H
erkuttele pähkinöillä! Näin
napakasti voisi tiivistää
useiden viime talvena jul-
kaistujen tutkimusten si-
sällön. Tutkimukset jul-
kaistiin arvostetussa amerikkalaisessa
lääkärilehdessä, New England Journal of
Medicinessa.
Niillä, jotka syövät säännöllisesti
pähkinöitä, ei ole pelkästään pienempi
riski sairastua moniin tauteihin, vaan he
ovat myös kevyempiä ja näyttävät nuo-
remmilta.
Tuoreimmassa amerikkalaistutkimuk-
sessa, johon osallistui yli 100 000 miestä
ja naista, huomattiin, että päivittäin
pähkinöitä syövillä oli parempi terveys-
kuva kuin niillä, jotka söivät pähkinöitä
harvoin tai eivät lainkaan. Toinen tutki-
mus osoitti, että niillä, jotka eivät syöneet
pähkinöitä, ylipaino oli kaksi kertaa
yleisempää kuin pähkinöitä syövillä.
Ja vaikka pähkinöiden ravintoar-
vot vaihtelevat riippuen lajikkeesta, ei
näyttäisi olevan suurtakaan merkitystä,
millaisia pähkinöitä syödään: kaikki päh-
kinät ovat terveellisiä!
Maapähkinät jätetään usein tutki-
muksista pois, sillä ne ovat palkokasveja
eivätkä pähkinöitä, mutta niillä on monia
samoja positiivisia terveysvaikutuksia
kuin pähkinöillä.
PÄHKINÄT OVAT
monestakin syystä täydel-
linen välipala. Niiden avulla aamiaiseen
saa lisättyä vitamiineja ja kivennäisai-
neita, ne vievät pikkunälän iltapäivällä ja
antavat nopeasti energiaa ennen kuntoi-
lua. Ne sopivat monenlaisiin ruokiin aina
aamupuurosta salaattien höysteeksi tai
jälkiruokien osaksi.
Pähkinöitä ja manteleita on myös
helppo ottaa mukaan evääksi, sillä niiden
ei tarvitse pelätä pilaantuvan tai menevän
muusiksi laukun pohjallakaan.
Pähkinöiden terveysvaikutuksia selittää
osin se, että ne, jotka syövät päivittäin pie-
nen kourallisen pähkinöitä, jättävät toden-
näköisemmin
väliin monet terveydelle
haitalliset välipalat, kuten
karkit, kakut tai sipsit.
Toinen selitys löytyy
siitä, että pähkinät - kuten
siemenetkin - ovat oikeita
ravinnepommeja, sillä niiden
ensisijainen tehtävä on varmistaa riittävä
ravinteiden saanti uudelle kasville tai
puulle. Ne siis ovat täynnä vitamiineja,
proteiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi ne
sisältävät steroleja, jotka voivat tasapai-
nottaa veren rasva-arvoja. Pähkinöiden
sisältämä ravintokuitu puolestaan edistää
vatsan ja suoliston hyvinvointia.
Pähkinät ovat varsinaista superruokaa
kuitenkin ennen kaikkea siksi, että ne
sisältävät parasta mahdollista rasvaa: mo-
nityydyttymättömiä rasvahappoja kuten
omega-3:a sekä yksityydyttymättömiä
rasvoja, jotka edistävät sekä aivojen että
sydämen terveyttä ja voivat myös hillitä
elimistössä piilevää tulehdustilaa.
Ravintoaineet per
100
grammaa
SAKSAN-
PÄHKINÄT
Paljon
omega-3-ras-
vahappoja,
kunnon aivo-
ruokaa!
HASSEL-
PÄHKINÄT
Vahvistavat
immuunipuo-
lustusta.
MAA-
PÄHKINÄT
Runsaasti
antioksidant-
teja, jotka
auttavat
suojaamaan
soluja.
PISTAASI-
PÄHKINÄT
Kohtuulli-
sesti rasvaa.
Tekevät
hyvää veren-
paineelle ja
sydämelle.
CASHEW-
PÄHKINÄT
Tasapainot-
tavat veren
rasva-arvoja.
PEKAANI-
PÄHKINÄT
Sisältävät
tyydyttymät-
tömiä rasvoja
ja edistävät
sydänterve-
yttä.
MACADA-
MIAPÄHK-
NÄT
Erityisen
paljon B-
vitamiineja.
MANTELIT
Varsinaisia
vitamiinipom-
meja!
ENERGIAA
680
kcal
680
kcal
580
kcal
560
kcal
597
kcal
700
kcal
720
kcal
527
kcal
PROTEIINEJA
14
g
15
g
25
g
20
g
15
g
9
g
8
g
20
g
RASVAA
63
g
65
g
42
g
44
g
46
g
72
g
75
g
40
g
HIILIHYDRAATTEJA
16
g
14
g
28
g
28
g
32
g
14
g
14
g
30
g
VITAMIINEJA
&
KIVENNÄIS-
AINEITA
B-vitamiine-
ja, magne-
siumia
B-vitamiineja,
magnesiumia,
seleeniä
B-vitamiine-
ja, magne-
siumia
B-vitamiine-
ja, kaliumia
Magne-
siumia, rau-
taa, sinkkiä
B-vitamiine-
ja, magne-
siumia
B-vitamiine-
ja, rautaa
E-vitamiinia,
magnesiumia,
rautaa
Pähkinät
LiveLife •
4/2014
25