Palveleva terveyskauppasi
21
Susanne Birgersdotter
Pinaatista on löydetty yhdiste, jonka voidaan
osoittaa vähentävän ruokaan kohistuvia mieli-
tekoja aterioiden välillä. Näin yhdiste saattaa
auttaa ennaltaehkäisemään liikalihavuutta.
Tutkijat uskovat, että yhdiste vähentää ruo-
kahalua ja tuo kylläisyyden tunteen, jollaista
einekset eivät saa aikaan.
PINAATTIUUTE
VÄHENTÄÄ RUOKAAN
HDISTUVIA MIELITEKOJA
TAA ENNALTAEHKÄISTÄ
LIIKALIHAVUUTTA
yhdestä ainesosasta. ”Se sisältää satoja ainesosia –
galaktooseja, proteiineja, A-, E- ja K-vitamiineja, antiok-
sidantteja, beetakaroteenia, luteiinia ja niin edelleen.”
MITÄ TYLAKOIDIT OVAT?
Tylakoidit sijaitsevat kasvien viherhiukkasissa, jotka
keräävät fotosynteesiin tarvittavaa auringonvaloa.
Tylakoidit ovat proteiinipitoisia kiekkoja, jotka usein
muodostavat nippuja metabolisia aineita, entsyymejä
ja ioneja sisältävän nesteen avulla. Tylakoidit voidaan
eristää kasvisoiluista sentrifugoimalla.
EATLESS perustuu pinaatin ainesosista – tylakoideis-
ta – erotettuun uutteeseen. Uutteen vaikutus perustuu
tieteellisesti tutkittuun mekanismiin: tylakoidit hei-
kentävät näläntunnetta viestiviä signaaleja aivoissa
ja vastaavasti edistävät aivojen palkkiojärjestelmää.
EATLESSin terveysvaikutuksia on tutkittu useissa klii-
nisissä tutkimuksissa Lundin yliopistossa. EATLESSin
todettiin edistävän painonpudotusta, vähentävän
vyötärölihavuutta ja parantavan aineenvaihduntaa,
esimerkiksi kolesteroli- ja glukoosiarvoja. EATLESS
vaikuttaa kolmella tavalla: se vähentää ruokahalua,
hidastaa rasvojen imeytymistä ja siten edistää kylläi-
syyden tunnetta aiheuttavien hormonien imeytymis-
tä, sekä pitkittää hiilihydraattien käyttöönottoa. Tyla-
koidien vaikutuksia, käyttöä ja tuotantoa suojaamaan
on haettu kolmea patenttia.