tasapainottaa verensokeria ja sitä kautta
helpottaa painon pudottamista.
Parhaisiin tuloksiin pääsee syömällä
kollageeniravintolisää, mutta kollageenia
saa myös proteiinipitoisesta ruoasta
kuten kalasta ja lihasta. Ravintolisän ja
ravinnon yhdistelmä näyttää tuottavan
parhaan tuloksen, sanoo Timo Lehto.
MONI ON
kiinnostunut erityisesti kollagee-
nin vaikutuksesta ihoon. Tutkimukset
osoittavat kuitenkin, että kollageenia sisäl-
tävä kasvovoide vaikuttaa epätasaiseen ja
ryppyiseen ihoon vain vähän.
Kollageeni on suuri molekyyli eikä
se voi imeytyä voiteessa ihon läpi. Se vain
jää ihon pintaan ja antaa vaikutelman pa-
rempikuntoisesta ihosta, sanoo lääkäri ja
kirjan ”Vägen till friskare hud” kirjoittaja
Helena Nyblom.
Nyblomin mukaan ei ole olemassa
tutkimusta, joka osoittaisi kollageenin
vähentävän ryppyjä. Sen sijaan kollagee-
nin vaikutusta nivelkipuihin on tutkittu
paljonkin. Näiden tutkimustulosten
mukaan parasta, mitä voi tehdä kolla-
geenipitoisuuden pitämiseksi korkealla,
on syödä paljon proteiinia sisältäviä
ruokia sekä hedelmiä ja vihanneksia, ja
välttää sokeria ja nopeita hiilihydraatte-
ja. Lisäksi kannattaa käyttää kollageeni-
ravintolisää.
Terveempään ihoon ei ole oikotietä.
On syötävä hyvin, nukuttava riittävästi,
vältettävä liikaa auringonottoa, stressatta-
va vähemmän ja lopetettava tupakanpolt-
to. Iho kyllä kertoo, ovatko elämäntavat
kunnossa, sanoo Helena Nyblom.
KOLLAGEENIAON
lihassa, kanassa ja kalas-
sa. Proteiinipitoinen kasvisruoka, kuten
soijapavut, tofu ja tummalehtiset vihan-
nekset, ei sisällä kollageenia, mutta sen
sijaan aminohappoja, jotka ovat tärkeitä
kehon omalle kollageenituotannolle.
Hedelmistä ja vihanneksista saa C-vita-
miinia ja antioksidantteja, joita tarvitaan
kollageenin tuotantoon.
Kollageenin vähenemistä aiheuttaa
...
kollageenista katoaa
kehosta vuosittain 25
ikävuoden jälkeen.
Tiesitkö, että
ihosta jopa 70 prosenttia koostuu kollageenista? Ihossa oleva kollageeni
on tyypin 1 kollageenia ja sitä on myös luissa. Tyypin 2 kollageenia on lähinnä rustossa
ja sidekudoksessa.
Fakta
1
%
ikääntymisen lisäksi kehossa piilevä
tulehdustila. Siksi on tärkeää syödä
superfoodeja, joissa on tulehdusta lievit-
täviä antioksidantteja. Myös omega-3 on
tärkeää kollageenituotannolle. Sitä saa
kalasta, pähkinöistä, avokadosta ja levistä.
Kollageenituotantoa pystyy tehosta-
maan myös kasvisruokaa tai vegaanista
ruokaa syömällä, sanoo Timo Lehto.
Kollageenia pitäisi saada 8-10 gram-
maa päivässä. Helponta on käyttää ravin-
tolisää. Se myös tehostaa kehon omaa
kollageenituotantoa.
Käyttämällä hydrolysoitua kolla-
geenia eli kollageeniproteiinia, joka on
käsitelty sulamaan ja imeytymään hel-
pommin, kehoon tulee signaali alhaisesta
kehon omasta kollageenituotannosta.
Silloin keho alkaa tuottaa lisää kollagee-
nia, sanoo biokemian tohtori Elke de
Clerck, joka työskentelee hydrolysoitua
kollageenia valmistavassa Rousselotissa
Belgiassa.
Kollageeni
on proteiini, jota on luonnostaan ihossa, luissa, nivelissä ja nivelsiteis-
sä. Koska kehon kollageenivarastot hupenevat iän myötä, sitä voidaan tarvita lisää.
Kollageenia saa sekä ravintolisinä että tavallisesta ruoasta.
Lihassa, kanassa ja kalassa
on paljon kollageenituotantoaan.
Kasvissyöjä
voi tehostaa kollageenintuotantoaan syömällä omega-3-pitoista
ruokaa kuten pellavansiemenöljyä, saksanpähkinöitä ja vihreitä lehtivihanneksia.
Myös C-vitamiini
on tärkeä aine kollageenin tuotannolle ja kehon kollageenivaras-
tojen hyödyntämiselle.
Aminohapot,
joita on esimerkiksi punaisissa linsseissä, soijapavuissa ja mung-
pavuissa, ovat tärkeitä kehon kollageenituotannolle.
Tehosta kollageenin tuotantoa
ELKE DE CLERCKIN
mukaan
ei ole väliä, nauttiiko tyy-
pin 1 vai 2 kollageenia.
Niiden ainoa ero on, että
rustosta ja sidekudok-
sesta saatavan tyypin 2
kollageenin tuottaminen
on vaikeampaa ja se voi
olla hieman kalliimpaa. USA:ssa markki-
noilla on jo paljon kollageeniravintolisiä,
mutta Skandinaviassa valikoima ei ole
vielä yhtä laaja.
Ehkä myös ravintoloiden ruokalistalta
voi pian valita kokonaisen aterian, jossa
on paljon kollageenia. Kollageenia tai kol-
lageenijauhetta sisältäviä ruokia tarjoavi-
en ravintoloiden boomi alkoi Japanista,
mutta nyt myös Lontoossa ravintola Gil-
gameshissä voi ”syödä itsensä kauniiksi”
tai nauttia ”rypyttömän aterian”.
En ihmettelisi, jos tällainen tarjonta
kasvaa muuallakin: kollageeni kiinnostaa
nyt paljon, sanoo Elke De Clerck.
Elke De Clerck
LiveLife •
4/2014
31