Jos et kuumenna ruokaa yli 40
asteen, saat tärkeät ravintoaineet
säilymään. Kun vielä tuunaat raikkaan
aamubrunssisi superruualla, energiaa
ja virtaa riittää koko päiväksi.
RESEPTIT
MARIA LÖNNQVIST  
KUVAUSJÄRJESTELYT
ANNAWENDT  
KUVAT
LISA BJÖRNER
TEKSTI
MARIAMARKUS
Superruoka
P
arikymppinen Maria Lönnqvist kertoo harrastaneen-
sa leipomista jo pikkutyttönä. Sokeristen herkkujen
taikominen ei kuitenkaan kulkenut aina käsi kädessä
hyvän olon kanssa, joten hän alkoi etsiä tietoa ja kei-
noja, joilla hän voisi loihtia terveellisempiä herkkuja.
Pikku hiljaa valkoiset jauhot korvautuivat manteli- ja tattari-
jauhoilla, ja valkea sokeri vaihtui hunajaan. Varsinainen oivallus
syntyi, kun hän löysi netistä raakakakkublogeja.
Tein ensimmäisen raakakakkuni itselleni 16-vuotislahjaksi.
Sen mustikkakakun taisin nautiskella ihan itsekseni, sosiaali-
nen ja nauravainen Maria kertoo.
BLOGIKIRJOITTELUNMARIA
aloitti miltei saman tien raakaleivon-
taan perehdyttyään, sillä hän halusi jakaa tietoa muillekin ja
löytää samanhenkisiä ihmisiä.
Nyt blogi on vaihtunut uutiskirjeeseen, sillä raakaleivonta-
kurssit, reseptikirjojen kirjoittaminen ja Helsingin torikorttelei-
hin talvella avattu Hymy Raw Food Cafe vievät nuoren yrittäjän
ajan ahkeralta bloggaamiselta.
Maria syö paljon raakaruokaa myös muulloin kuin herku-
tellessaan kakuilla, sillä hän kertoo saavansa raakaravinnosta
niin paljon energiaa ja hyvää oloa. Usein lautaselta löytyy myös
sieniä ja villiyrttejä, mieluiten hänen itsensä kerääminä.
Rentoudun luonnossa. Viikoittainen lähdeveden hakureis-
sukin on minulle samalla tärkeä lataushetki, Maria kertoo.
Olen kaikkea muuta kuin tiukkapipo.
Pidän yhteisistä ruokahetkistä ison porukan
kesken, enkä sano kenellekään, mitä tulisi
syödä tai mitä ei. Kuuntelen koko ajan, mitä
minun tekee mieli, enkä aseta itselleni sään-
töjä tai rajoitteita. Muutenkin olen sitä mieltä,
että terveyden perusta löytyy ennen kaikkea
henkiseltä puolelta. Elämästä pitää nauttia!
Keijun
minttueliksiiri
Tämä raikas ja makea
juoma on on täynnä
hyvää tekeviä aineksia.
Jumalattaren smoothie
Chia-siemenet antavat smoothieen hyytelömäisyyttä.
4
lasillista
1/2
litraa vettä tai kylmää
pakurihauduketta
1
dl cashewpähkinöitä
200
g metsämustikoita
1
pussillinen Four Sigma
Foods instant maitaketa
2
rkl maca-jauhetta
6
lasillista
1
l mantelimaitoa
3
jäistä banaania
2
päärynää
1
limen mehu
1
dl taateleita
Nippu tuoretta minttua
Nippu vehnänorasta
2
tl matcha-vihreäteejauhetta
Ohut viipale tuoretta inkivääriä
Ripaus merisuolaa
Jääpaloja
1
rkl chia-siemeniä
1
rkl hunajaa
Ripaus laadukasta suolaa
Laita ainekset tehosekoittimeen
ja hurauta silkkisen sileäksi
smoothieksi. Kaada laseihin ja
koristele mehiläisen siitepölyllä.
Ennen smoothien valmistusta
pilko banaanit ja laita ne pakas-
timeen jäätymään.
Laita kaikki ainekset tehose-
koittimeen ja hurauta ainekset
silkkisen sileäksi smoothieksi.
Kaada pieniin juomalaseihin ja
ripottele päälle appelsiininkuo-
riraastetta ja tuoretta minttua.
Maria Lönnqvist
Raw food
eli raakaruoka tarkoittaa ruokaa, jota ei ole kypsennetty
tai kuumennettu yli 40 asteen: hedelmiä, vihanneksia, tuoremehuja,
yrttejä, pähkinöitä, siemeniä, levää ja erilaisia superruokia. Siis kaikkea
mahdollisimman puhdasta ja luonnollista.
LiveLife •
2/2014
17