Joulukuu 2016
|
LiveLife
|
7
Hyvä tietää ...
HUNAJA
Luonnon oma ihmeaine, hunaja, on ollut käytössä
jo vuosituhansia. Vasta viime vuosina tutkijat ovat
onnistuneet selvittämään, mitä löytyy hunajan
hoitavien ominaisuuksien taustalta.
TEKSTI
ANNIKA GOLDHAMMER
KUVA
SHUTTERSTOCK
APUA SIITEPÖLYALLERGIAAN?
Hunajasta voi olla hyötyä jopa koivun
siitepölyallergian hoidossa. Ete-
lä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöins-
tituutin tutkimuksessa koivuallergi-
kot nauttivat talvikaudella
luomuhunajaa ja hunajavalmistetta,
johon oli lisätty mehiläisten keräämää
koivun siitepölyä. Verrokkiryhmä ei
käyttänyt tutkimuksen aikana hunajatuot-
teita. Tutkimuksessa selvisi, että siitepölyä
sisältävä hunajavalmiste vähensi vaikeita
oireita ja puolitti antihistamiinin käyttö-
päivät vertailuryhmään verrattuna. Olen-
naista on, että hunajan käyttö aloitetaan
syksyllä mahdollisimman pian siitepölykau-
den jälkeen ja sitä käytetään säännöllisesti.
MITÄ SIITEPÖLY ON?
Siitepölyä kertyy mehiläisten
takajalkoihin, kun ne keräävät mettä.
Kun mehiläinen saapuu pesään, siitepöly
irtoaa. Siitepölyssä on paljon muun
muassa B-vitamiinia, proteiinia, rautaa ja
sinkkiä. Siitepölyä voi ripotella
esimerkiksi jogurttiin, smoothieen tai
chia-vanukkaaseen. Sitä voi sekoittaa
myös mysliin tai energiapatukoihin.
Tulevaisuuden antibiootti
?
Hunajan hoitavien vaikutusten syyt
olivat pitkään hämärän peitossa.
Vuonna 2005 ruotsalaisen Lundin yli-
opiston tutkimusryhmä löysi selityk-
sen: mehiläisten mesimahan maito-
happobakteerit. Sen jälkeen
tutkimusryhmä on voinut niiden
avulla torjua antibiooteille vastustus-
kykyisiä bakteereja koeputkessa ja
hoitaa hevosten vaikeasti paranevia
haavoja. Nyt toiveissa on, että maito-
happobakteereja pystyttäisiin käyttä-
mään tulevaisuudessa vaihtoehtona
antibiooteille ja sitä kautta vaikuttaa
koko maailmassa kasvavaan anti-
bioottiresistenssiin.
- Olen täysin varma, että hunaja
tulee korvaamaan antibiootit monella
alueella niin sisäisesti kuin ulkoisesti,
sanoo Lundin yliopistossa lääketie-
teellisen mikrobiologian osastolla tut-
kijana työskentelevä Tobias Olofsson.
Antibakteerinen vaikutus on suurin
tuoreessa hunajassa, koska siinä on
vielä mehiläisten eläviä maitohappo-
bakteereja. Vielä ei ole selvää, miten
ihmiset voivat hyödyntää niiden hyviä
vaikutuksia.
PARASTA KUUMENTAMATTA
Suuri osa hunajan bakteereja tu-
hoavasta vaikutuksesta menete-
tään, kun hunaja kuumennetaan
40-45 asteeseen – esimerkiksi
teessä. Tee maistuu hunajan kans-
sa kyllä hyvältä, mutta hunaja
kannattaa nauttia kuumentamat-
tomana, jotta sen hyödyistä saa
kaiken irti. Lisää hunajaa jugurttiin
tai voileivälle.
MANUKAHUNAJA ON
HUNAJIEN YKKÖNEN
Manukahunajan poikkeuksellisen hyvät
antibakteeriset ominaisuudet on tun-
nettu jo pitkään. Hunaja tulee Uudes-
ta-Seelannista, ja sitä tuottavat mehiläi-
set imevät mettä manukapuun kukista.
Vuonna 2012 Microbiology-lehdessä jul-
kaistiin brittiläinen tutkimus, jonka
mukaan manukahunaja tehoaa vai-
keasti paranevia haavoja aiheuttava-
na tunnettuun streptokokkiin. Anti-
bakteerinen vaikutus johtuu
pääasiassa aineesta nimeltä metyy-
liglyoksaali, MGO.
Terveellisempää
kuin valkoinen sokeri
Noin 75 prosenttia hunajasta on sokereita
(fruktoosia ja glukoosia) ja noin 20 prosenttia on
vettä. Loppu koostuu entsyymeistä,
kivennäisaineista, vitamiineista, aminohapoista sekä
bakteereja tuhoavista aineista.
Hunaja kohottaa verensokeria hitaammin kuin
puhdas glukoosi. Korkea fruktoosipitoisuus saa
hunajan tuntumaan makunystyröissä hyvin
makealta. Niinpä hunajaa tarvitaan
makeuttamiseen vähemmänkuin
tavallista sokeria.