Luontaistuntija 9/2015 - page 18

18
M
ikä merkitys ruoansulatukselle ja ra-
vintoaineiden imeytymiselle on ma-
halaukun limakalvon erittämällä suo-
lahapolla? Yleisemmin puhutaan vain
liikahappoisuudesta. Mahalaukun riittävällä
happamuudella aterioinnin yhteydessä on
kuitenkin äärettömän tärkeä merkitys hy-
vinvoinnillemme.
Proteiinien eli valkuaisaineiden pilkkou-
tuminen alkaa mahalaukussa. Suolahappo
happamoittaa mahalaukun sisällön, jolloin
valkuaisaineita pilkkova pepsiini pystyy hoita-
maan tehtävänsä tehokkaasti. Pepsiinit saattavatkin
pilkkoa jopa 20 % ravinnon valkuaisaineista.
Suolahapon eräänä tehtävänä on tuhota ravinnon
ja hengitysilman mukana tulleita mikrobeja. Tämä
on puolestaan tärkeää suoliston tasapainoiselle bak-
teerikannalle, jotta se voi esimerkiksi muokata syö-
mästämme ravinnosta terveyttä edistäviä yhdisteitä.
Mahalaukun optimaalinen happamuus on tärkeää
myös tiettyjen vitamiinien, kivennäis- ja hivenainei-
den imeytymiselle, kuten esimerkiksi B12-vitamiini,
sinkki, magnesium ja kalsium.
Ylävatsan turvotus noin tunnin sisällä syömises-
tä, närästys, röyhtäily, poikkeuksellinen ja pitkit-
tynyt täyden olon tunne
kooltaan jo pienien ate-
rioiden yhteydessä. Näiden oireiden taustalla voikin
olla tilanne, jossa mahalaukun happamuus aterioinnin
yhteydessä ei ole ollut riittävää.
On tärkeää, että mahdolliset sairaudet on poissul-
jettu lääkärin määräämillä tutkimuksilla. Vähähappoi-
Susanna Juvonen, ravintovalmentaja, fytonomi
Tukea
ruoansulatukselle
ja limakalvojen
hyvinvoinnille
Ruoansulatusongelmien taustalla voi olla useita eri-
laisia tekijöitä. Ruoan kulku lautaselta elimistöömme
onkin mielenkiintoinen prosessi. Se sisältää joukon
erilaisia mekaanisia ja kemiallisia tapahtumia, joiden
seurauksena ruoka muuttuu sellaiseen muotoon, että
se voi imeytyä ruoansulatuskanavasta.
sen mahan tai jopa hapottoman mahan taustalla voi
olla useita erilaisia tekijöitä varsinaisten sairauksien
tai lääkitysten lisäksi, kuten esimerkiksi pitkäaikainen
stressi, ikääntyminen, joidenkin ravintoaineiden vaje
tai mahalaukun limakalvon huono kunto.
Suolahappo
Mahalaukun happamuuden lisäämiseen voi
kokeilla suolahappoa. Suolahappo otetaan
proteiinia sisältävän pääaterian yhteydes-
sä. Lisäksi on tärkeää, että teet muutoksia
ruokavalioosi ja muihin elämäntapoihisi. Rau-
hoita ruokailutilanne ja pureskele ruoka huolellisesti.
Sisältääkö ruokavaliosi vielä sellaisia ruoka-aineita tai
juomia, jotka voivat vaikuttaa mahalaukun limakalvon
kuntoon haitallisesti?
Suolahappoa ei saa käyttää, jos on todettu ma-
hakatarri, maha- tai pohjukaissuolen haavauma,
ruokatorven tulehdus tai jos käyttää mahahapon
eritystä vähentävää lääkitystä. Saat tarkempia neu-
voja Luontaistuntija-myymälästä.
Sinkki-kupari-beetakaroteeni
Sinkki on tärkeä hivenaine limakalvojen hyvinvoinnil-
le. Lisäksi A-vitamiinin esiasteena toimiva beetaka-
roteeni edistää limakalvojen pysymistä normaaleina.
Sinkin pitkäaikaisen käytön yhteydessä tulee aina
huomioida myös kuparin riittävä saanti.
Viridianin Sinkki-kupari-beetakaroteeniyhdistelmä
sisältää yhdessä kapselissa sinkkipikolinaattia 15 mg,
kuparisitraattia 1 mg ja luonnollista beetakaroteenia
dunaliella salina -levästä. Ainesosien vaikutusta te-
hostaa ainutlaatuinen viherseos sinimailasesta, spi-
rulinasta ja mustikkauutteesta. Täydellistä synergiaa
hyvin imeytyvässä muodossa!
Balanced Zinc Complex
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24
Powered by FlippingBook