Table of Contents Table of Contents
Previous Page  17 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 17 / 24 Next Page
Page Background

Luontaistuntija 2/2016

17

P

itkällä tähtäimellä hyvä terveys

on mahdotonta ilman terveellis-

tä ruokavaliota. Toisaalta hyväs-

täkään ruokavaliosta ei ole apua,

jos ruoka ei pilkkoudu tai imeydy kunnolla.

Huono ruuansulatus voi johtua monenlai-

sista tekijöistä, kuten stressistä, kuidutto-

masta ja yksipuolisesta ravinnosta sekä

mahahappojen tai entsyymien puutteesta.

Ruuan esisulatus alkaa jo suussa, tämän

vuoksi ruuan perusteellinen pureskelu on

tärkeää.Mahalaukussa hapanmahaneste ja

sen sisältämä suolahappo ja pepsiini hajot-

tavat ruokaa pienempiin osiin, joka helpot-

taa entsyymien työskentelyä ohutsuolessa.

MAHAN SUOLAHAPPO

ESISULATTAA RUUAN

Mahan suolahapon eritys vaihtelee eri

ihmisillä. Joillain eritys on vähäistä pe-

rinnöllisistä syistä, tai se voi johtua myös

jostain sairaudesta tai lääkkeistä, kuten

happosalpaajista.

Suolahappotabletteja

on mahdollista käyttää tilanteissa, joissa

mahan oma suolahapon eritys on vähäistä.

Niitä ei saa kuitenkaan käyttää, jos ruoka-

torvessa, pohjukaissuolessa tai mahalau-

kussa on haavaumia tai tulehdusta. Suola-

hapon vajauksen oireita ovat muunmuassa

ilmavaivat, mahan polttelu ja närästys,

röyhtäily, ummetus ja pahanhajuinen hen-

gitys. Suolahapon pitkäaikainen puutos voi

heijastua myös monenlaisina yleiskunnon

oireina, kuten yleisenä vetämättömyytenä

ja masennuksena. Myös iho voi oireilla ja

kynsien rakenne haurastua. Suolahapon

puutos voi johtaa myös vitamiinien, erityi-

sesti B12-vitamiinin puutokseen.

ENTSYYMIT VIIMEISTELEVÄT

RUUAN PILKKOMISEN

Mahahapon suorittaman esisulatuksen

jälkeen haiman entsyymit ja sapen sap-

Suolistovaivat ovat yleisiä

– apua on kuitenkin saatavilla

Hyvästäkään

ruokavaliosta ei

ole apua, jos ruoka

ei pilkkoudu tai

imeydy kunnolla.

pihapot suorittavat viimeistelytyön pilk-

komalla hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat

yksittäisiksi molekyyleiksi ohutsuolessa.

Kun kehon oma entsyymien tuotanto on

lamaantunut, voidaan ruuan hiilihydraat-

tien, proteiinien ja rasvojen pilkkoutumis-

ta avustaa käyttämällä erilaisia kasvi- tai

eläinperäisiä entsyymivalmisteita.

Timo Lehto, biokemisti FT

L-GLUTAMIINI AMINOHAPPO

UUDISTAA OHUTSUOLTA

Ohutsuoli tarvitsee runsaasti energiaa toi-

miakseen. L-Glutamiini on tärkeä amino­

happo, jota ohutsuolen solut käyttävät

energian lähteenä ja nukkapinnan uusi-

miseen, siksi sen riittävä saanti on elintär­

keää erityisesti jos suolisto on tulehtunut

tai ärtynyt.

PAKSUSUOLEN BAKTEERIKANTA

VAIKUTTAA KOKO ELIMISTÖÖN

Paksusuolen bakteerit hajottavat niitä

osasia, joita ohutsuoli ei ole pystynyt imeyt-

tämään. Paksusuolessa on useita satoja eri-

laisia bakteerilajeja, joilla on tärkeä tehtävä

paitsi suoliston myös yleisen kehon vastus-

tuskyvyn ylläpitämiseksi. Lactobacillus ja

Bifidobakteerit ovat tutkituimpia suoliston

hyviä bakteereja, joiden tasapaino on suo-

listossa tärkeä ja niiden tiedetään estävän

haitallisten bakteereiden ja hiivojen liial-

lista kasvua.