Luontaistuntija 9/2015 - page 6

6
Matala-asteisessa kroonisessa tulehduksessa eli ns.
hiljaisessa tulehduksessa elimistössä vallitsee aina
”hapetusstressi”. Suomessa ravitsemushoitojen
uranuurtaja erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola on puhunut
hapetusstressistä ja sen osallisuudesta moniin kansan-
sairauksiin jo lähes 40 vuoden ajan. On olemassa useita
luonnonmukaisia keinoja hapetusstressin ja hiljaisen
tulehduksen ehkäisyyn ja hillintään.
Hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen voi
selättää ravinnolla ja ravitsemushoidolla
Hapetusstressi on prosessi, joka hitaasti vaurioittaa
soluja ja jonka osatekijä on happi. Prosessi on sama
kuin naulan ruostuminen tai ruoan hapettuminen.
Esimerkiksi omenan tummuminen, kun se halkais-
taan tai rasvan härskiintyminen. Nykyinen stressaava
elämäntyyli, köyhtynyt ravinto sekä elinympäristöstä
saamamme myrkyt, runsas lääkkeiden ja nautintoai-
neiden käyttö ym. altistavat solumme hapetusstressil-
le. Liiallisen hapetusstressin osuutta useissa sairauk-
sissa on tutkittu melko paljon.
”Eniten näyttöä on sen merkityksestä syövän ja
sepelvaltimotaudin synnyssä sekä hermoston rap-
peutumissairauksissa, kuten Parkinsonin taudissa ja
Alzheimerin taudissa. Hapetusstressi on osatekijänä
myös useissa ikääntymiseen liittyvissä yleisissä muu-
toksissa”, kertoo Kaarlo Jaakkola kirjassaan Ruoan-
sulatus kuntoon ravitsemushoidolla. Viimeaikaisissa
tutkimuksissa on todettu, että myös ylipaino aiheuttaa
Birgit Stenroos, fytonomi
Nykyään termi ”hiljainen tulehdus” vilahtaa usein esiin ravitsemushoitoihin perehtyneiden
asiantuntijoiden kirjoituksissa, luennoissa ja muissa yhteyksissä. 
elimistössä tulehduksen ja tätä kautta hapetusstressiä.
Antioksidanttihoidon eli ravitsemushoidon tavoit-
teena on saada elimistöä vaurioittava hapetusstressi
neutralisoitua. Elimistö tarvitsee jatkuvasti ”puolusta-
ja-aineita”, antioksidantteja, jotka suojaavat elimistön
heikkoja kohtia, korjaavat soluvaurioita, sammuttavat
tulehduksia ja estävät solujen hapettumista eli härs-
kiintymistä”, sanoo Kaarlo Jaakkola. Antioksidantteja
ovat mm. A, -B, -C,- ja E-vitamiinit, ubikinoni, bee-
takaroteeni, seleeni, sinkki ja omega-3 rasvahapot.
Myös suoliston hyvä kunto on tärkeä. Kroonista tu-
lehdusta ei voida saada kuriin, jos ruoansulatuseli-
mistö on sairas. Lisäksi luonnosta löytyy runsaasti
erilaisista kasveista, marjoista ja hedelmistä peräisin
olevia ainesosia, joilla on vahvoja elimistöä suojaavia
vaikutuksia.
Ravintolisä, joka yhdistää seleenin ja
vahvojen kasviperäisten aineiden tehon
Seleeniä
on Suomen maaperässä niukasti, ja siksi sitä
ei kulkeudu riittävästi elintarvikkeisiin (vilja, maito,
liha jne.). Vuonna 1987 suomalaisten kokoveren se-
leenipitoisuus oli tutkimusten mukaan noin 2,5 μmol/l.
Pitoisuus on tasaisesti laskenut ollen vuonna 2003 noin
1,6 μmol/l, siitä huolimatta, että natriumselenaattia
on lisätty kasvilannoitteisiin Maa- ja metsätalousmi-
nisteriön päätöksellä. Vaikka seleeniä lisätäänkin lan-
noitteisiin, on suomalaisten seleenin saanti ruuasta
yhä maailman vähäisimpiä. Seleeni on paitsi antiok-
sidantti, myös ihmiselle välttämätön hivenaine, joka
lisää elimistön immuunipuolustusta, ylläpitää silmien,
ihon ja hiuksien terveyttä. Se on tärkeä kilpirauhasen
ja maksan normaalille toiminnalle.
Kurkumiini
on peräisin kurkumakasvista Etelä-Aasi-
asta, jossa sitä käytetään runsaasti luonnonmukaisena
mausteena sekä lääkkeenä. Kurkumiini antaa keltai-
sen tai oranssin värin ja siksi sitä käytetään makeisis-
sa, hedelmissä, keitoissa ym. Kurkumiinilla on todettu
runsaasti hyödyllisiä terveysvaikutuksia mm. nivelille
ja lihaksille. Uusimmat tutkimukset kertovat, että kur-
kumiinista voi olla apua myös painonhallinnassa.
Resveratroli
on useissa kasveissa esiintyvä feno-
liyhdiste, jota on löydetty erityisesti punaisista ja
sinisistä rypäleistä sekä puolukoista, mustikoista ja
karpaloista. Rypäleet tuottavat resveratrolia ilmeisesti
suojautuakseen sienitaudeilta. Ranskalaisten huomat-
tavan alhaisen sydän- ja verisuonitautiesiintyvyyden
on selitetty johtuvan heidän runsaasta punaviinin
kulutuksestaan. Punaviinin runsas juominen voi ai-
heuttaa terveysongelmia, joten parempia vaihtoehtoja
ovat ravintolisät tai rypälemehu. Resveratroli on yksi
rypäleiden voimakkaimmista terveyttä edistävistä po-
lyfenoleista, jonka sanotaan kumoavan runsaskalori-
sen ruokavalion aiheuttamia haittoja.
Sekure-valmisteen vuorokausiannos sisältää: resve-
ratrolia 100 mg, kurkumiinia 400 mg ja seleeniä 100 μg.
Kysy lisää Luontaistuntija-myymälästä. 
Tehokolmikko - seleeni,
kurkumiini ja resveratroli
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...24
Powered by FlippingBook