Pätkädieetit
toimivat, koska energian-
kulutus tehostuu, sanoo ravitsemusasian-
tuntija ja kirjailija Ulrika Davidsson. Hän
laihtui viime vuonna 12 kiloa paastoamal-
la kahtena päivänä viikossa. Uudessa
kirjassaan
Kickstart
(
Ica Bokförlag) hän
esittelee seitsemän tapaa sysätä keho
vaihtelemalla keho saadaan tehostamaan
energiankulutustaan, mikä puolestaan
johtaa laihtumiseen.
Ruokailutottumusten muuttamisella
oli näkyvät seuraukset, sanoo Ulrika.
Aluksi hän laihtui noin kilon viikossa.
Syön eri tavalla kuin ennen, enkä ole
koskaan tuntenut oloani näin energiseksi!
Ulrika ei myöskään noudattanut van-
haa tapaansa syödä tukeva ateria ennen
liikkumaan lähtemistä. Tyhjällä mahalla
eli energiankulutustilassa kuntoileminen
maksimoi kulutuksen.
Todella moni vanha sääntö on osoit-
tautunut vääräksi, sanoo Ulrika. Aami-
ainen ei ole hänen mielestään päivän
tärkein ateria, emmekä myöskään tarvitse
kolmea ateriaa päivässä tai säännöllisiä
välipaloja.
Vähemmälläkin selviää ja voi paljon
paremmin.
Kun en syö säännöllisesti, en ole yhtä
riippuvainen ruoasta kuin ennen, sanoo
Ulrika. Aikaisemmin hän ei lähtenyt
mihinkään ilman ravitsevia GI-välipaloja
kassin pohjalla.
Pelkäsin niin kovasti nälkäiseksi
tulemista, hän sanoo. Ruoan ja parhaan
mahdollisen ravinnon pohtiminen vei
aivan liikaa aikaa!
Aterioiden jättäminen väliin säännölli-
sesti on hänestä vapauttavaa.
On mahtava tietää, että ei tapahdu
mitään, jos näläntunteeseen ei vastaa
heti. Ei ole vaarallista tuntea välillä oloaan
vähän nälkäiseksi. Ulrikan mielestä on
tärkeää uskaltaa kyseenalaistaa ja kokeilla
uutta. Yksi ja ainoa tapa ei voi olla kaikil-
le oikea ja sopia jokaiselle.
Ulrika Davidsson
on julkaissut uuden
kirjan nimeltään
Kickstart.
polttamaan ylimääräistä energiaa. Se
onnistuu vaikkapa syömällä neljä päivää
keittoa tai paastoamalla vähän aikaa.
Keho on Ulrikan mukaan kahdessa
tilassa: se joko käyttää tai varastoi energiaa.
Energiaa käytetään, kun emme syö, ja
varastoidaan, kun syömme. Näitä tiloja
24
LiveLife•1/2014
Kun en syö säännöllisesti,
en ole enää yhtä riippuvai-
nen ruoasta kuin ennen”
Opas
Pätkädieetit