4
|
LiveLife
|
Joulukuu 2016
Terveysuutiset
TEKSTI
LOVISA BERGSTRAND
JA PHILIPPA MAGNUSSON
Monivitamiini
odottaville
äideille!
RASKAANAOLEVAT
KÄRSIVÄTUSEIN
RAUDANJAD-VITAMIININ
PUUTTEESTA
RASKAANA OLEVIEN
kannattaa pitää huolta riittävästä
D-vitamiinin, raudan ja foolihapon saannistaan. European
Journal of Endocrinologyssa julkaistun uuden tutkimuk-
sen mukaan jopa 30 prosenttia raskaana olevista
naisista kärsii raudanpuutteesta. Uumajan yliopistossa
tehdyssä tutkimuksessa todettiin puolestaan, että reilusta
200 tutkitusta raskaana olevasta yksikään ei saanut ravin-
nostaan riittävästi D-vitamiinia ja foolihappoa. Useimmat
tutkimukseen osallistuneet noudattivat ravitsemussuosi-
tuksia ainakin osittain.
– Tämä kertoo, että neuvolassa täytyy paneutua enem-
män ravitsemusneuvontaan, sanoo Anette Lundqvist. Hän
on kätilö ja valmistelee väitöskirjaa Kansanterveyden ja
kliinisen lääketieteen instituutissa.
Kurkuma
kiinnostaa
Googlessa
FUNKTIONAALINEN RAVITSEMUS
eli elin-
tarvikkeet, joilla väitetään olevan hyviä vaiku-
tuksia kaikkeen aina ihon kunnon, seksuaalisen
halun, univaikeuksien ja kivun väliltä, on eräs
tämän hetken kasvavimmista terveystrendeis-
tä. Tämä selviää amerikkalaisen Googlen uu-
simmasta Food Trends -raportista, jossa on
analysoitu viimeisen kahden vuoden aikana
tehdyt ruokaa koskevat haut. Maanantaisin
funktionaalista ravintoa haetaan eniten,
perjantaisin vähiten.
Kirjauutuus!
5 HAETUINTA
FUNKTIONAALISTA
ELINTARVIKETTA
1
Kurkuma
2
Omenasiiderietikka
3
Avokadoöljy
4
Karvaskurkku
5
Kefiiri
OMEGA-3PARANSI LASTENLUKUTAITOA
GÖTEBORGIN YLIOPISTOSSA
tehdyn tutkimuksen mukaan ome-
ga-rasvahapot voivat parantaa koululaisten lukutaitoa. Arvalla
tutkimukseen valitut 154 lasta käyttivät joko omega-3- ja
-6-kapseleita tai täysin samanlaisia lumekapseleita kolme kuu-
kautta. Rasvahappoja käyttäneet lapset pärjäsivät useissa lu-
kutesteissä selvästi aiempaa paremmin.
– Ravinnossa on nykyään suhteellisen vähän omega-3:a ja
omega-6:a. Sillä arvellaan olevan negatiivinen vaikutus
lasten oppimiskykyyn, lukutaitoon ja tarkkaavaisuuteen,
sanoo tutkija Mats Johnson.
– Aivojen solukalvot koostuvat pääasiassa monityydytty-
mättömistä rasvoista. Eräät tutkimukset viittaavat siihen,
että rasvahapot ovat tärkeitä hermosolujen viestinnässä ja
aivojen signaalijärjestelmän säätelyssä.
KUVA: FOOD PHARMACY
VOIKORUOKAPARANTAA?
TAIJA JA JANI SOMPIN
Parantava ruoka (Gummerus
2015) on tietopaketti ravitsemuksesta, vitamiineista ja ras-
vahapoista ja käsittelee perus-
teellisesti ravitsemuksen vai-
kutusta terveyteen. Sompit
ovat vuosien potilastyösken-
telyn myötä huomanneet,
kuinka tärkeä rooli ruokavali-
olla on ihmisen terveydelle.
Taija Somppi on yleis- ja veri-
suonikirurgi sekä fysiotera-
peutti, Jani Somppi on liikun-
tafysiologi ja osteopaatti D.O.
Heiltä on aiemmin ilmestynyt
kirja Parantavat rasvat (2011).
Kurkumaa koskevien
hakujen määrä on kasvanut
300% viimeisen viiden
vuoden aikana.
300%
Tuulia Järvisen ja Piia Heinosen
kirjoittama Meidän perheen
parhaaksi -kirja (Atena 2016)
tarjoaa vauvojen ja taaperoi-
den ruokayliherkkyyksien
kanssa kamppaileville perheille
tukea, kannustusta, tietoa sekä
käytännön neuvoja.