Luontaistuntija 2/2016
17
P
itkällä tähtäimellä hyvä terveys
on mahdotonta ilman terveellis-
tä ruokavaliota. Toisaalta hyväs-
täkään ruokavaliosta ei ole apua,
jos ruoka ei pilkkoudu tai imeydy kunnolla.
Huono ruuansulatus voi johtua monenlai-
sista tekijöistä, kuten stressistä, kuidutto-
masta ja yksipuolisesta ravinnosta sekä
mahahappojen tai entsyymien puutteesta.
Ruuan esisulatus alkaa jo suussa, tämän
vuoksi ruuan perusteellinen pureskelu on
tärkeää.Mahalaukussa hapanmahaneste ja
sen sisältämä suolahappo ja pepsiini hajot-
tavat ruokaa pienempiin osiin, joka helpot-
taa entsyymien työskentelyä ohutsuolessa.
MAHAN SUOLAHAPPO
ESISULATTAA RUUAN
Mahan suolahapon eritys vaihtelee eri
ihmisillä. Joillain eritys on vähäistä pe-
rinnöllisistä syistä, tai se voi johtua myös
jostain sairaudesta tai lääkkeistä, kuten
happosalpaajista.
Suolahappotabletteja
on mahdollista käyttää tilanteissa, joissa
mahan oma suolahapon eritys on vähäistä.
Niitä ei saa kuitenkaan käyttää, jos ruoka-
torvessa, pohjukaissuolessa tai mahalau-
kussa on haavaumia tai tulehdusta. Suola-
hapon vajauksen oireita ovat muunmuassa
ilmavaivat, mahan polttelu ja närästys,
röyhtäily, ummetus ja pahanhajuinen hen-
gitys. Suolahapon pitkäaikainen puutos voi
heijastua myös monenlaisina yleiskunnon
oireina, kuten yleisenä vetämättömyytenä
ja masennuksena. Myös iho voi oireilla ja
kynsien rakenne haurastua. Suolahapon
puutos voi johtaa myös vitamiinien, erityi-
sesti B12-vitamiinin puutokseen.
ENTSYYMIT VIIMEISTELEVÄT
RUUAN PILKKOMISEN
Mahahapon suorittaman esisulatuksen
jälkeen haiman entsyymit ja sapen sap-
Suolistovaivat ovat yleisiä
– apua on kuitenkin saatavilla
Hyvästäkään
ruokavaliosta ei
ole apua, jos ruoka
ei pilkkoudu tai
imeydy kunnolla.
pihapot suorittavat viimeistelytyön pilk-
komalla hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat
yksittäisiksi molekyyleiksi ohutsuolessa.
Kun kehon oma entsyymien tuotanto on
lamaantunut, voidaan ruuan hiilihydraat-
tien, proteiinien ja rasvojen pilkkoutumis-
ta avustaa käyttämällä erilaisia kasvi- tai
eläinperäisiä entsyymivalmisteita.
Timo Lehto, biokemisti FT
L-GLUTAMIINI AMINOHAPPO
UUDISTAA OHUTSUOLTA
Ohutsuoli tarvitsee runsaasti energiaa toi-
miakseen. L-Glutamiini on tärkeä amino
happo, jota ohutsuolen solut käyttävät
energian lähteenä ja nukkapinnan uusi-
miseen, siksi sen riittävä saanti on elintär
keää erityisesti jos suolisto on tulehtunut
tai ärtynyt.
PAKSUSUOLEN BAKTEERIKANTA
VAIKUTTAA KOKO ELIMISTÖÖN
Paksusuolen bakteerit hajottavat niitä
osasia, joita ohutsuoli ei ole pystynyt imeyt-
tämään. Paksusuolessa on useita satoja eri-
laisia bakteerilajeja, joilla on tärkeä tehtävä
paitsi suoliston myös yleisen kehon vastus-
tuskyvyn ylläpitämiseksi. Lactobacillus ja
Bifidobakteerit ovat tutkituimpia suoliston
hyviä bakteereja, joiden tasapaino on suo-
listossa tärkeä ja niiden tiedetään estävän
haitallisten bakteereiden ja hiivojen liial-
lista kasvua.