100% luonnollinen
ruusunmarja nivelille!
Löydät
meidät nimellä:
Bringwell Finland
* J Nutr. 2002 Mar;132(3):461-71. Institute for Nutrition Research, Faculty of Medicine, University of Oslo, Blindern, 0316, Norway.
** The anti-inflammatory properties of rose-hip. Winther K, Rein E, Kharazmi A. Inflammopharmacology 1999;7:63–8.
The effects of Standardized Herbal Remedy Made from a Subtype of Rosa canina in Patients with Osteoarthritis. Odd Warholm, MD,
Sigrun Skaar, MD, Ewa Hedman, RN et al. Department of Orthopaedic Surgery, Vestfold Central Hospital, Tönsberg, Norway. Publicerad i
Current Therapeutic Research, Volume 64, No 1 January 2003. Phytomedicine 11 (2004) 383-391.
Standardized powder made from rosehips (Rosa canina L.) improves function and reduces pain and the consumption of rescue medica-
tion in osteoarthritis. Winther K. A. Osteoarthritis Cartilage 2008;16(Suppl 1):S8–9.
MOVO
Ruusunmarjassa on runsaasti C-vitamiinia,
väitetäänkin että yksi ruusunmarja antaa päivit-
täistarpeen C-vitamiinia. Lisäksi ruusunmarjassa
on mm. A- ja E-vitamiinia, galaktolipidejä sekä
runsaasti antioksidantteja. Antioksidantit suo-
jaavat soluja hapettumisstressiltä. Tutkimuksen*
mukaan ruusunmarja sisältää enemmän antioksi-
dantteja kuin mm. saksanpähkinä tai granaattio-
mena ja moninkertaisesti enemmän kuin mustik-
ka,jota pidetään varsinaisena superruokana.
Ruotsissa ruusunmarjaa hyödynnetään enemmän
kuin Suomessa. Ruusunmarjaa on perintei-
sesti käytetty mm. virtsateiden ja nivelvaivojen
hoitoon. Erityisesti ruusunmarjan galaktolipideillä
sanotaan olevan tulehdusta vähentävä ja
niveliä ”voiteleva” vaikutus. Ruusunmarjan väri
vaihtelee, lajikkeesta riippuen, tumman punai-
sesta oranssiin. Kypsiä ruusunmarjoja voi periaat-
teessa syödä raakana, mutta ne eivät maistu
kovin hyviltä. Lisäksi ruusunmarjan karvaiset
siemenet pitää poistaa ennen nauttimista.
Movo – tutkittua
ruusunmarjajauhetta nivelille
Tanskalainen Erik Hansen havaitsi jo 90-luvun
puolivälissä, että tietty ruusunmarjalajike vaikut-
ti niveliin. Hansenillä oli tapana syödä kesäisin
runsaasti tuoreita ruusunmarjoja ja hän huomasi
nivelien pysyvän varsin notkeina.
Hansen tajusi selvän yhteyden ruusunmarjan ja
nivelten liikkuvuuden välillä, joten hän kehitti
hellävaraisen kuivaus- ja jauhamismenetelmän
saadakseen ruusunmarjaa vuoden ympäri.
Hansen lähestyi aiheen tiimoilta Kööpenhaminan
yliopiston, Rikshospitaletin (sairaala) ja Tanskan
maataloustutkimuslaitoksen tutkijoita ja tänä
päivänä, yli viidentoista vuoden tutkimustyön
ja seitsemän julkaistun tieteellisen tutkimuksen
jälkeen, nivelille suotuisa vaikutus on tieteellisesti
todistettu**.
Movo-ruusunmarjavalmiste on noussut Pohjois-
maiden käytetyimmäksi. Tarkat laatuvaatimukset
täyttävässä Movossa käytetään vain Langelandin
Rosa canina L -lajiketta, jonka GOPO®-pitoisuus
(galaktolipidi) on erityisen korkea. Movon paten-
toitu kylmäkuivatusmenetelmä ei tuhoa ruusun-
marjan ravintoaineita ja säilyttää näin korkean
GOPO®-pitoisuuden. GOPO®-ruusunmarja
lievittää tulehdusta, kipua ja lisää nivelten
liikkuvuutta**. Tutkimuksissa on myös havaittu
kipulääkkeiden käytön vähenemistä, vastaavaa ei
tiettävästi ole pystytty osoittamaan glukosamii-
nilla.
Helppo ja mukava käyttää
Movo-ruusunmarjajauhetta voi käyttää puuroissa,
smoothieissa, leivonnassa tai vaikkapa salaateis-
sa. Varsinaisen terveyspommin saa tekemällä
edellisenä iltana raakapuuron jääkaappiin.
Raakapuuron etuna on, että sisältöä voi muokata
pakastimen ja ruokakaapin mukaan.
Nopea ja terveellinen raakapuuro
3/4 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäleseitä
1 rkl Movo-ruusunmarjajauhetta
1 rkl pellavansiemeniä
1 rkl rouhittuja manteleita
Muutama pakastettu mustikka, vadelma ja man-
sikka (tai mitä sattuu kaapista löytymään).
Vettä niin paljon, että siemenet ja jauhe peittyvät.
Anna vaikuttaa vaikkapa yön yli ja lisää 1 dl turk-
kilaista tai luonnonjogurttia ja sekoita. Nauti!
Lisätietoja
:
www.bringwell.fiAntioksidanttien määrä eri kasviksissa/marjoissa*