16
LiveLife•1/2014
Gluteenittomat siemenleivät
herkullisella kasvislevitteellä.
Käynnistä päiväsi pirteällä ja
ravinteikkaalla smoothiella.
Kuka:
Bloggaaja,
.
Ikä:
32
vuotta.
Työ:
Key account manager.
Koulutus:
Elintarviketie-
teiden maisteri, opiskelee
terveys- ja hyvinvointival-
mentajaksi.
Asuu:
Helsingissä avomie-
hensä kanssa.
Harrastaa:
Joogaa.
Tuulia Järvinen
J
otkut ovat arvelleet, että ”Wellberries-
Tuulian” loppumaton energia johtuu hänen
parivuotiaana nielaisemastaan elektroniik-
kapelin patterista. No, oikea selitys löytyy
varmasti geeneistä ja elintavoista. Tuulia
korostaa itse ennen kaikkea energisoivan ruokava-
lion merkitystä. Hänellä on nimittäin kokemusta
muunlaisestakin olotilasta.
Ennen ruokaremonttiani muutama vuosi
taaksepäin olin tosi väsynyt. Tankkasin energiaa
irtokarkeista, nukahtelin ratikoihin, vatsani reistaili
ja kärsin toistuvasta nuhasta, kertoo Tuulia.
Etsiessään helpotusta vaivoihinsa hän kokeili
gluteenitonta ruokavaliota ja sai siitä nopeasti
apua. Vatsavaivat katosivat välittömästi ja väsymys-
kin hellitti.
Keliakiageeniä minulla ei ole, mutta uskon,
että oloni kohenemista selittää muun muassa se,
että viljaa korvaavat ruoat ovat sekä suolistolle
hellempiä että erittäin ravintorikkaita. Niinpä
sain nopeasti korjattua elimistöäni rasittaneet
ravintovajeet. Toivonkin, että voin tulevaisuudessa
valmennustyöni kautta auttaa muitakin ihmisiä
voimaan paremmin.
gluteenittomuuson
Tuulian ruokavalion kulmakivi,
mutta hän kuvailee ruokavaliotaan mieluummin
sanalla ravintorikas, sillä siihen kuuluu paljon muu-
takin kuin viljojen välttämistä.
Pyrin rajoittamaan lehmänmaidon ja soke-
rin minimiin. Noin 50 prosenttia ruoastani on
raakaruokaa. Huolehdin hyvien rasvojen saannista
ja käytän erilaisia superfoodeja. Juustoista käytän
vain vuohenjuustoa ja kun syön lihaa, tulee sen
olla luomua.
Tuulia kertoo, että myös hänen urheilua harras-
tava avomiehensä innostui kokeilemaan samaa
ruokavaliota – eikä palaisi enää entiseen, sillä olo on
nyt paljon parempi ja treenin jälkeinen palautumi-
nenkin on nopeutunut.
Terveellisen ruoan valmistaminen on Tuulian
mielestä niin helppoa ja vaivatonta, että se oli
yllätys hänelle itselleenkin. Hän käyttää paljon
kauden juureksia ja vihanneksia, ja kehittelee
resepteistään mahdollisimman yksinkertaisia.
Kokeile vaikka chia-vispipuuroa, hän vinkkaa.
Kun käytössä ovat terveelliset välipalat, kuten
siemenet ja pähkinät, pysyy nälkä loitolla. Kalorei-
ta Tuulian taloudessa ei lasketa.
Jo aamiainen on meillä tosi täyttävä. Se
perustuu usein proteiinipitoiseen smoothieen.
En koe joutuneeni luopumaan mistään ruokava-
liomuutokseni myötä, päinvastoin. Noin kuukau-
den kuluttua gluteenin jättämisestä mieliteotkin
katosivat. En siis ikävöi irtokarkkeja tai leipää,
sanoo Tuulia.