Tiedätkö
kookosöljysi
alkuperän?
Me tiedämme. Löysimme muutama kuukausi
sitten niin herkullisen kookosöljyn, että
päätimme lentää sen syntysijoille Thaimaahan
ottamaan selvää tästä uniikista tuotteesta.
Vieraillessamme kookoksen tuottajalla opimme, että kookosöljyn valmistus-
menetelmistä separaattori eli sentrifugimenetelmä on vaativin ja sitä pide-
tään yleisesti parhaana. Tuottaja näytti meille, miten tämä öljy valmistetaan
ainutlaatuisella separoinnin ja kylmäprosessoinnin yhdistelmällä, joka on ke-
hitetty yhteistyössä Bangkokin yliopiston kanssa ainoastaan kyseistä tuotan-
tolaitosta varten. Menetelmä takaa, että kookosöljy säilyttää sen puhtaan ja
kermaisen rakenteen sekä raikkaan, mutta hyvin miedon kookoksen aromin.
1.
Luomuviljellyt pähkinät
Kookospähkinät kasvavat luonnonti-
lassa olevissa palmuissa paikallisilla
luomufarmeilla. Puut kastellaan kas-
telukanavien avulla ja lannoitetaan
ilman kemikaaleja kasaamalla alus-
kasvillisuutta palmujen juurille.
2.
Laadunvarmistus
Pähkinät kerätään niiden ollessa par-
haimmillaan noin vuoden ikäisinä.
Halkaistut pähkinät käydään käsipelil-
lä visuaalisesti ja tuoksun perusteella
vielä kahteen kertaan läpi ennen kuin
ne pestään runsaalla vedellä.
3.
Separointi
Ensimmäisessä jalostusvaiheessa
pähkinöistä erotetaan kookosmaito,
jonka rasvaprosentti on 15. Sentrifu-
gissa eli separaattorissa kookosmai-
dosta erotetaan pois vettä, minkä
lopputuloksena syntyneen kookos-
kerman rasvaprosentti on 80.
4.
Kylmäprosessointi
Kerma jäädytetään ohuena levynä,
jotta rasvaa suojaava proteiinikerros
saadaan paremmin murrettua.
5.
Tuplasuodatus
Kookoskerma siirretään sediment-
tiastioihin, jonka seurauksena öljy
erottuu pintaan ja sakka jää pohjal-
le. Tämän jälkeen öljy suodatetaan
vielä kahteen kertaan, jotta kaikki
ylimääräinen kiinteä aines saadaan
varmasti erotettua.
6.
Valmis tuote
Prosessin lopputuloksena syntyy pre-
miumlaatuista kookosöljyä, jonka laa-
duntakeena on kirkas väri, kermainen
rakenne ja raikas, mieto maku.
2.
3.
4.
5.
6.
1.