Page 6 - Luontaistuntija 7/2012

6
Luontaistuntija 7
|
2012
Teksti: Sami Sundvik
KYLMÄPURISTETTU
KOOKOSÖLJY
MAAILMAN
MONIPUOLISIN RASVA
Kylmäpuristetun
kookosöljyn suosio kasvaa
nopeasti – tuotteelle löytyy valtava
määrä erilaisia käyttötarkoituksia.
Mikäli et ole vielä tutustunut kookosöljyyn, tästä artikkelista löydät
useita vinkkejä tuotteen käytön aloittamiseen. Kookosöljyn terveys-
vaikutuksista ovat puhuneet omissa kirjoituksissaan sekä luennoillaan
mm. ravintoasiantuntija
Paula Heinonen
sekä lääkärit
Antti Heikkilä
ja
Olli
Sovijärvi
.
KEITTIÖSSÄ
Kylmäpuristettu kookosöljy kestää erittäin korkeita lämpötiloja, joten
se on erinomainen paistorasva kaikkeen ruoanlaittoon. Se ei vaadi
avattunakaan kylmäsäilytystä vaan säilyy huoneenlämmössä parasta
ennen -päiväykseen asti.
Kylmäpuristettua kookosöljyä käytetään usein raakasuklaan val-
mistukseen. Kookosöljy sopii myös smoothieen ja leivontaan – sekä
raakakakuissa että tavallisessa leivonnassa – korvaamaan huonompi-
laatuisia rasvoja (yleensä 1:1). Kylmäpuristettua kookosöljyä voi käyt-
tää myös esimerkiksi kahvissa kerman korvikkeena.
VÄHÄHIILIHYDRAATTISESSA RUOKAVALIOSSA
Kun ruokavaliosta vähennetään hiilihydraatteja, niiden tilalle energi-
anlähteeksi valitaan enemmän hyvälaatuisia rasvoja. Kylmäpuristetun
kookosöljyn lyhyet ja keskipitkät rasvahapot vaativat ruoansulatukselta
vähemmän energiaa ja entsyymejä, joten öljyn sisältämä energia on
nopeasti ja helposti elimistön käytössä. Näin öljy soveltuu hyvin myös
aktiiviliikkujan energianlähteeksi, jopa varsinaisen urheilusuorituksen
aikana.