14
LiveLife
4/2014
–
Monet ovat ”heränneet eloon”,
kun D-vitamiinin saanti on nostettu
riittävälle tasolle. Yleensä se tarkoit-
taa vähintään 50-100 mikrogram-
maa päivässä, hän kertoo.
ONMYÖS
tärkeää ymmärtää, että jos
ruoansulatus toimii heikosti ja suo-
listo voi huonosti, menevät hyvät
ravintoaineet hukkaan, vaikka söisi
kuinka terveellisesti.
–
Kun suolisto paranee, mielikin
paranee, Annika Havaste summaa.
–
Todella monella on nykyisin
suolisto sekaisin. Joillakin suolisto-
vaivat johtuvat ruoka-aineyliherk-
kyyksistä, toisilla gluteenista. Joillakin
molemmista. Taustalla on usein pitkä-
aikaista stressiä, huono ruokavalio tai
antibioottikuureja.
Jokaisen suolistoaan kuntouttavan tu-
lisi käyttää hellävaraista kuitulisää, kuten
psylliumia, sekä probioottivalmistetta.
Ruokavalio on tärkeää koostaa siten, että
suolistossa asuu mahdollisimman hyviä
bakteereja ja huonot bakteerit pysyvät
loitolla.
–
Nyrkkisääntönä voisi pitää, että
huonot bakteerit tykkäävät huonosta ra-
vinnosta, hyvät bakteerit hyvästä, Havaste
naurahtaa ja kehottaa lisäämään lautasel-
le etenkin erilaisia kaalikasveja, marjoja,
pähkinöitä ja siemeniä.
VIIME VUOSINA
on puhuttu myös siitä, että
masennus ja muut psykiatriset häiriöt
ovat tiloja, joissa elimistössä vallitsee
krooninen tulehdus.
Tieteellisesti yhteys on todettu laajassa
Harvardin yliopiston toteuttamassa tutki-
muksessa, jonka mukaan naisilla, joiden
ruokavalioon kuuluu paljon sokeroituja
juomia, valkoista jauhoa, punaista lihaa
ja margariinia, on 29-41 prosenttia suu-
rempi riski sairastua masennukseen kuin
niillä, joiden ruokavaliossa on vähemmän
tulehdusta aiheuttavia ruoka-aineita.
Elimistön tulehdustilan hillitsemises-
sä tepsivät Annika Havasteen mukaan
pitkälti samat keinot kuin suoliston kun-
toutuksessa. Erityisen tärkeää tulehduk-
sen sammuttamisessa on riittävä hyvien
rasvojen saanti.
–
Saamme ravinnostamme liikaa
omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-
3-
rasvahappoihin. Syö siis rasvaista kalaa
ja käytä laadukasta kalaöljyvalmistetta.
Muista myös kasvikunnan omega-3-läh-
teet, hän neuvoo.
Kukapa ei haluaisi joskus talven pimeydessä leikkiä karhua
ja vetäytyä talviunille – maha täynnä suklaata! Talvella
vaivaavaa alakuloa voi onneksi hoitaa myös kotikonstein.
M
onien asiantuntijoiden
mukaan mieltä vaivaa-
vissa terveysongelmissa
ravitsemuksella on
ainakin yhtä suuri rooli
kuin esimerkiksi sydän- ja verisuonitauti-
en ehkäisyssä.
–
Vastaanotolleni tulee paljon ihmisiä,
joilla on mieli maassa. Ruokavaliomuu-
toksilla saadaan useimmiten vaikutuksia
aikaan muutamassa kuukaudessa, joskus
jopa viikoissa, funktionaalisen lääketie-
teen periaatteita noudattava FLT ravinto-
valmentaja Annika Havaste kertoo.
Mutta miten sitten ruokavaliota pitäisi
muuttaa, jotta mieli pysyisi kirkkaana ja
talvesta selviäisi kevyemmin?
MASENTUNEET SAAVAT
ruokavaliostaan
usein liian vähän tärkeitä ravintoaineita,
kuten folaattia, B6- ja B12 -vitamiineja,
C- ja D-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia
ja rautaa.
–
Elimistön serotoniinituotantoon tarvi-
taan paljon eri ravintoaineita, joten kaiken
lähtökohtana on antaa elimistölle riittävästi
hyvää ravintoa, Annika Havaste painottaa.
Hermovälittäjäaine serotoniini säätelee
muun muassa vireystasoa ja ruokahalua, ja
on tärkeä tekijä mielialan kannalta.
–
Jos perusruokavalio ei ole kunnossa,
apua saadaan harvoin yhdestä pilleristä
tai ravintolisästä.
Joskus kyse voi olla kuitenkin myös
yksittäisen ravintoaineen puutokses-
ta. Talviaikaan vaivaavaan alakuloon
D-vitamiinilla saattaa olla lähes ihmeitä
tekevä vaikutus.
TEKSTI
MARIAMARKUS
Nujerra
alakulo
Ruoki suoliston hyviä bakteereita.
Tankkaa vitamiineja ja
antioksidantteja hyvästä ruoasta.
Muista D-vitamiini ja hyvät rasvat.
Jos suklaanhimo iskee, valitse
raakasuklaa tai -kaakao.
Liikunta: annostele
reippaasti!
Hyvällä mielellä
läpi talven