siinä merkittäviä laskuvirheitä ja tutkimustulosten vääristelyä.
C-vitamiinitutkimus on alkanut elpyä uudelleen vasta 2000-luvulla.
Vuonna 2011 tehdyn Linus Pauling -instituutin arvion mukaan C-vitamii-
nin saantisuositus tulisi kaksinkertaistaa nykyisestä suosituksesta, jotta
C-vitamiinin saannilla olisi edullinen vaikutus kansanterveyteen. Instituutin
tutkijoiden mukaan nykyiset suositukset perustuvat lyhytkestoisiin tutki-
muksiin, vaikka vitamiineja tarvitaan koko elämän ajan aineenvaihdunnan
tarpeisiin. Terveyshyöty vitamiineista ja hivenaineista saattaa näkyä vasta
vuosien tai jopa vuosikymmenien säännöllisen käytön jälkeen.
C-VITAMIININ TEHTÄVÄT ELIMISTÖSSÄ
C-vitamiinia tarvitaan tukikudoksen, kuten rustojen, jänteiden, luuston ja
ihon rakennuksen apuaineena. Se on välttämätön hermoston toiminnalle,
sillä tiettyjä hermovälittäjäaineita ei synny ilman C-vitamiinia. Raudan
tehokas imeytyminen vaatii C-vitamiinin läsnäolon. Karnitiini on aminohap-
po, joka kuljettaa rasvahappoja mitokondrioihin, solujen voimalaitoksiin.
Karnitiinin muodostuminen vaatii C-vitamiinia. C-vitamiini on myös teho-
kas antioksidantti, joka suojelee solukalvoja, proteiineja ja perintöainesta
(
DNA) vapailta happiradikaaleilta. C-vitamiini on erityisesti kuntoilijoiden
suosiossa, koska se ylläpitää tervettä vastustuskykyä kuntoilun aikana
ja sen jälkeen. Jos tunnet itsesi väsyneeksi ja uupuneeksi, voit tarvita
C-vitamiinilisiä. Immuniteettia vahvistavana vitamiinina sitä on hyvä käyt-
tää runsaasti myös flunssan aikana.
ESTER-C
Solgarin Ester-C® on puskuroitu, hapoton ja hyvin imeytyvä C-vitamiini-
valmiste, joka on vatsaystävällinen. Se valmistetaan ainutlaatuisella, ve-
sipohjaisella menetelmällä, jossa yhdistetään C-vitamiini ja kalsium ilman
kemiallisia liuottimia. Mukana on C-vitamiinin aineenvaihduntatuotteita,
kuten treonaattia, jota luonnostaan esiintyy C-vitamiinin kanssa. Tuot-
teeseen on myös lisätty acerolajauhetta, sitrusbioflavonoideja, rutiinia ja
ruusunmarjajauhetta, jotka tehostavat C-vitamiinin vaikutusta elimistössä.