E-VITAMIINI
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota keho ei pysty itse valmistamaan, ja siksi se on saatava ravinnosta.
Ruuassa E-vitamiinia on runsaimmin kasviöljyissä ja pähkinöissä. Huolimatta siitä, että E-vitamiini on rasvaliukoinen,
se varastoituu elimistöön vain lyhyeksi ajaksi: jopa 75 % nautitusta E-vitamiinista poistuu samana päivänä.
Timo Lehto, biokemisti, FT
H
arvardin yliopiston ravitse-
mustieteiden professori
Walter
Willet
on yksi tunnetuimpia
E-vitamiinin tutkijoita ja puo-
lestapuhujia maailmassa. Hän on jo pit-
kään korostanut E-vitamiinin merkitystä
ihmisen terveydelle, ja sen elimistön soluja
suojaavia vaikutuksia.
SUOSI LUONNOLLISTA E-VITAMIINIA
Luonnossa esiintyvä ”E-vitamiini” on kah-
deksassa eri kemiallisessa muodossa. D-al-
fatokoferoli on näistä biologisesti aktiivi-
sin, ja sillä on vain yksi esiintymismuoto.
E-vitamiinin synteettinen muoto on dl-al-
fatokoferoli, jolla on kahdeksan erilaista
taan, immuunipuolustukseen, sokeritaso-
jen säätelyyn, geenien ilmentymiseen ja
aineenvaihdunnan prosesseihin.
Elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyös-
sä muiden hapettumista estävien aineiden
kanssa, erityisesti C-vitamiinin, sinkin ja
seleenin. E-vitamiinia on käytetty myös
ihon ja limakalvojen terveyden ylläpitämi-
seksi. RiittäväE-vitamiinin saanti onedelly-
tys terveelle lihaksistolle, ja siksi erityisesti
seniorit, joilla lihasvoima on heikentynyt,
tarvitsevat sitä päivittäin. Myös kuntoili-
joille E-vitamiini on tärkeä.
ONKO SINULLA
E-VITAMIININ PUUTOSTA?
E-vitamiinin puutosoireina saattaa esiin-
tyä tasapainoaistin heikentymistä, lihas-
heikkoutta, näkökyvyn häiriöitä, kuukau-
tisvaivoja ja erilaisia suolisto-ongelmia.
E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus
on 10 milligrammaa, mutta kun otetaan
huomioon yleiset elintasosairaudet ja ke-
mikaalialtistukset, optimaalinen tarve on
useilla ihmisillä todennäköisesti huomat-
tavasti korkeampi. E-vitamiinin käyttö on
turvallista myös suurempina annoksina.
Jatkuvan, vuosia kestävän, päivittäisen
saannin turvalliseksi ylärajaksi on arvioitu
noin 300 milligrammaa.
VALITSE LUONNOLLINEN E-VITAMIINI
Solgarin valmisteissa E-vitamiini on luon-
nollisena d-alfatokoferolina. Tämä on pa-
remmin imeytyvämuoto kuin synteettinen
dl-alfatokoferoli ja myös 100 %:sen aktiivi-
nen muoto. Lisäksi Solgar E-vitamiinival-
misteissaonmukanamuitakin tokoferoleja,
jotka toimivat yhteistyössä alfa-tokoferolin
kanssa. Tämän ansiosta valmiste tehostaa
E-vitamiinin synergistä ja kokonaisvaltais-
ta vaikutusta koko kehossa.
– luontainen apu aivoille ja hormoneille
esiintymismuotoa. Niistä vain yksi omaa
yhtä suuren vaikutuksen kuin luonnolli-
nen d-alfatokoferoli. Tämän vuoksi E-vita-
miinin synteettinen dl-muoto toimii huo-
nosti ravintolisissä.
E-VITAMIININ HYÖTYVAIKUTUKSET
Happiradikaaleja syntyy jo elimistön nor-
maaleissa aineenvaihduntaprosesseissa,
vaikka emme harrastaisi minkäänlaista
fyysistä aktiviteettia. E-vitamiinia onkin
runsaasti paljon happea käyttävissä soluis-
sa ja kudoksissa, kuten punasoluissa, lihak-
sissa, keuhkoissa, aivoissa ja hermostossa,
jossa se toimii solukalvojen vartijana. E-vi-
tamiini osallistuu myös hormonitoimin-
Luontaistuntija 3/2016
15