PH-tasapaino
H
appojen ja emästen
tasapaino elimistössä on
elintärkeää hyvinvoinnille.
Elimistön ihanteellinen
pH-arvo on noin 7,35 eli
lievästi emäksinen. Kehoa happamoit-
tavat monet arkiset ruoka-aineet, kuten
liha, maito, vilja, sokeri ja kahvi, mutta
myös stressi, saasteet ja tupakointi – ja
jopa turhan ahkera kuntoilu.
Vaikka keho on fiksu ja korjaa tasapai-
noa luontaisesti aineenvaihduntareak-
tioiden avulla, monien asiantuntijoiden
mielestä näyttää siltä, että nykyihmisen
elintavoilla elimistön omat korjausmeka-
nismit eivät riitä. Tästä kertovat koko ajan
yleistyvät terveysongelmat.
Elimistön pH-taso on olennainen
tekijä energisyyden kannalta. Jos keho on
liian hapan, kudoksille ei riitä tarpeeksi
happea. Seurauksena on jatkuva väsymys,
kertoo ravitsemusasiantuntija ja hypno-
logi Tiina Hälvä. Hän on myös toinen
alkaalisen ruokavalion periaatteisiin no-
jautuvan Parempaa ruokaa -keittokirjan
kirjoittajista.
Pidemmällä tähtäimellä puhutaan
luuston haurastumisesta eli osteoporoo-
sista sekä erilaisista kiputiloista. Jopa
syövän yleistyminen liitetään elimistön
liialliseen happamuuteen.
HÄLVÄ KERTOO,
että kun ruokavaliota
muokataan alkaaliseksi, olo piristyy, iho
alkaa hehkua ja vaakakin alkaa yleensä
näyttää pienempiä lukemia, sillä rasva-
solut viihtyvät paremmin happamassa
kehossa. Myös liikuntasuoritukset voivat
parantua, kun lihakset saavat tehokkaam-
min happea. Ennen kaikkea elimistön
rappeutuminen hidastuu.
On lohdullista tiedostaa, että solut
uusiutuvat jatkuvasti, hän muistuttaa.
Nyrkkisäännöksi hän antaa, että 80 %
lautasesta tulisi täyttää emäksisillä ruoka-
aineilla, kuten kasviksilla. Mitä vihre-
ämpää ja tuoreempaa, sitä parempi.
Suosi klorofylliä eli lehtivihreää
sisältäviä kasviksia, kuten vehnänorasta.
Omia ruokasuosikkejani ovat kaikki kaalit,
pinaatti ja punajuuri. Ne ovat oikeita super-
foodeja, ja vieläpä edullisia. Ja avokado, sillä
siinä on enemmän E-vitamiinia kuin miss-
sään muussa hedelmässä, ja lisäksi hyviä
rasvoja. Tomaatti kannattaa syödä käsitel-
tynä, kuten murskana tai pyreenä, jotta sen
sisältämä lykopeeni imeytyy paremmin,
hän neuvoo.
SITRUUNAON
happamasta maustaan
huolimatta monien yllätykseksi kehon
pH-arvoa tasapainottavan paras ystävä,
sillä elimistön käsittelyssä se tuottaa
emästä. Tiina Hälvä kehottaakin kaikkia
aloittamaan aamunsa lasillisella huo-
neenlämpöistä vettä, johon on puristettu
reilusti sitruunanmehua.
Elimistöä voi auttaa tasapainottama-
an happoja ja emäksiä myös ravintolisil-
lä, joista Tiina Hälvä pitää päivittäisessä
käytössään erilaiset viherjauheet. Jos
elimistössä on selvästi liikaa happ-
amuutta, ja keho oireilee esimerkiksi
hiustenlähtönä ja turvotuksena, hän
neuvoo kokeilemaan
myös erityisiä kehon
alkalointiin kehitettyjä
tuotteita, kuten Pascoe
pH-balance emäsjau-
hetta.
TEKSTI
MARIAMARKUS  
Älä ole
hapan
Elimistön pH-tasapainoa korjaavalla ruokavaliolla olo
piristyy, terveys kohenee ja usein kilotkin karisevat.
Lisäbonuksena rypytkin voivat silottua.
Tiina Hälvä
200
g ruusukaalia
1–2
rkl oliiviöljyä
1
tl ruusu- tai merisuolaa
mustapippuria
(1
valkosipulinkynsi murskattuna)
Irrota ruusukaalista lehdet. Kaada mausteet ja öljy pa-
kastepussiin ja lisää ruusukaalinlehdet seokseen. Hiero
ainekset keskenään niin, että kaikissa kaalinlehdissä on
mausteseosta. Paista noin 15 minuuttia 160-asteisessa
uunissa. Huom! Lehtien kuuluu olla rapsakoita.
Ruusukaalisipsit
LiveLife •
4/2014
21