3
Palveleva terveyskauppasi
30
vuotta
Omega-3-rasvahapot (DHA, EPA) ovat meille välttämättömiä, mutta elimis-
tömme ei pysty niitä itse tuottamaan. Ne on siis saatava joko ravinnosta
tai ravintolisien kautta. Paras lähde on rasvainen kala, mutta omega-3:a
on myös merilevissä, joista kalatkin niitä saavat.
ALA- eli alfalinoleenihappo on omega-3-rasvahappojen esiaste, josta
elimistö kykenee muokkaamaan biologisesti aktiivisia DHA- ja EPA- rasva-
happoja jonkin verran. ALA:aa on kasviöljyissä, erityisesti pellavansiemen-
ja rypsiöljyssä sekä merilevissä, saksanpähkinöissä ja lehtivihanneksissa.
Myös hieman tuntemattomammat kasvit, kuten perilla ja chia sisältävät
ALA:aa.
ALA JA DHA HYVÄKSI IMMUNITEETILLE, SILMILLE JA AIVOILLE
Alfalinoleenihappoa tarvitaan elimistössämme EPA- ja DHA-synteesiin. Tär-
keiden rasvahappojen tuottamisen ohella siinä muodostuu aineita, joilla
on positiivisia vaikutuksia mm. veren hyytymiseen, verisuonten seinämien
hyvinvointiin ja tulehdusten paranemiseen.
EPA toimii esiasteena tärkeälle aineryhmälle, joka on välttämätön
mm. immuniteetille, veren hyytymiselle, verenpaineelle ja sydämelle.
DHA taas on elintärkeä keskushermoston solukalvojen rakennusaine ja
erityisen merkityksellinen se on silmien verkkokalvoille sekä lasten aivo-
jen kehittymiselle.
Aikuisilla DHA edistää sydämen, immuniteetin ja monien elinten luon-
nollista toimintaa. EPA- ja DHA-rasvahappojen on mm. osoitettu ehkäisevän
sydämen rytmihäiriöitä, tervehdyttävän verisuonia sekä hidastavan haital-
lisia muutoksia sepelvaltimoissa ja laskevan veren rasvoja.
LAPSILLE TÄRKEÄ DHA
Jo raskaana olevan äidin riittävästä DHA:n saannista huolehtiminen on
tärkeää, sillä neljännes syntymättömän lapsen aivojen välttämättömis-
tä rasvahapoista on DHA:ta. Raskauden viimeisellä kolmanneksella aivot
kasvavat vauhdilla ja DHA:n uskotaan tukevan niiden nopeaa kehitystä.
DHA vaikuttaa myönteisesti myös syntymättömän lapsen näkösoluihin ja
-
kykyyn sekä kognitiivisten toimintojen kehittymiseen.
Myös nopeasti kasvavat imeväisikäiset tarvitsevat omega-3-rasvahap-
poja keskushermoston, aivotoimintojen sekä näkökyvyn normaalin kehi-
tyksen turvaamiseksi. Tarve tyydyttyy parhaiten imetyksen kautta, kunhan
äiti saa riittävästi tärkeitä omega-3-rasvahappoja.
HUOLEHDI
OMEGAT OIKEASSA SUHTEESSA
Koska omega-6- ja omega-3-rasvahapot kilpailevat elimistössä keskenään,
on niiden keskinäisellä suhdeluvulla suuri merkitys. Ihanteellinen suhde on
1
osaa omega-3:a ja 5 osaa omega-6:tta. Yleisesti näiden rasvahappojen
saannin suhde vaihtelee 1:10 ja 1:7 välillä.
Kalassa nämä arvokkaat rasvahapot esiintyvät luonnostaan oikeassa
suhteessa.
MIKSI KASVIPERÄINEN OMEGA-3
Omega-3-rasvahappojen saannin varmistamiseksi tulisi rasvaista kalaa
kuten lohta, silliä, makrillia tai anjovista syödä vähintään kaksi kertaa
viikossa.
Vogelin omega-3-ravintolisä onkin kehitetty erityisesti niille, joille kala
ei sovi tai jotka eivät syö sitä riittävän usein. Myös kalojen sisältämät
mahdolliset myrkyt saavat osan meistä karttamaan kalaa. Esimerkiksi
metyylielohopeaa, dioksiinia ja PVC:tä tavataan joissakin kaloissa sellaisia
määriä, ettei kalan nauttimista enää suositella mm. raskaana oleville.
Kasviperäisen omega-3:n avulla myös kasvissyöjien ja vegaanien on
helppo varmistaa elintärkeiden rasvahappojen saanti. Kasviperäinen ome-
ga-3 on tutkitusti yhtä tehokas kuin eläinperäinen, ja sen hyvä vaikutus
mm. sydämeen on osoitettu vuonna 2005 USA:ssa tehdyssä tutkimuksessa,
johon osallistui yli 40 000 miestä. Myös ekologiset ja ideologiset seikat, ku-
ten hupenevien kalakantojen ja uhanalaisten kalalajien suojelu ovat olleet
syynä kasviperäisen rasvahapporavintolisän kehittämiseen ja sen käyttöön.
Vogelin Omega-3 Complex on uusi, täysin kas-
viperäinen ALA- ja DHA-rasvahappoja sisältävä
ravintolisä, joka valmistetaan pellavansiemen-
ja merileväöljystä Sveitsissä. Se sopii hyvin
myös kalaa huonosti sietäville, kasvissyöjille ja
vegaaneille. Pienikokoinen kapseli on maul-
taan ja hajultaan neutraali.
UUTUUS!
HYVIEN RASVAHAPPOJEN
SAANNISTA JA ITSESTÄSI
Omega-3-rasvahappoihin liittyy monia terveyteemme
positiivisesti vaikuttavia tekijöitä ja siksi kalaöljyval-
misteista on tullut suosittuja ravintolisiä. Kala-aller-
gikkojen ja kasvissyöjien onneksi tehokkaita omega-
kolmosia saa nyt myös täysin kasviperäisinä.