Table of Contents Table of Contents
Previous Page  15 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 15 / 24 Next Page
Page Background

E-VITAMIINI

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota keho ei pysty itse valmistamaan, ja siksi se on saatava ravinnosta.

Ruuassa E-vitamiinia on runsaimmin kasviöljyissä ja pähkinöissä. Huolimatta siitä, että E-vitamiini on rasvaliukoinen,

se varastoituu elimistöön vain lyhyeksi ajaksi: jopa 75 % nautitusta E-vitamiinista poistuu samana päivänä.

Timo Lehto, biokemisti, FT

H

arvardin yliopiston ravitse-

mustieteiden professori

Walter

Willet

on yksi tunnetuimpia

E-vitamiinin tutkijoita ja puo-

lestapuhujia maailmassa. Hän on jo pit-

kään korostanut E-vitamiinin merkitystä

ihmisen terveydelle, ja sen elimistön soluja

suojaavia vaikutuksia.

SUOSI LUONNOLLISTA E-VITAMIINIA

Luonnossa esiintyvä ”E-vitamiini” on kah-

deksassa eri kemiallisessa muodossa. D-al-

fatokoferoli on näistä biologisesti aktiivi-

sin, ja sillä on vain yksi esiintymismuoto.

E-vitamiinin synteettinen muoto on dl-al-

fatokoferoli, jolla on kahdeksan erilaista

taan, immuunipuolustukseen, sokeritaso-

jen säätelyyn, geenien ilmentymiseen ja

aineenvaihdunnan prosesseihin.

Elimistössä E-vitamiini toimii yhteistyös-

sä muiden hapettumista estävien aineiden

kanssa, erityisesti C-vitamiinin, sinkin ja

seleenin. E-vitamiinia on käytetty myös

ihon ja limakalvojen terveyden ylläpitämi-

seksi. RiittäväE-vitamiinin saanti onedelly-

tys terveelle lihaksistolle, ja siksi erityisesti

seniorit, joilla lihasvoima on heikentynyt,

tarvitsevat sitä päivittäin. Myös kuntoili-

joille E-vitamiini on tärkeä.

ONKO SINULLA

E-VITAMIININ PUUTOSTA?

E-vitamiinin puutosoireina saattaa esiin-

tyä tasapainoaistin heikentymistä, lihas-

heikkoutta, näkökyvyn häiriöitä, kuukau-

tisvaivoja ja erilaisia suolisto-ongelmia.

E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus

on 10 milligrammaa, mutta kun otetaan

huomioon yleiset elintasosairaudet ja ke-

mikaalialtistukset, optimaalinen tarve on

useilla ihmisillä todennäköisesti huomat-

tavasti korkeampi. E-vitamiinin käyttö on

turvallista myös suurempina annoksina.

Jatkuvan, vuosia kestävän, päivittäisen

saannin turvalliseksi ylärajaksi on arvioitu

noin 300 milligrammaa.

VALITSE LUONNOLLINEN E-VITAMIINI

Solgarin valmisteissa E-vitamiini on luon-

nollisena d-alfatokoferolina. Tämä on pa-

remmin imeytyvämuoto kuin synteettinen

dl-alfatokoferoli ja myös 100 %:sen aktiivi-

nen muoto. Lisäksi Solgar E-vitamiinival-

misteissaonmukanamuitakin tokoferoleja,

jotka toimivat yhteistyössä alfa-tokoferolin

kanssa. Tämän ansiosta valmiste tehostaa

E-vitamiinin synergistä ja kokonaisvaltais-

ta vaikutusta koko kehossa.

– luontainen apu aivoille ja hormoneille

esiintymismuotoa. Niistä vain yksi omaa

yhtä suuren vaikutuksen kuin luonnolli-

nen d-alfatokoferoli. Tämän vuoksi E-vita-

miinin synteettinen dl-muoto toimii huo-

nosti ravintolisissä.

E-VITAMIININ HYÖTYVAIKUTUKSET

Happiradikaaleja syntyy jo elimistön nor-

maaleissa aineenvaihduntaprosesseissa,

vaikka emme harrastaisi minkäänlaista

fyysistä aktiviteettia. E-vitamiinia onkin

runsaasti paljon happea käyttävissä soluis-

sa ja kudoksissa, kuten punasoluissa, lihak-

sissa, keuhkoissa, aivoissa ja hermostossa,

jossa se toimii solukalvojen vartijana. E-vi-

tamiini osallistuu myös hormonitoimin-

Luontaistuntija 3/2016

15