14
Luontaistuntija 4
|
2013
Alfalipoiinihappo on tämän vuosikymmenen tärkein antioksidantti neu-
rologisten ongelmien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä”, luennoi yksi USA:n
kuuluisimmista neurologeista tri David Perlmutter 2000-luvun alussa
funktionaalisen lääketieteen kongressissa, johon osallistuin. Olin aivan
kummissani – en ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä aineesta. ”Alfalipo-
iinihappo on yksi harvoista antioksidanteista, joka voi merkittävästi lisätä
glutationin tuotantoa aivoissa. Glutationi on aivojen tärkein antioksidantti
ja se suojaa herkkiä hermosoluja vapaiden radikaalien aiheuttamaa tuhoa
vastaan. Glutationin määrä laskee ikääntyessämme ja glutationiravintolisät
imeytyvät todella huonosti” hän jatkoi.
Mikä sitten on tämä ihmeellinen aivojen glutationitasojakin nostava
alfalipoiinihappo? Se löydettiin vuonna 1951. Se on elimistön oma super-
antioksidantti, joka tekee vaarattomaksi monia erilaisia happiradikaaleja.
Se myös aktivoi käytetyn (hapettuneen) C- ja E-vitamiinin ja palauttaa ne
takaisin solujen käyttöön. Lisäksi se vaimentaa kehossa vellovaa tulehdus-
ta ja korjaa jopa solujen energiatuotantokeskuksien eli mitokondrioiden
vaurioita. Terveen, energisen ihmisen elimistö kykenee tuottamaan sitä
riittävän määrän, mutta esimerkiksi sairaustiloissa, stressissä ja urheilta-
essa kehon tuottamat määrät ovat usein riittämättömiä. Valitettavasti sen
muodostuminen alkaa vähetä suhteellisen varhain aikuisiässä. Alfalipoiini-
happoa saadaan myös ruoasta, mutta käytännössä määrät ovat hyvin vaa-
timattomia. Sitä on pieniä määriä esimerkiksi pinaattissa ja parsakaalissa
(
sekä munuaisissa, maksassa ja sydämessä).
ALFALIPOIINIHAPPO SUOJAA KEHOA
Alfalipoiinihappo imeytyy helposti ruoansulatuskanavasta. Se on sekä ras-
va- että vesiliukoinen, ja pystyy kulkeutumaan aina aivoihin asti. Alfalipoii-
nihappo kykenee läpäisemään paitsi solukalvon myös ns. veri-aivoesteen,
mikä tekee siitä erityisen tehokkaan soluja, aivoja ja muuta hermostoa
suojaavan antioksidantin. Aivot koostuvat suureksi osaksi rasvasta ja ovat
näin ollen varsin herkkiä hapetusvaurioille.
Alfalipoiinihaposta on tehty monia tutkimuksia. Se on hyvin hyödyl-
linen esimerkiksi diabeetikoille. Se vaikuttaa verensokeria tasaavasti ja
parantaa insuliinivastetta. Ravintolisänä sitä onkin käytetty jo vuosikym-
meniä esimerkiksi diabetekseen liittyvän neuropatian hoidossa Saksassa.
Neuropatialla tarkoitetaan diabetekseen liittyvää lisäsairautta, jossa her-
mojen toiminta vaurioituu. Esimerkiksi alaraajoissa tyypillisiä oireita ovat
pistely, puutumisen tunne ja kipu jalkaterien alueella ja vaurion edetessä
jalkojen tunto heikkenee.
ALFALIPOIINIHAPPO MAKSAN TUKENA
Alfalipoiinihappo tukee myös maksan toimintaa. Maksan yksi tärkeä teh-
tävä on muuntaa haitalliset aineet sellaiseen muotoon, että ne on helppo
poistaa kehosta. Nykyihmisen maksa joutuukin kovalle rasitukselle, sillä
se joutuu käsittelemään lukemattomia haitallisia aineita kuten ravinnon
mukana tulevia lisä- ja vierasaineita, ilmansaasteita, ympäristömyrkkyjä,
raskasmetalleja, lääkkeitä ja alkoholia. Maksan myrkynpoistossa syntyy
paljon haitallisia va-
paaradikaaleja ja al-
falipoiinihappo toimii
näiden
radikaalien
siepparina. Alfalipo-
iinihappo on tehokas
maksan suoja.
Tällä ihmeaineella
on merkitystä myös
elimistön energiantuo-
tannossa ja kuten alus-
sa jo mainitsin aivojen
optimaalisessa toimin-
nassa. Se lisää energi-
syyttä ja näyttää pa-
rantavan eläinkokeissa
muistia huomattavasti.
Tämä johtunee siitä,
että alfalipoiinihap-
po tehostaa energiaa
tuottavien soluelinten
toimintaa ja aktivoi
hermosoluja suojaavia
entsyymejä sekä lisää
muun muassa glutatio-
nin määrää aivoissa.
ALFALIPOIINIHAPPO HYVINVOINNIN TUKENA
Maailman tunnetuimpiin antioksidanttitukijoihin kuuluva solubiologian
professori Lester Packerin mukaan alfalipoiinihapolla voi olla tärkeä tehtä-
vä kroonisten degeneratiivisten sairauksien kuten diabeteksen ja sydän-ja
verisuonisairauksien ehkäisijänä. Alfalipoiinihappo todennäköisesti suojaa
huonoa” LDL-kolesterolia hapettumiselta. Tämä ”huono” LDL-kolesteroli
on verisuonille haitallinen vain hapettuneessa muodossa.
Alfalipoiinihappo näyttää siis lisäävän energiantuotantoa solutasolla,
parantavan muistia ja keskittymiskykyä, suojelevan maksaa, hermosoluja
ja aivoja, alentavan liian korkeaa verensokeria, ehkäisevän kolesterolin
hapettumista haitalliseen muotoon ja aktivoivan uudelleen soluja suo-
jaavia antioksidantteja. Vielä yksi naisille tärkeä asia: alfalipoiinihapon
on todettu vähentävän ihon hienoja ryppyjä merkitsevästi, mutta vaiku-
tusmekanismi on toistaiseksi epäselvä. Voiko tämän enempää yhdeltä
antioksidantilta toivoa?
Alfalipoiinihappoa on saatavilla ravintolisänä sekä mietoina (100 mg)
että vahvoina (250 mg) valmisteina. Voit ottaa alfalipoiinihapon joko
tyhjään mahaan tai ruoan yhteydessä. Älä anna alfalipoiinihappoa lapsille.
ALFALIPOIINIHAPPO –
HYVINVOINTISI YLLÄPITÄJÄ
Paula Heinonen